Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn: Så länge håller Zlatans kropp

Se Zlatans båda mål i derbyt mot Inter.
Zlatan stormtrivs i Milan just nu.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Han har en privatchaufför som skjutsar honom.Foto: MOURAD BALTI TOUATI / EPA TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic dominerar i Serie A – som 39-åring.

Hur är det möjligt?

Ett skräddarsytt träningsprogram, en privatchaufför och lugna dagar ute i naturen pekas nu ut som några av nycklarna.

– Det här är näst intill unikt. Men jag tror att han kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till, säger Björn Ekblom som är professor i fysiologi. 

Redan för två år sen trodde de allra flesta att storhetstiden var över för Zlatan Ibrahimovic. Han var 36 år gammal och lämnade Manchester United för spel i MLS med Los Angeles Galaxy.

Vad som hände sen? ”Ibra” smällde in 52 mål på 56 matcher för Galaxy, värvades tillbaka till Milan och där har han nu gjort 14 mål på 20 matcher.

I Italien tror man inte sina ögon.

”Oändliga Ibra. Mästaren utan ålder, som står utanför tidens lopp”, skriver tidningen Corriere della Sera.

”För honom är ålder bara en siffra, en liten detalj, en formalitet.”

Björn Ekblom, professor i fysiologi på på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), är också imponerad av att Zlatan lyckas prestera på den här nivån som 39-åring.

– När vi pratar om det här måste vi skilja på olika typer av fotbollsspelare, säger Ekblom.

– Det finns ju flera exempel på spelare som fortsatt på hög nivå ändå tills de närmat sig 50 år. Men då handlar det ofta om försvarsspelare, som kunnat stå långt bak och nicka bort bollar. När det gäller anfallare – framför allt anfallare i den moderna fotbollen där det ställs större krav på dem i defensiven – är Zlatan näst intill unik.

”Aldrig ute på nattklubbarna”

Björn Ekblom konstaterar att Zlatan har extrema spetsegenskaper som inte bygger på kondition, utan mer på teknik, styrka och spelintelligens.

– Då spelar det ingen roll om han är 39 år eller 32 år, han har den där förmågan kvar.

Den stora utmaningen för Zlatan Ibrahimovic är att hålla sig skadefri. 2017 råkade han ut för en allvarlig knäskada som hade kunnat avsluta hans karriär, men han tog sig tillbaka och sen dess har han varit extremt noggrann med sin fysik.

Lagkamraterna i Milan vittnar om att Zlatan alltid är den som är först på plats vid träningsanläggningen varje dag. Och han är den som lämnar sist.

– Det är helt otroligt, säger Samu Castillejo.

– Han är 39 år gammal och han i princip vunnit allting man kan vinna, men lägger ändå ner allt det här arbetet för att kunna prestera så bra som möjligt. Och när han gör det…då känner ju vi andra att vi måste jobba minst lika hårt för att komma upp till hans nivå.

MILANS HJÄLTE. Tränaren Stefano Pioli klappar om Zlatan Ibrahimovic som just nu bär Milan på sina axlar.Foto: CLAUDIO FURLAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Corriere della Sera har Zlatan fått ett träningsprogram som är skräddarsytt efter hans behov. Han har också en privatchaufför för att slippa att behöva handskas med den hektiska trafiken i Milano i samband med träningarna.

Tidningen lyfter också fram att Zlatan sällan syns ute på stan, trots att han bor i ett av Milanos hetaste områden. I stället trivs han bäst ute i naturen när han får fiska, jaga eller rida.

”Han är aldrig ute på nattklubbarna. På sin höjd ser du honom äta middag på någon roof top-restaurang vid Piazza Repubblica”, skriver Corriere della Sera.

Zlatan delade med sig av en bild från en ridtur den 7 oktober.Foto: Instagram.

Milan vill förlänga kontraktet

Zlatans kontrakt med Milan går ut efter den här säsongen, men sportchefen Paolo Maldini har redan bekräftat att de vill förlänga hans avtal med minst ett år till.

Professor Björn Ekblom tror ser inga fysiologiska begränsningar för att Zlatan Ibrahimovic ska kunna spela ännu längre än så.

– Jag tror att han kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till, om han kan ha en roll där han inte behöver löpa särskilt mycket…för det är ju konditionen som blir problemet för honom, säger Ekblom.

– Men styrkan som han har i kroppen, den är otrolig. Han är så vältränad. Där är han inte sämre än någon annan anfallare på den högsta nivån.

– Om han bara är motiverad kan han spela ett bra tag till.

 

5 andra fotbollsstjärnor som vägrar att lägga av

Gianluigi Buffon, 42, Juventus.

Gjorde debut i Serie A 1995. 25 år senare är målvaktslegendaren kvar i ligan och han får fortfarande speltid. Har bara spelat för tre klubbar under hela sin karriär: Parma, Juventus och PSG.

 

Yaya Touré, 37, klubblös.

Under en period en av Premier Leagues bästa mittfältare i Manchester City. Nu är han klubblös efter ett äventyr i Kina. Ryktas nu vara på väg till Cádiz som är nykomling i La Liga.

 

Maxi Rodríguez, 39, Newell’s.

Ni känner säkert igen honom från Liverpool, Atletico Madrid och Argentinas landslag. Och ni trodde säkert att han lagt av för länge sen, men icke. Spelar regelbundet i Argentinas högstaliga.

 

Ricardo Quaresma, 37, Vitória Guimarães.

Mannen med världens finaste yttersidor. Lämnade inför den här säsongen turkiska Kasimpasa för spel med Vitória hemma i Portugal. Fick tröja nummer 10 direkt. Still going strong.

 

Carlos Tévez, 36, Boca Juniors.

Har spelat för klubbar som Manchester City, Manchester United och Juventus. Är nu hemma i Boca Juniors igen – och han fortsätter att göra mål. 9 fullträffar på 17 matcher i fjol.

 

Sammanställning: LUDVIG HOLMBERG

 

”Zlatan bestämde i landslaget – ingen vågade berätta”

Olof Lundh om tiden i landslaget