Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Napoli starkast i ”solderbyt” mot Roma

Victor Osimhen blev ende målgöraren i Italiens så kallas ”solderby”.
Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Serie A:s ”solderby” mellan Roma och Napoli var länge en ganska molnig och frusen historia.

Men i den 80:e minuten bombade Victor Osimhen in matchens enda mål – och fick himlens gula klot att, trots det nattliga mörkret, lysa upp Neapel.

Napoli hade före söndagens sena match i Serie A vunnit fem raka matcher mot Roma i vad som kallas Derby del Sole. Den längsta raden utan förlust sedan 80- och 90-talen för laget från Neapel.

Napoli kom dessutom till Rom och Stadio Olimpico med en snygg svit om tio kamper utan något missöde under pågående säsong i Italiens högsta serie.

Plus att klubben, som Maradona ju spelade i på slutet av 80-talet, har fyra segrar i Champions League (av fyra möjliga).

Så tipsen före start mot Roma gick definitivt i Seria A-ettans favör.

Inledningen blev dock en inte speciellt pulshöjande historia. Två lag som inte ville bjuda på någonting helt enkelt. Endast några chanser av det mindre slaget.

Ställningskriget avtog betydligt i den 38:e minuten när Tanguy Ndombélé till synes drogs ner i straffområdet av Romas målvakt Rui Patrício. 

Efter VAR-granskning bestämde sig domaren för att Patrício var på bollen, och att Ndombélé föll över hans utsträckta armar. Ingen straff med andra ord.

– En typisk derbymatch, jämn med få målchanser. Jag ser fram emot andra halvlek, det finns så mycket kvalitet i de här båda lagen, menade expertkommentatorn Matias Concha i C Mores sändning.

Flera frågor inför andra halvlek

Så frågan inför den andra halvleken var alltså om den också skulle bli lika tillknäppt som de första 45 minuterna. Skulle något av lagen på allvar våga sig på att öppna upp?

När minuterna tickade på stod det klart att Napoli var laget som tydligast närmade sig ett mål.

Bästa chansen fick Victor Osimhen i minut 70, men hans skott var aningen okoncentrerat och prickade inte ens målet.

Bättre gick det tio minuter senare. Nigerianen ville inte missa två chanser på raken.

Efter en utsökt långpassning från inbytte Matteo Politano vann Osimhen för en gångs skull duellen mot Romas mittback Chris Smalling. 

Från ingen vinkel alls kunde Osimhen sedan bomba in sitt fjärde mål för säsongen – till 1–0 för gästerna på Stadio Olimpico.

Segern innebär att Napoli nu har elva förlustfria matcher i Serie A – och leder med tre poäng före Milan.

Tv: 19-åringen slår till med en cykelspark