Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mourinhos förflutna med Roma-stjärnorna

Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA
Foto: MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK / MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DAN MULLAN / STELLA PICTURES / PA

I Roma återförenas José Mourinho med flertalet spelare han tränat i tidigare klubbar.

Deras historik? Komplicerad.

– Det fanns meningsskiljaktigheter och konflikter, har Henrikh Mkhitaryan tidigare sagt.

Roma fintade bort så gott som alla då de under tisdagen presenterade sin nye tränare.

Enligt de tunga italienska medierna var allt upplagt för Maurizio Sarri, men i stället bjöd huvudstadsklubben på en riktig bomb då de kommunicerade ut att José Mourinho skrivit på ett kontrakt över tre säsonger.

Inte ens Fabrizio Romano, vanligtvis källa till många övergångar i Italien och övriga världen, verkar ha haft en aning.

”Han skrev på ett 'topphemligt' kontrakt i går”, skrev han en stund efter att nyheten offentliggjorts.

Anställningen gäller från och med nästa säsong och Romas ledning är minst sagt exalterad över att en av fotbollshistoriens mest meriterade tränare ska leda laget. Men samtidigt som troféskåpet är välfyllt har Mourinhos karriär också kantats av kontroverser och infekterade uppbrott.

Mkhitaryan: ”Kom fram under frukosten”

I Roma kommer han att återförenas med några ansikten som han jobbat med i tidigare klubbar, däribland Chris Smalling och Henrikh Mkhitaryan från tiden i Manchester United, och Pedro från Chelsea.

Efter att Mourinho sparkats av Chelsea i december 2015 berättade Pedro om den frostiga stämningen.

– Det handlade om allting. Ingenting var riktigt rätt. Vi låg dåligt till i ligan och stämningen var väldigt låg, tilliten var väldigt låg. Allt gick fel.

– Det gjorde det svårt att komma i form, att komma i en bra position. Det var hela situationen, det kändes inte rätt.

Sparken fick Mourinho även av Manchester United.

En av portugisens första värvningar, förutom Zlatan Ibrahimovic, var Henrikh Mkhitaryan. Armeniern anslöt från Borussia Dortmund och gjorde 13 mål på 63 matcher, innan han lämnade för Arsenal 1,5 år senare.

I mars 2020 berättade Mkhitaryan att Mourinho en gång beskyllde armeniern för att orsaka ”dålig press” om tränaren, som han menade föranledde avskedet i december 2018.

– En gång kom han fram till mig under frukosten och sa ”Det är på grund av dig som pressen kritiserar mig”. Jag svarade att det inte var något jag gjorde med vilje. 

Sågade Smalling offentligt

Mkhitaryan medgav i intervjun med Forza Roma att det var svårt att tillfredsställa tränaren.

– Ja, det skulle jag säga. Han är en naturlig vinnare. Han vill att du ska vinna och att du ska göra som han säger. Det är tufft för vem som helst. Det fanns meningsskiljaktigheter och konflikter, men de överskuggade inte det hårda jobbet och de tre titlarna som vi vann.

Chris Smalling är nu i Roma på permanent basis efter att först ha lånats ut sommaren 2019.

Han spelade hela 323 matcher för Manchester United och hade José Mourinho som tränare mellan 2016 och 2018.

I England gjordes det under portugisens debutår stora rubriker på Mourinhos publika sågning, där han öppet kritiserade Smalling och Luke Shaw, som vägrade spela mot Swansea på grund av skador. 

Mourinho menade att deras agerande var ”ett svek mot klubbens kultur”.

– Jag har en vän som är en stor tennisspelare och han säger till mig att det är vanligare att han spelar med smärta än utan. För att kunna tävla måste du tänja på gränserna. Det är Manchester Uniteds kultur. Vi har spelare med ”problem”. Så är det i alla sporter, och det vet jag för att jag känner folk på högsta nivå i flera idrotter och de spelar även när de inte är hundra procent.

I engelska medier spekulerade man i en högst osäker framtid för Smalling och Shaw, men Mourinho själv ska ha lugnat spelarna under ett samtal där de rensade luften.

Enligt Daily Express ska hans intention med utspelet ha varit att sända ut ett meddelande till hela gruppen. Ett meddelande som förkunnade att under Mourinhos ledning så viker man inte ner sig.