Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mörkhyade spelare borde lämna ligan”

Romelu Lukaku.Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Demba Ba.Foto: ANDREW COULDRIDGE / BILDBYRÅN

Interstjärnan Romelu Lukaku uppmanade till krafttag mot rasism efter att ha utsatts för apljud från läktarplats i söndagens match mot Cagliari.

Nu får Lukaku mothugg - från sina egna fans.

”Italien är inte som många länder i norra Europa där rasism är ett verkligt problem”, skriver Curva Nord i ett öppet brev.

”Här är anledningen till varför jag valde att inte spela där när jag kunde”, svarar fotbollsspelaren Demba Ba. 

Romelu Lukaku avgjorde helgens match på bortaplan mot Cagliari på straff. Innan han skulle slå straffen hördes apljud från hemmaläktaren och Lukaku firade målet genom att stirra upp på publiken. Även Moise Kean, Blaise Matuidi och Sulley Muntari har utsatts för rasism från Cagliaris fans tidigare och efter matchen menade Lukaku att fotbollen ”går bakåt”.

”Vi har sagt det i åratal och det är fortfarande inget som händer. Damer och herrar, det är 2019. Istället för att gå framåt går vi bakåt och jag tror att vi spelare behöver gå samman mot rasismen för att göra sporten ren och rolig för alla”, skrev Lukaku på Instagram och fick även medhåll i ett officiellt uttalande från Cagliari.

”Vi tar starkt avstånd från det som hände. Vi vill identifiera och stänga av de ignoranta individerna”, skrev Cagliari på sin hemsida.

”Alltid använt den metoden” 

En grupp som ger stöd till de Cagliarisupportar som gjorde apljud är Inters supportergrupp Curva Nord. I ett långt öppet brev till Lukaku berättar man varför man inte tycker att apljuden är rasistiska.

”Vi är väldigt ledsna över att du trodde det som hände i Cagliari var rasistiskt. Du måste förstå att Italien inte är som många länder i norra Europa där rasism är ett verkligt problem”, inleder Curva Nord sitt brev.

Vidare skriver man att supportergrupperna består av personer med olika etniska bakgrunder som brukar använda olika ljud för att hjälpa sitt eget lag. Apljuden ska ses som att Cagliarifansen respekterar honom och är rädda för att han ska göra mål.

”Vi har alltid använt den metoden för att störa andra lags spelare och kommer förmodligen göra i framtiden också. Vi är inte rasister och det är inte Cagliaris fans heller.”

Curva Nord avslutar ändå sitt brev med att de ”förstår Lukakus frustration”.

”Italienska fans är kanske inte perfekta och vi kan förstå din frustration med dessa uttryck men de är definitivt inte menade att vara rasistiska”.

”Därför jag inte gick till Italien”

En spelare som reagerat på det öppna brevet är Demba Ba, känd för sina sejourer i Chelsea och Newcastle. På Twitter skriver han att rasismen var anledningen till att han valde bort spel i Italien.

”Här är anledningen till varför jag valde att inte spela där när jag kunde... Och nu önskar jag att alla mörkhyade spelare lämnar ligan. Visst skulle det inte stoppa deras dumhet och hat men åtminstone så går det inte ut över andra raser”, skriver Ba och länkar till det öppna brevet.