Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Lisa Ek: "Situationen är skrämmande nu"

Publicerad

FLORENS. Lisa Ek lever proffsdrömmen i Italien - men samtidigt hjälper hon andra med att uppfylla sina.

Nästa vecka har hon bjudit hela Sandarnas lag C på en fotbollsresa till Florens.

- Det är en självklarhet för mig att hjälpa till, säger hon.

Vi hade stämt träff på en institution i Florens historiska centrum. Ett inkast från stadens äldsta frukt- och grönsaksmarknad ligger Ristorante Cibreo, en pärla i renässansmeckat dit turisterna sällan hittar. Något jag hade förstått av våra samtal inför mötet var förutsättningar som föll Fiorentina-mittfältaren Lisa Ek perfekt i smaken. När vi möts har hennes vänsteröga samma färg som tröjan hon bär varje lördag.

- Roma borta förra helgen. Hennes bakhuvud mot mitt framhuvud. Klubben var lite rädda att det skulle vara en spricka i okbenet men som tur var är det bara mjukdelar som skadats.

I Florens lever hon sin stora flickdröm. Men hon skapar också andras. Sandarnas lag C, Matilda Brink-Larsens uppmärksammade initiativ där ensamkommande flyktingbarn genom fotbollen får en språngbräda i integrationen, ligger henne varmt om hjärtat.

- Jag åt lunch med Torbjörn Nilsson, som kände Matilda, för ett och ett halvt år sedan. Han berättade om projektet och att de sökte någon med fotbollskunskap. Det kändes som en klockren grej. Jag har alltid velat bli tränare. Men det här var något ännu större. En möjlighet att verkligen få hjälpa till.

- Du kan inte ana hur givande det här har varit. Det är helt fantastiska individer som varit med om så mycket i livet vilket gjort dem otroligt mottagbara. De har humor och hela tiden glimten i ögat.

Språkliga utmaningar

Vilka utmaningar har du stött på?

- Det skulle vara det språkliga, men det lockar mest till garv. Som när vi skulle köra stafett. Du vet, två led, en springer och skickar i väg personen mitt emot med ett handklapp. Jag höll på i 20 minuter! De stod kvar när de skulle springa och sprang när de skulle stå stilla. Till slut stod vi allihop och bara skrattade.

Hur var det att lämna laget i somras med vetskapen om att du inte skulle få se dem på länge men samtidigt snart leva din egen dröm?

- Vemodigt och känslosamt. Jag kände mig som jag kan tänka mig en förälder gör när man ska meddela sina barn en skilsmässa och köper dem med läsk och bullar. Många har förlorat betydelsefulla personer i livet och jag var rädd att detta skulle skapa en känsla av förlust igen. Matilda kallade alla till klubbhuset. Hon la upp det bra, höll ett sjukt fint tal och vi stod båda och lipade inför grabbarna. Men då ställde sig en av killarna upp och sa "vi vill bara önska dig lycka till med din dröm, vi vill att du ska åka och vi vill tacka dig för allt du har gjort för oss". Så jävla fina. Sen kom alla fram och gav mig kramar.

Bjudit laget till Florens

Nu var det ett tag sedan du träffade dem, men snart möts ni igen. Berätta.

- Exakt! Nästa vecka har jag bjudit ner hela gänget till Florens. Vi ska gå på Fiorentina-Tottenham, äta gott, spela fotboll och ha förbannat roligt tillsammans! Presidenten Mencucci ska komma till en av middagarna tillsammans med mina lagkamrater. Sen ska de se vår match på lördagen. Och alla ska få en Ek-tröja, såklart.

Du står alltså för hela kalaset?

- Ja. Situationen i samhället är skrämmande. Jag förstår inte hur en människa som inte är hjärndöd kan hitta argument emot att vi ska ta emot flyktingar. Det är som att det har släppts ut någon gas över Sverige så folk blivit helt dumma i huvudet.

- Det viktiga med den här resan för mig blir att de ska få känna sig som vanliga ungar. Det ska bli en helt vanlig fotbollsresa. De är här som våra gäster. De ska känna att de är viktiga. De ska ha kul. Tacksamhet är den starkaste kraften. Det föds så mycket gott från det. Och eftersom jag betalar tas inga pengar från det som ska gå till de vanliga behoven.

Hur ser framtiden för projektet ut?

- Jag vill göra något större av det. Driva det som ett koncept. Nationellt men även internationellt genom att engagera förbundet och berätta om våra visioner för Uefa. Vi ska tydliggöra konceptet. Många har en bild av att man antingen är en sån som hjälper eller så är man en sån som lever ett bra liv själv. Men det finns hur mycket tid som helst på ett dygn. Alla kan göra skillnad på olika sätt.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag