Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviset: Han stack ut – redan som sjuåring

Dejan i Parma-tröjan.
Foto: IMAGO/IBL
14 år - och bäst i Stockholm. Dejan Kulusevski gjorde mål och fick fair play-priset i finalen i Sankt Erikscupen 2014 som BP vann i oktober 2014.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Dejan Kulusevski i U21-EM.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANTON VAGANOV / REUTERS BILDBYRÅN

Som 19-åring såldes han till Juventus för 365 miljoner kronor.

I sin EM-debut hade han efter 40 minuter på planen spelat fram till två avgörande mål. 

Men Dejan Kulusevski stack ut i mängden redan som sjuåring – det visar tidiga uppgifter från ungdomstiden. 

– Jag skrev i mina papper att han hade en enorm snabbhet och aggressivitet, säger Tommy Söderström, sportchef i Brommapojkarna.

– Han har blivit präglad i en annan miljö, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson. 

Den 2 januari bekräftades den näst största fotbollsövergången i svensk fotbollshistoria.

Bara Barcelonas värvning av Zlatan Ibrahimovic från Inter 2009, som värderats till 715 miljoner kronor, har varit dyrare än Dejan Kulusevskis övergång till Juventus.

Kulusevskis fotbollskarriär fullkomligt exploderade 2019. Han gjorde fyra mål och sju assist för Parma (dit han var utlånad från Atalanta), debuterade i Janne Anderssons landslag, och utsågs även till månadens spelare i Serie A. 

Och för att kröna det: En övergång till storklubben Juventus. 

 – Året kunde inte ha börjat bättre för mig. Det är en stor dag för mig, min familj och mina vänner. Alla som börjar spela fotboll vill spela för Juventus, sa Kulusevski till Juventus hemsida. 

Kulusevski gjorde sju mål och sju assist under sin första säsong i den italienska storklubben. 

Fick spela med äldre pojkar 

Dejan Kulusevski från Vällingby i västra Stockholm började spela fotboll i Brommapojkarnas knatteskola.

Tommy Söderström, som varit sportchef i BP på ungdomssidan i över 30 år, gör alltid små anteckningar på alla spelare som börjar i klubben.

 – Jag minns mycket väl när Dejan kom och började spela. Han var duktig och hade ett stort driv redan som sjuåring, säger Tommy Söderström.

Dejan Kulusevski (nere till vänster) vann Gothia Cup 2010 med BP:s elvaåringar. Han åt glass under hela resan med guldbussen i Göteborg.
Foto: PRIVAT

BP:s sportchef visar anteckningar han skrev när han såg Dejan Kulusevski för första gången.

– Han var snabb och aggressiv. Det stämmer ju rätt bra med den spelstilen han har även i dag, säger Tommy Söderström.

Dejan fick plats direkt i BP:s akademilag. Det är inte lätt, men Dejan fick dessutom spela med pojkar som var ett år äldre. 

– Det är ytterst ovanligt, men det händer lite då och då. 

 – Han var lättlärd och tränade snabbt upp tekniken. Där lade han grunden till allt, säger Tommy Söderström.

Utvecklades mycket - och snabbt 

Drygt 50 spelare av BP:s tolvåringar åker varje år till Katrineholm för ett läger och cupspel. Under sina år som sportchef har Tommy Söderström sparat anteckningar och resultat på alla spelare som passerat revy i klubben.

 – Titta här. Dejan vann teknikbanan i Katrineholm. Det finns flera duktiga spelare här. Några andra längre ner på den här listan är också proffs, säger Tommy Söderström.

Dejan Kulusevski vann en av femkamperna när Brommapojkarnas tolvåringar samlades i Katrineholm.

”Man kunde sätta lite press på honom” 

Thomas Hasselgren, i dag akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll, var Kulusevskis första tränare i Brommapojkarna. 

– Dejan var extremt duktig en-mot-en, det gick nästan inte att ta bollen från honom. Sen var han extremt vänsterfotad. Bollen satt fastlimmad vid foten på honom. Han kunde avgöra täta matcher, precis som nu, eftersom han kan slå ut sin motståndare. Han öppnar upp spelet eftersom han kan göra sin spelare. 

– Han hade redan tidigt en väldigt stor vinnarskalle. Han blir inte nervös när det hettar till. Det var nästan tvärtom, säger Hasselgren.  

Hur kunde det yttra sig? 

– Du kunde säga till honom: ”I dag ska du avgöra matchen, Dejan”. Då sa han ”ja” och gjorde det. Det var inget snack. Man kunde sätta lite press på honom. Han har lite jugoslaviskt påbrå och är inte riktigt som vanliga Svenssons heller. Han klarar att ta den pressen. 

Thomas Hasselgren minns också att han fick hjälpa Dejan att knyta skorna tills talangen var tio, elva år. 

– Han kunde göra vad fan som helst med bollen, men inte knyta skorna. Jag skojade alltid med honom. På den tiden var Barcelona det bästa laget, och jag sa till honom att de får väl anställa mig den dagen han går dit. Vi får se om jag får något kontrakt i Juventus nu då, skojar Hasselgren. 

Thomas Hasselgren, längst till höger med vit tröja var Dejan Kulusevskis (syns längst bak till vänster) första tränare i BP. Här jublar de efter segern i Gothia Cup 2010.
Foto: PRIVAT

Varför?

– Han satt och åt på sin glass under hela guldfärden. När den var slut hade han glass över hela ansiktet. De andra killarna åt upp sin glass innan de steg på.

Landslaget – från ”chockad” till jättesuccé

Dejan Kulusevski har gjort ett starkt avtryck under sin första tid i landslaget. 

Talangen har dels stått för bländande insatser på planen, men satte även i gång en kritikstorm mot Janne Andersson, där Zlatan Ibrahimovic kanske var mest högljudd, efter att han reagerat med ”chock” när förbundskaptenen bänkade honom i höstens Nations League-premiär mot Frankrike. 

Mästerskapsdebuten? Den fick Kulusevski vänta 235 minuter längre på än han velat. 

Juventus-stjärnan testade positivt för corona inför det svenska landslagets uppladdning inför EM, och tvingades stå över de två första gruppspelsmatcherna. 

Men 55 minuter in i matchen mot Polen fick han chansen. Redan efter fyra minuter hade han spelat fram Emil Forsberg till 2-0 – och på stopptid kom ytterligare en assist till Viktor Claessons matchavgörande 3-2, som gav Sverige gruppsegern. 

– Han är driven, det är det som är en del i att han spelar i Juventus. Han har blivit präglad i en annan miljö och i ett annat sätt, och det är jättebra, säger förbundskaptenen Janne Andersson. 

– Jag vill ha spelare med olika egenskaper och olika attityd, för det tror jag är bra. Vi har fler som sticker ut på det sättet och det är jättebra, men vi är i samma lag. 

Om Janne Andersson kommer leverera några nya chockbesked till Dejan Kulusevski under EM?

– Dejan är en skön kille med glimten i ögat. Vi pratar om den här chocken och har lagt den bakom oss. 

Hamnade mitt i konflikten

Dejan Kulusevski köptes loss från Atalanta för drygt 365 miljoner kronor (plus prestationsbaserade bonusar på upp till ytterligare 95 miljoner kronor).

En del av övergångssumman kommer att tillfalla Brommapojkarna. Hur viktigt är det för klubben? Ordföranden Fredrik Bergholm svarar: 

– Det är en viktig del av vår verksamhetsmodell. Oavsett om våra egenfostrade spelare har passerat genom vårt seniorsystem eller går tidigare som juniorer ut internationellt beroende på potential och talang men också som en del av att vi bygger en pipeline av potentiella hemvändare. 

Utanför Allianz Arena i Turin, med en Juve-supporter.
Foto: NICOLò CAMPO / AP TT NYHETSBYRÅN

När Dejan Kulusevski lämnade BP som 15-åring och gick till Atalanta. Men övergången var inte smärtfri. Brommapojkarna och den italienska klubben hade svårt att komma överens ekonomiskt, och i mitten stod Kulusevski. 

– Det var inte stökigt med mig, det var stökigt mellan Atalanta och BP. Det var mer kring ersättningen. Jag hade inget med det att göra. Klubben hade inte gjort något mot mig och jag inget mot klubben. Jag älskar BP, sa Kulusevski i podcasten Lundh i oktober. 

Fredrik Bergholm: 

– Vi har en kanonrelation med honom och försöker ha det med alla BP-fostrade spelare som är i olika klubbar och även med klubbarna där de verkar.