Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kalla och reserverade – vi har aldrig hälsat”

Öppnar upp i intervju med GQ • Berättar om kostnaden för barnens hobby: ”Jag ogillar det mycket”
Foto: NICK TRE SMITH / ZUMA PRESS/IBL
Foto: TONY QUINN / ZUMA PRESS/IBL
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Efter sju år återvänder han till Italien.

Nu öppnar Zlatan Ibrahimovic, 38, upp om kärleken till sitt andra hemland.

Men också om den moderna fotbollen, irritationen över att barns idrottande ska kosta så mycket pengar – och om livet i Los Angeles.

– I Beverly Hills, där jag bor, är de lite kalla och reserverade. Jag känner exempelvis inte mina grannar, vi har aldrig hälsat, säger han till GQ.

– Vi ses snart i Italien.

Zlatan Ibrahimovic bekräftar i en intervju med magasinet GQ att han vänder tillbaka till landet han lämnade sommaren 2012. Kontraktet med Los Angeles Galaxy går ut vid årsskiftet och den 38-årige svensken är fri att gå till vilken klubb han vill i januari. 

Enligt The Telegraph heter klubben Milan.

Under måndagskvällen gick den brittiska tidningen ut med nyheten att klubben är överens med Ibrahimovic om ett halvårskontrakt med möjlighet att förlänga ytterligare ett år.

Zlatan Ibrahimovic är överens med Milan. Hör mer om nyheten i Expressen TV:

Zlatan Ibrahimovic överens med Milan.

Enligt Sky Sports ska det dock ha uppstått komplikationer i förhandlingarna, där svenskens lönekrav uppges vara för saftigt för Serie A-klubben. Ett scenario som skulle kunna öppna dörren för Bologna och Napoli, som tidigare har kopplats ihop med anfallaren.

I den långa intervjun med GQ:s Roberto Croci berättar Ibrahimovic om kärleken till Italien, men också om hur han ser på den moderna fotbollen, rasism och hur det var att leva i USA.

– Jag uppfattar amerikaner som avslappnade, men i Beverly Hills där jag bor är de lite kalla och reserverade. Jag har exempelvis aldrig sett mina grannar. Jag känner dem inte och vi har aldrig hälsat. På ett sätt är det bra, för man stör inte varandra, men ibland hade det varit fint att utbyta ett ”hello” och veta vilka de är ifall något händer, säger Ibrahimovic.

Zlatan sågar kostnaderna för barnidrott

I övrigt stör sig superstjärnan på att det är så få som använder kontanter i USA och att det inte finns någon kaffekultur. Han säger också att han saknar att konversera med italienare då han känner sig ”mer levande” då.

En annan sak: Kostnaden för barnens idrottande.

– Det måste sägas att sporten är dyr, mycket dyr. Till exempel: För att mina barn ska spela i ett bra fotbollslag måste jag betala 3 500 dollar per skalle. Det är inte för siffran, utan hela konceptet. Jag ogillar det mycket för det är inte alla som har de pengar som behövs. Och sporten borde vara något för alla, för den förenar folk oavsett ursprung. Pelé blev en mästare utan någonting, han spelade med en boll gjord av trasor. Fotboll är den finaste sporten i världen.

GQ:s framsida som pryds med Zlatan Ibrahimovic.
Foto: GQ

Zlatan: ”För mig är det rent lidande”

Han berättar vidare att Italien har gjort honom till den han är i dag. Att han förvisso var en anfallare innan han kom till landet, men inte alls en lika bra anfallare. 

Han hyllar Fabio Capello, som tränade ”Ibra” i Juventus, och ger också sin syn på den moderna fotbollen.

Vad tycker Zlatan Ibrahimovic egentligen om det ständigt omdiskuterade videogranskningssystemet Var? Eller förslaget att varje lag ska få genomfyra fem byten per match?

– Enligt mig måste man kontrollera om det finns tvivel. Domarna i USA har mycket att lära sig: Om du blåser för straff måste du vara säker och om de säger till dig att kontrollera det så måste du göra det. Du kan inte låta dig själv att vara egocentrisk. Vi är människor, vi gör alla fel. Det viktiga är att erkänna våra misstag. Ingen är perfekt. Även jag gör fel. Som man säger i USA: ”Better safe than sorry”, försiktighet kan det aldrig bli för mycket av, säger han och avslutar:

– Men fem byten i stället för tre, eller timeout? Nej, jag är traditionell där. Hellre att det slutar 1-0 än 5-4. Visst är det vackert för publiken, men för mig är det rent lidande.Rasistdådet: Zlatan-statyn attackerades med bengaler och sprayfärg

Zlatans staty i Malmö har blivit vandaliserad med dödshot.