Ikonens förfall: Tvingas dementera sin egen död

Adriano och Zlatan Ibrahimovic i Inter.
Foto: PACO SERINELLI / CODE 444 AFP
Adriano.
Foto: PHOTO RIO NEWS / SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS WENN
Adriano.
Foto: STRINGER / AP
Adriano med Brasiliens landslag.

För 15 år sen var han en av världens bästa fotbollsspelare.

I dag bor Adriano i ett av Rio de Janeiros farligaste områden – och skyddas av ett lokalt gäng vid namn ”Röda Brigaden”.

Nu har brassen publicerat en bild för att visa att han lever efter ryktena om att han skulle vara död.

”Jag lever, jag är hemma”.

Meddelandet kommer från Adriano Leite Ribeiro, 38. Mer känd som bara Adriano.

Enligt brittiska The Sun har det en längre tid cirkulerat ett rykte att den förre fotbollsstjärnan ska vara död. Ett rykte Adriano nu kände sig tvungen att bemöta.

***

Adriano med nummer 28 under debutsäsongen i Inter 2001.

I början av 00-talet trollband Adriano Italien och resten av fotbollsvärlden med sina insatser i Parma och Inter. Den 189 centimeter långe anfallaren kombinerade styrka, teknik och fart på ett retsamt elegant sätt, och hade dessutom ytterligare ett fruktat vapen: vänsterfoten.

Den 11 augusti 2001 värvades en då 19-årig Adriano till Inter. Ett lag som kryllade av världsstjärnor, men som kom från en resultatmässigt tung säsong. Trots en anfallsbesättning bestående av Ronaldo, Álvaro Recoba, Hakan Sükur, Christian Vieri, Iván Zamarano och Robbie Keane hade Inter bara slutat på femte plats i tabellen – hela 24 poäng bakom mästarlaget Roma.

Lånades ut till Fiorentina

Adriano hade svårt att övertyga efter flytten och fick dåligt med speltid. Det blev bara åtta framträdanden för nummer 28 i ligaspelet. I januari lånades han ut till Fiorentina för att få spela mer regelbundet. 

Men det var inte ett farväl till Inter.

Adrian Mutu och Adriano i Parma 2003.

***

Efter att ha bulldozat sig igenom motståndarna och tryckt in sex mål på vårsäsongen i Fiorentina, värvades Adriano under sommaren till Parma.

Prislappen landade på 140 miljoner kronor. Samma summa Inter hade betalat Flamengo ett år tidigare. Och i Parma exploderade Adrianos utveckling. Rejält.

Tillsammans med den skicklige rumänen, Adrian Mutu, bildade Adriano ligans vassaste anfallspar kommande säsong. 

– Deras inflytande märktes direkt. Adriano gjorde tre mål i sin första match medan Mutu fick vänta lite på första målet. Det kom i fjärde matchen och efter det målet så slutade han aldrig, berättar Giovanni Dougall, livslång Parmasupporter för These Football.

Värvades på nytt av Inter

Tillsammans gjorde duon 32 mål under säsongen och var ytterst nära att föra Parma till Champions League. Det blev till slut en femteplats i tabellen. 

Efter ytterligare en stark höst, där brassen snittade nästan ett mål per match, var det dags för karriärens andra flytt till Inter.

Men till skillnad från förra sejouren i klubben var Adriano nu den store stjärnan. 

Nu var det Adrianos tur. L'imperatore. Kejsaren.

Han fick nummer tio.

***

De efterföljande 3,5 åren peakade brassens karriär. Han fortsatte låta fysiken och framför allt vänsterfoten tala. Adriano blev en ledande spelare även i Brasiliens landslag och skördade stora framgångar med ”Seleção”. 2004 vann landet Copa América och året efter Confederations Cup. Vid båda tillfällena vann Adriano skytteligan och utsågs till turneringens bästa spelare.

I Italien var det dock Juventus som dominerade och tog hand om ligatitlarna. Men 2006 flyttades klubben ner i Serie B efter inblandning i Calciopoli-skandalen och Inter blev ny herre på täppan. Men det var också i den här vevan som Adrianos karriär började gå utför. I tidningarna skrevs det allt mer om stjärnans festande och pendlande i vikt.

Och när en viss Zlatan Ibrahimovic värvades inför säsongen 06/07 hade supportrarna fått en ny favorit. 

***

Adriano och Zlatan i Inter.
Foto: MARTY LEDERHANDLER / RICHIARDI BILDBYRÅN
Adriano i Roma 2010

Det dröjde ända till 2014 innan Adriano faktiskt drog sig tillbaka från fotbollen. Han gjorde förvisso en stark säsong i Flamengo 2009 (19 mål på 30 matcher) men utöver det bestod bara åren efter 2007 av misslyckanden. Han återvände till Italien och Roma 2010 men dök upp överviktig och blev utskrattad. 

Drog- och alkoholproblem 

Adriano har tidigare berättat att han började dricka för mycket alkohol i samband med att hans far gick bort 2007. De efterföljande åren kämpade han mot både drog- och alkoholproblem vid sidan om fotbollsplanen. 

Efter karriären valde Adriano att bosätta sig i favelan Vila Cruzeiro hemma i Rio de Janeiro. Ett oväntat val då området av polis beskrivits som ett av stadens mest utsatta och farliga. 

Enligt sajten Calciomercato betalar Adriano ett lokalt gäng vid namn ”Röda Brigaden” för att få sin säkerhet garanterad i favelan.

***

https://www.instagram.com/p/B82frV8n9zL/

På sin Instagram visar Adriano segertecknet och skriver att han lever efter ett rykte om att han skulle vara död cirkulerat på sociala medier.


***
I en intervju med Sportbible 2017 fick Zlatan Ibrahimovic frågan om vem som är den mest talangfulle spelaren han någonsin spelat med. 

– Jag har spelat med fantastiska mästare. Jag har spelat med spelare som redan var ”wow” och talanger som kunde bli ”wow”. Men den som jag såg kunde göra det i längden, men som tyvärr inte gjorde det, var Adriano, säger svensken.

”Synd att det varade så kort tid”

Han fortsätter:

– När jag kom till Inter, det första jag sa till presidenten var att jag kräver att han stannar för han är den spelare som jag vill spela med. Sättet han var på, han var ett djur. Han kunde skjuta från alla vinklar, ingen kunde tackla honom, ingen kunde ta bollen från honom. Han var ett rent djur. Men det höll i sig en kort period.

Varför Adrianos tid i rampljuset blev så kort säger Zlatan så här om:

– Jag vet inte, jag vet inte. 50 procent av allt du gör sitter mentalt. Om du inte har det i huvudet så är det svårt. Jag njöt av att spela med honom, jag är glad att jag spelade med honom och mot honom. Det är synd att det varade så kort tid bara.


Källa: Calciomercato, Transfermarkt, The Sun, Worldfootball.net, SPORTbible.