Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ifrågasatt 20-åring – nu Zlatans nya lekkamrat

Foto: NICOLA MARFISI / STELLA PICTURES B5725
Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

MILANO. Tidigare visste ingen riktigt vad Milan behövde.

Nu har de snart övertygat alla om att Zlatan Ibrahimovic och Rafael Leao är det perfekt anfallsparet för dem. 

Men hur hittade två så olika spelare varandra så fort?

”Vad som verkligen betyder någonting är de som vill hjälpa dig att vinna”.

Så skriver Milans unge anfallare Rafael Leao på sin Instagram den 6 januari. Texten ligger under en bild på honom och Zlatan Ibrahimovic, tagen efter deras första match tillsammans, 0-0-matchen mot Sampdoria i Serie A för några veckor sedan. 

Efter att Rafael Leao har lidit av utebliven målskörd och snålt med speltid under hösten i Milano verkar det som att hans säsong är på väg att vända i samma sekund som Zlatan Ibrahimovic sätter sin fot på samma fotbollsplan som honom. 

Hur kommer det sig?

Inleder säsongen svagt

När Milan presenterar portugisen Rafael Leao som nyförvärv från Lille under sommaren 2019 gör man det i samma veva som anfallaren Patrick Cutrone precis har skeppats i väg till Premier League mot sin vilja. 

Det medför ofrånkomligen ökade förväntningar på 20-åringen när han mer eller mindre ska ersätta en ett år äldre, egenfostrad spelare som trots en relativt skral målskörd ändå har tagit en plats i många supporterhjärtan och framstår som helt förstörd när han lämnar klubbens försäsongsläger för att skriva på för Wolverhampton.

Leao, som gjorde åtta mål och två assist för Lille under fjolårssäsongen inleder direkt svagt i Milan. Målen kommer inte, spelet tycks inte stämma och han har svårt att förtjäna speltid. 

Milan släpper in 24 mål under hösten och gör bara 16. De har stora kollektiva problem, men besvikelsen över Leaos prestationer börjar smyga sig på. 

”De fortsätter att tvivla på mig, så jag måste visa dem igen”, skriver han på sin Instagram-story i oktober. 

Men det är först när Zlatan Ibrahimovic, hans på många sätt totala motsats, kommer till klubben i januari som saker börjar hända. 

– Han började prata med mig direkt när han kom, han vill lära mig saker eftersom han har så mycket erfarenhet, säger Leao till Milan TV efter att han och Zlatan har blivit inbytta samtidigt i årets första match mot Sampdoria. 

Bytena hade en direkt inverkan på Milans offensiva spel och för de allra flesta var det uppenbart vilket som bör vara Milans nya anfallspar.

https://www.instagram.com/p/B6_ItTio0gl/?utm_source=ig_web_copy_link

Gör varsitt mål i första starten

De kompletterar varandra både fysiskt och spel- och personlighetsmässigt. Den timida, snabba, men inte särskilt skottsäkra Leao tillsammans med den sylvasse målskytten som Zlatan är och den karaktär som han bidrar med både på och utanför planen spås helt enkelt fungera bra ihop.

– Han är en fantastisk fotbollsspelare och för mig är det väldigt bra att han har kommit hit. Han kommer att göra mig bättre, säger portugisen.

Den nästkommande ligamatchen startar Leao och Zlatan mycket riktigt tillsammans på topp. De söker varandra i spelet, pratar mycket med varandra ute på planen och gör ett varsitt mål. Enligt La Gazzetta dello Sport är Milantränaren Stefano Pioli nöjd över att ”den äldre och pojken” som de kallas i italienska medier har funnit varandra.

– Om Leao ser Ibra som en storebror så betyder det bara att han är på rätt väg. Att han vet att han kan lära sig mycket av vinnare, säger tränaren till tidningen.

Flera Milanspelare har vittnat om att Zlatan betyder mycket för många i laget som är det näst yngsta i hela Serie A. Hakan Calhanoglu har sagt det till tyska Bild och Ante Rebic sade det i den mixade zonen efter Milans seger mot Udinese. Men allra viktigast framstår det som att han har varit för Rafael Leao. 

Vad är det specifikt som du kan lära dig av honom? Undrar Milan TV.

– Att avsluta, hur man tar sig förbi försvarare, allt sådant har han pratat med mig om. Vi tränar tillsammans och jag försöker göra allt som han säger. Det gör mig stolt att han vill hjälpa just mig.

”Ligger nästan där på Haaland-nivå”

Så ska Edward Chilufya slå igenom i år: ”Jag kommer få mitt stora genombrott” • Särskilda träningen • Personliga sorgen