Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juventus krav på Dejan Kulusevski

Dejan Kulusevski berättade om sin spelstil i samband med landslagets avslutande matcher i EM-kvalet där han gjorde debut i blågult.
Kulusevski i duell med Cristiano Ronaldo, sin framtida lagkamrat.Foto: PIERPAOLO PICIUCCO/ACTION PLUS/SHUTTERSTO / PIERPAOLO PICIUCCO/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Svensken med ett Juventusfan.Foto: NICOLò CAMPO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREA STACCIOLI / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TURIN. Han är den näst dyraste svensken genom tiderna och kommer till ett lag där ingenting annat än att vinna betyder någonting.

Dejan Kulusevski ska försöka konkurrera ut etablerade stjärnor i jakten på speltid, och i Turin tror man att han kommer att lyckas. 

– Sarri har inga problem med att ge sådana spelare som honom chansen, säger den Turinbaserade journalisten Sandro Bocchio.

Aaron Ramsey driver fram centralt, han lägger ut bollen på Paulo Dybala som i sin tur lägger den på Cristiano Ronaldo som gör 2-1 till Juventus. Det är den 19 januari och segern mot Parma innebär att de gör ett litet ryck i toppen av tabellen och lämnar Inter fyra poäng bakom sig. 

På planen för Parma finns Dejan Kulusevski. För drygt två veckor sedan förkunnade Juventus att de köpt den svenske talangen och prislappen uppges ligga på runt 370 miljoner kronor. Det gör honom till den näst dyraste svenske spelaren genom tiderna - efter Zlatan Ibrahimovic.

Men var ska Kulusevski få plats i ett redan stjärnspäckat Juventus? 

– Han anses vara precis en sådan spelare de vill ha, säger Sandro Bocchio, journalist på den Turinbaserade tidningen Tuttosport.

”Han måste förstå klubbens historia”

För snart fem år sedan köptes Paulo Dybala av Juventus för omkring 40 miljoner euro, och han var då en av Europas mest jagade talanger. Redan första säsongen i klubben gör han 19 mål och 7 assist i Serie A och sommaren efter, 2016, säljs Paul Pogba till Manchester United för runt en miljard. Sedan han kom gratis från just United fyra år tidigare har han utvecklats till en av världens bästa mittfältare. 

Samtidigt som de äldre stommarna i form av spelare som Leo Bonucci, Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini och Andrea Pirlo har blivit äldre har man lyckats värva såväl unga talanger att slussa in i laget som etablerade spelare med tillräckligt många år kvar för att fortsätta göra skillnad.

Och Juventus har visat sig vara en bra plats för att både utvecklas och få fart på en karriär.

Efter omstarten i Serie B, som kom till följd av calciopoli-skandalen i mitten av 00-talet har Juventus etablerat sig som en av Europas mest välskötta klubbar och vunnit åtta raka ligatitlar. De köper och säljer talangfulla spelare på löpande band och i Champions League har man tagit sig till final två gånger under 10-talet.

I den klubb som Dejan Kulusevski kommer till i sommar finns det med andra ord bara en sak som betyder någonting.

– Han måste förstå klubbens historia, säger Sandro Bocchio. 

Kulusevski en spelare som Juventus sökt

Under hösten 2019 får Dejan Kulusevski sitt genombrott i Serie A när han lånas ut från Atalanta till Parma och gör fyra mål och sju assist innan jul. Hans teknik, fysik och löpvillighet uppmärksammas brett i Italien och i december utses han till hela Serie A:s bästa spelare.

Det rapporteras om flera storklubbars intresse, men att det är Juventus som till slut stoltserar med att de köpt spelaren är inte ett dugg chockerande. 

– Nej, det är inte alls förvånande. De är ute efter starka unga spelare att bygga sitt lag runt framöver och Kulusevski anses vara precis en sådan, säger Tuttosports Sandro Bocchio. 

I Parma har Kulusevski använts på flera olika offensiva positioner, och han kan både spela centralt och ute på kant i antingen ett anfall eller ett mittfält. Att han är så pass flexibel är en egenskap som Juventus uppskattar, men vad är egentligen planen för honom? 

– Han har sagt själv att han föredrar att spela som en playmaker bakom anfallarna. I ett 4-3-1-2 som Sarri ibland använder finns en sådan position att konkurrera om, i 4-3-3 kan han användas antingen som yttermittfältare eller en av de tre längst fram. De kommer att hitta en plats till honom.

Hur då? Det är väldigt bra spelare han konkurrerar med på de positionerna.

– Sarri har inga problem med att ge sådana spelare som honom chansen.

Ska konkurrera på flera positioner

Framför allt har Federicho Bernardeschi pekats ut som den spelare som Kulusevski främst kommer att få konkurrera med, eftersom han oftast opererar i samma ytor som svensken föredrar när han spelar. Dessutom identifierar Sandro Bocchio det faktum att både anfallsbesättningen och flera av mittfältarna i truppen börjar komma upp till åren och att de inom några år kommer att behöva ha fullgoda ersättare på många positioner.

– Som sagt, det kommer att finnas plats, sedan är det upp till honom att ta chansen när han får den. 

Just det där med att ta chansen. Det råder inga tvivel om att det är precis det som Dejan Kulusevski har gjort det senaste halvåret. Både i Parma och i det svenska landslaget. 

Men Juventus anses på många sätt vara någonting helt annat. 

– Jag är ganska säker på att han kommer att lyckas i Juventus, de är i färd med att föryngra laget och han är väldigt talangfull. Däremot måste han förstå att det är en helt ny verklighet som väntar honom. Ingenting förutom att vinna betyder någonting här.

”Bara Zlatan har varit dyrare”

Expressens Thomas Wilbacher kommenterade nyheten om Dejan Kulusevskis flytt till Juventus.