Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galna lönerna – kan tvinga bort Ronaldo

Sergio Ramos uppmaning: "Stanna hemma"
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRO DI MARCO / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är siffrorna som visar på Juventus galna lönekostnader.

För att överleva coronakrisen kan den italienska storklubben tvingas sälja storstjärnan Cristiano Ronaldo.

Tre storlag pekas ut som möjliga nya destinationer.

– Jag skulle inte bli förvånad om han återvänder till Real Madrid, säger lagkamraten Jose Fonte till Talksport.

Det var i början av fotbollssäsongen som ansedda Gazzetta dello Sport kunde avslöja samtliga Serie A-lags lönekostnader.

Läsningen var smått häpnadsväckande.

Serie A slog nämligen ett nytt rekord: nästan 15 miljarder betalas ut i löner under säsongen 2019-20. Ökningen är tioprocentig från förra säsongen, och aldrig tidigare har ligan betalat ut lika stora löner.

I täten för de skenande siffrorna går Juventus.

Juventus lönekostnader uppgick till 294 miljoner euro – motsvarande 3,2 miljarder kronor – för säsongen. Rivalerna Inter, Roma och Milan behöver slå ihop sina lönekostnader – först då kommer man upp i och förbi samma nivå.

Serie A-klubbarnas lönekostnader

1.    Juventus: 3,2 miljarder kronor

2.    Inter: 1,5 miljarder kronor

3.    Roma: 1,3 miljarder kronor

4.    Milan: 1,2 miljarder kronor

5.    Napoli: 1,1 miljarder kronor

6.    Lazio: 780 miljoner kronor

7.    Torino: 580 miljoner kronor

8.    Fiorentina: 540 miljoner kronor

9.    Cagliari: 480 miljoner kronor

10.  Bologna: 450 miljoner kronor

Vid en närmare titt på vilka spelare som tjänar mest i hela ligan så går det att konstatera två saker:

• Cristiano Ronaldo tjänar fyra gånger så mycket som den näst bäst betalda spelaren i Serie A

• Tio av de elva bästa betalda spelarna i Serie A tillhör Juventus. Endast Romelu Lukaku bryter dominansen

Serie A:s bäst betalda spelare

1.    Cristiano Ronaldo, Juventus, 340 miljoner kr

2.    Matthijs De Ligt, Juventus, 86 miljoner

3.    Romelu Lukaku, Inter, 82 miljoner

4.    Gonzalo Higuain, Juventus, 82 miljoner

5.    Paulo Dybala, Juventus, 79 miljoner

6.    Adrien Rabiot, Juventus, 76 miljoner

7.    Aaron Ramsey, Juventus, 76 miljoner

8.    Miralem Pjanic, Juventus, 70 miljoner

9.    Douglas Costa, Juventus, 65 miljoner

10.  Mario Mandzukic, Juventus, 65 miljoner

11.  Sami Khedira, Juventus, 65 miljoner

Slutsatserna är därmed ganska enkla.

Det är ingen hemlighet att fotbollsvärldens alla klubbar har drabbats hårt av coronakrisen – och allra hårdast slår smällen i Italien mot Juventus, vars lönekostnader fortsätter att löpa trots att intäkterna nu uteblir.

I slutet av mars kom beskedet som underströk hur allvarlig krisen är i klubben: spelare och ledare kom överens med ledningen om en lönesänkning under fyra månader (mars-juni), vilket gör att Juventus sparar 980 miljoner kronor.

”Om de innevarande matcherna för säsongen kan spelas, kommer klubben förhandla med spelarna och tränaren om löner och kompensation givet att de officiella tävlingarna kan slutföras”, skrev klubben i ett uttalande.

Fotbollsekonomen pekar ut Juventus i krisen

Italienska fotbollsekonomen Marco Bellinazzo menar att spelarövergångar på över en miljard kronor är ett minne blott på grund av krisen. Enligt honom har värdet på spelare – generellt sett – gått ner 30 procent under krisen. Bellinazzo pekar också ut ett lag i fotbollsvärlden som ligger illa till.  

– Den här krisen kommer att bli ett problem för klubbar som Juventus, som har investerat stora pengar de senaste åren och vanligtvis väger upp sina balansräkningar med spelarförsäljningar, säger han enligt Sport.

Hur ansträngd Juventus ekonomiska situation är för tillfället är svårt att säga. Men i en fotbollsklubb är personalkostnader alltsomoftast den största utgiften.

I lördags rapporterade Daily Mail att flera Premier League-klubbar – framför allt topplag som Liverpool, Tottenham och Chelsea – kan tvingas sälja spelare för att klara sig igenom coronakrisen. I söndags uppgav samma tidning att Tottenham kommer att tvingas sälja sin storstjärna Harry Kane på grund av krisen.

I Juventus fall finns det en enskild lönepost som tynger klubbens balansräkning mer än någon annan: Cristiano Ronaldos.

Det faktumet har gett upphov för nya spekulationer om 35-åringens framtid i klubben, vars kontrakt som sträcker sig till 2022.

Uppgift: Ronaldo kan ”reas ut” för lägre pris 

Italienska tidningen Il Messaggero var först med att rapportera, för två veckor sedan, att Juventus överväger att sälja Cristiano Ronaldo för 700 miljoner kronor i sommar för att kunna täcka sina kostnader. Ett reapris, med tanke på att han värvades för 1,1 miljard kronor sommaren 2018. Ett annat alternativ för portugisen, enligt tidningen, är att förlänga sitt kontrakt men gå med på en lönesänkning.

Ska man tro flera medier så är en lönesänkning inte aktuell för Cristiano Ronaldo, som är mån om att behålla sin status som bäst betald i ligan.

Så: vilka klubbar skulle ha råd att ta över portugisens feta lönecheck?

Marca utesluter såväl Bayern München som Barcelona, Liverpool och Chelsea av ekonomiska skäl. Hos Manchester Citys fall så finns ett ekonomiskt utrymme – men övergången skulle vara känslig med tanke på Ronaldos historia i Manchester United. Dessutom väntar City fortfarande på ett beslut från Idrottens skiljedomstol (CAS) om förbudet mot att spela i Champions League de kommande två åren.

Tre klubbar som har muskler att värva Ronaldo 

Istället pekar Marca ut två klubbar som skulle kunna lägga beslag på portugisen: Manchester United och Paris Saint-Germain.

”Mycket kan alltid hända i fotbollsvärlden men i nuläget finns det bara två klubbar som har möjligheten att värva Cristiano. Det är Manchester United och PSG”, skriver tidningen.

I Manchester Uniteds fall så rör det sig om att Cristiano Ronaldo fortfarande har ett starkt känslomässigt band till klubben och alltid har hållit dörren öppen för en återkomst. I Paris Saint-Germains fall finns de ekonomiska möjligheterna, men där beror allting på vad som händer med Neymar och Kylian Mbappé.

Men mer än någon annan klubb har det spekulerats i en återkomst till Real Madrid. Under lördagen rapporterar Mundo Deportivo att presidenten Florentino Pérez noga följer utvecklingen i Italien och har portugisen på sin radar. En återkomst till klubben skulle göra honom till en klubbikon på samma nivå som Raúl och Alfredo Di Stéfano.

Eller, som Cristiano Ronaldos lagkamrat i Portugals landslag, Jose Fonte säger:

– Han har kvar många, många vänner och har alltid lämnat dörren öppen. Så, jag skulle inte bli förvånad om han återvänder till Real Madrid, säger han till Talksport


Lär känna fotbollsstjärnan lite bättre - på bara 75 sekunder