Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orden som sågas över världen: ”Rekordlågt”

Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Romelu Lukaku har fått utstå rasistiska glåpord från läktarna under säsongen.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Corriere dello Sport har satt sig själva i problem med torsdagens förstasida.

Tidningen har rubriken ”Black friday” och bilder på Romelu Lukaku och Chris Smalling.

”Det är tondött, ignorant och med de vanliga rasistiska undertonerna”, skriver journalisten Matteo Bonetti på Twitter.

Den italienska tidningen Corriere dello Sport har hamnat i rejält blåsväder efter sin förstasida i torsdagens papperstidning. Tidningen frontas av Inters Romelu Lukaku och Romas Chris Smalling med rubriken ”Black Friday”, som tycks syfta till spelarnas hudfärg. 

Framsidan, som ska snacka upp Inters möte med Roma på fredag, har nu väckt många arga reaktioner från bland annat journalister och supportrar.

”Media ger bränsle till rasismen varje dag”, skriver fotbollsnätverket Farenet som jobbar mot diskriminering på Twitter och lägger upp en bild på tidningen.

”Säga att jag är chockad vore en lögn”

Flera journalister är också upprörda över framsidan.

”Corriere dello Sports framsida är varken ”dålig smak” eller ”ett missförstånd”. Den är mycket värre än så”, skriver Newsweeks sportreporter Dan Cancian på Twitter.

Han får medhåll av ESPN-journalisten Matteo Bonetti.

”Det är tondött, ignorant och med de vanliga rasistiska undertonerna. Att säga att jag är chockad vore en lögn nuförtiden. Det är otroligt besvärande att Corriere dello Sport har den här rubriken innan fredagens match mellan Inter och Roma”, skriver Bonetti.

Dessutom har flera supportrar uttryckt frustration på Twitter. 

”Just när man tänker att italiensk fotboll inte kan sjunka lägre har ett rekordlågt Corriere dello Sport den här framsidan”, skriver en supporter enligt Daily Mail.

En annan tillägger: 

”Det här är inte normalt.”

Även Romas officiella engelska Twitter-konto har fördömt framsidan.

Stora problem med rasism

Förstasidan kommer under en säsong där Serie A haft stora problem med rasism från läktarplats. Bland annat har Mario Balotelli, Blaise Matuidi, Kalidou Koulibaly och Romelu Lukaku utsatts för rasism och Inters supportergrupp Curva Nord vände sig dessutom emot Lukaku när han uppmanade till krafttag mot rasismen.

”Vi är väldigt ledsna över att du trodde det som hände i Cagliari var rasistiskt. Du måste förstå att Italien inte är som många länder i norra Europa där rasism är ett verkligt problem”, skrev Curva Nord då bland annat i ett öppet brev till Lukaku.

https://twitter.com/ASRomaEN/status/1202489958281437184https://twitter.com/farenet/status/1202506054518620160https://twitter.com/bonettiespn/status/1202385231011106822?s=21https://twitter.com/dan_cancian/status/1202515311351734272