Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bilderna: "Det är enormt sexistiskt..."

Foto: Lapresse/Daniele Badolato
Foto: Lapresse/Daniele Badolato
Foto: Lapresse/Daniele Badolato

Fotomodellen Laura Barriales har värvats som reporter till Juventus officiella tv-kanal.

Men de lättklädda bilderna som den italienska storklubben använt för att presentera sin nya värvning väcker reaktioner.

– Jag blir väldigt irriterad och trött när jag ser sånt här, säger SPORT-Expressens tjänstlediga krönikör Johanna Reimers.

Det var i onsdags som Juventus presenterade Laura Barriales som sin senaste medarbetare på klubbens egna tv-kanal. Barriales, 32, är ursprungligen fotomodell, men ska arbeta som reporter för JTV. Hon beskrivs som kanalens nya "gudmoder" på Juventus hemsida och sägs ha åtta års tv-erfarenhet.

Men i hennes presentation är det knappast hennes journalistiska färdigheter som betonas. På Juventus publicitetsbilder poserar Barriales bland annat i en matchdress där shortsen är av mikrostorlek. På en annan bild bär hon en lika kort kjol till en tillhörande kavaj och lutar sig bakåt mot en glasbox, iförd höga klackar.

"Vansinnigt och förlegat"

SPORT-Expressens tjänstlediga krönikör Johanna Reimers har följt Serie A ingående under flera år. Hon suckar när hon får se bilderna på Barriales.

– Jag tycker att det är vansinnigt och förlegat, jag blir väldigt irriterad och trött när jag ser sånt här. I mina ögon är det så enormt tröttsamt och sexistiskt, säger hon.

– Man kan verkligen tycka att Juventus som är en så stor klubb borde veta bättre. Visst, de kan väl värva en modell, men de borde sätta på henne samma kläder som deras manliga reportrar har. Inte ställa henne där i höga klackar.

"Hade blivit ramaskri i Sverige"

Reimers blir dock inte förvånad.

– Tittar man på italiensk tv ser det ut så här. Det finns många kvinnliga reportrar där som är superkompetenta, men tv-mässigt handlar om det mer om att vara snygg än att vara påläst och duktig, säger hon.

– De ser det nog inte som sexistiskt. Så här ser det ut hela tiden. Skulle det här ske i Sverige skulle det bli totalt ramaskri, men det blir inte det där. De är bara stolta över att ha en snygg modell som reporter. Vi ser det med helt andra ögon.

Reimers exemplifierar med de italienska mediernas intresse för den spanska journalisten Sara Carbonero.

– Efter att hon hade synts mycket i samband med VM 2010 så blev hon helt plötsligt värvad av italiensk tv för att snacka om La Liga. Hon fick sitta med på länk. Och hon hade inte fått det jobbet om hon inte hade varit snygg, säger hon.