Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det var till och med så att jag blev chockad”

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Rickard Dahan har sett Zlatan Ibrahimovic gå från en ”tanig och valpig” tonåring till ett fysiskt fenomen.

I en stor intervju berättar vännen och sjukgymnasten om nyckeln bakom framgången, hur han blev Zlatans favorit och när anfallaren chockade honom.

– Det var till och med så att jag blev överrumplad.

Om tre veckor fyller Zlatan Ibrahimovic 40.

En knäskada stoppade mästerskapscomebacken i somras och har hållit honom borta från spel i fyra månader.

På sociala medier har anfallaren delat med sig av sin väg tillbaka. Vi har sett honom svettas på en träningscykel och spänna musklerna i bilder från Milans träningsanläggning. 

I dag väntas han kliva in i hetluften igen. 39-åringen har tagit sig tillbaka från ännu en knäskada och är nu aktuell för comeback mot Lazio i Serie A i kväll.

– Han är makalöst stark nu, säger sjukgymnasten Rickard Dahan.

***

Rickard Dahan pekar mot bilden där Zlatan Ibrahimovic blivit ankifierad – Zlankan Ibraformovich.

– Den där fick mannen i fråga, men jag tror inte han ville ha den, han var inte så intresserad. Jag tyckte den var lite rolig, berättar han.

Foto: FRITZ SCHIBLI

Bilden är signerad, precis som den på väggen mittemot. På den har flera landslagsspelare intagit Ankeborg inför EM i Ukraina 2012.

Men Dahans relation med Ibrahimovic började innan han blev sjukgymnast i landslaget. När Zlatan kom upp i Malmö FF:s A-lag 1999 jobbade han med laget.

Sedan dess har han hjälpt ”Ibra” under karriärens gång och duon hörs fortfarande regelbundet.

Varför blev du hans favorit?

– Han hade inget val, jag var MFF:s enda sjukgymnast.

Rickard Dahan, som själv spelat i klubben, drar på smilbanden.

– Det är ofta så, som medicinsk ansvarig och fysansvarig i klubbar så bygger man ganska nära relationer till spelarna. För att få dem att göra trista rehabövningar och tunga fysträningar så måste man också bygga upp ett förtroende. Det handlar om att skapa en relation, så är det med alla spelare. Har man byggt det så har de ofta tilltro till ens kunskap, de känner förtroende, men också att man kan deras fysiska skadehistorik.

Hur villig var han att göra de där jobbiga sakerna i MFF?

– Han var som alla andra, en bångstyrig tonåring som inte var så sugen på att göra så mycket annat än att lira boll och göra mål. 

– Men ganska snabbt tror jag han insåg att för att ta sig hela vägen så krävs det betydligt mer. Och även om han är krävande mot sin omgivning, han ställer krav först och främst på sig själv men också att man är på tårna runtomkring, så lyssnar han alltid och är oerhört receptiv och inlyssnande och suger åt sig när han tror på något och gör det fullt ut.

”Han var ganska tanig och valpig i början”

I dag lyfts Zlatans fysik ofta fram som nyckeln till hans många framgångar och han har själv länge dragit paralleller mellan sig själv och ett lejon.

När Rickard Dahan minns tillbaka på den unge Zlatan som kom fram i MFF är lejon inte det djur han tänker på.

– Storleken och längden har han ju alltid haft. Men han var ganska tanig och valpig i början i MFF. Grundförutsättningar fanns ju där, men nå dit han har gjort i dag fysiskt så är det extremt hårt arbete. Och bra beslut längs med vägen som krävs att man ska hålla och kunna prestera samtidigt. Han har utvecklats enormt fysiskt.

Vad är det som sticker ut med Zlatans fysik?

– Det är att kunna nyttja en sån stor kropp på det sättet. Det finns många långa stora fotbollsspelare, men få med alla de egenskaper i kombination. Det är många som tyckt att hans teknik var det som var mest slående, den är så klart världsklass, men länge hävdade jag också att det är hur han nyttjar sin stora kropp och långa ben som är det unika.

– Han har varit väldigt mångsidig i sin idrottsträning och han hänvisar ofta till taekwondo som en viktig del. Han brukar säga att det är mycket tack vare den.

Under Zlatans karriär är det en skada som hållit på att knäcka honom.

Våren 2017 drabbades han av en allvarlig knäskada i Manchester United. Stjärnan tvingades till operation och har efteråt berättat om den tuffa tiden.

Under rehabiliteringen jobbade han bland annat med sin förre sjukgymnast i Malmö.

– Jag har rehabiliterat väldigt många genom åren och honom också, men det var till och med så att jag blev överrumplad och chockad över hur otroligt snabbt och väl han återfick sin styrka och funktion efter den allvarliga skadan, säger Dahan.

Relationen med klubbarna i Europa

54-åringen lutar sig tillbaka i den gråa fåtöljen. Sen tolv år tillbaka driver han Kulans idrottsskadecentrum. Hit återkommer flera landslagsspelare för att få hjälp.

– Svensk idrottsmedicin har ett gott renommé ute i Europa. När spelarna säger att de ska hem till sina medicinska kontakter i Sverige brukar det inte vara några problem och vi skapar relationer med klubbarna, säger han.

Foto: FRITZ SCHIBLI

I klinikens entré ramlar det in flera ungdomar.  

– Jag ville bygga verksamhet som verkligen riktade sig mot idrott och idrottsmedicin. Det är en ynnest att kunna få göra det fullt ut och att vi är i dag en stor rehabklinik. Och målet har alltid varit att nå både eliten och bredden.

”Kulan” ligger bredvid Stadion och Dahan beskriver hur området är på uppgång.

– Det är Malmös Bosön, Stadionområdet håller på att bli ett fantastiskt idrottsområde.

Här finns idrottsgymnasium och grundskola, och några månader 2019 stod också en Malmöson avbildad i guld här.

– Jag var väldigt stolt över att se statyn på plats här och var med på invigningen. 

”Bedrövligt och väldigt tragiskt”

Efter att Ibrahimovic blivit delägare i Stockholmsklubben Hammarby IF i november 2019 utsattes statyn för upprepad vandalism.

Och en dag i januari plockades statyn som avbildade ”Ibra” till sist bort.

– Jag har respekt för alla människors åsikter. Men däremot tycker jag det är bedrövligt beteende att förstöra en hyllning till vår bästa fotbollsspelare genom tiderna och en av världens bästa fotbollsspelare, och en Malmösprungen fotbollskille. Bedrövligt och väldigt tragiskt, säger Rickard Dahan.

– Det gjorde mig väldigt ledsen och sorgsen. Det var en fin hyllning till en person som har gjort mycket för staden och mycket för klubben. Det tog en helt fel vändning, sen får folk ha sina åsikter men så där beter man sig inte.

***

När Zlatan och Erik Hamrén och en rad andra spelare tackade för sig efter EM 2016 lämnade även Dahan landslagsjobbet.

I dag jobbar han med Håkan Ericson i Färöarnas landslag och har ingen önskan om att återvända till svenska landslaget.

Samtidigt har Ibrahimovic gjort comeback i Blågult efter fem års frånvaro. När andra spelare som Sebastian Larsson och Mikael Lustig tackar för sig återvänder Zlatan. 

– Det är många som med ålderns rätt brukar avstå landslagsuppdrag för att kroppen börjar ta stryk och kroppen behöver återhämtning. Uppenbarligen är drivet större hos Zlatan, han vill verkligen göra ett avtryck och skriva historia och det gör han var han än sätter sitt fotavtryck. Han verkar ha bestämt sig.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Innan tiden har runnit i väg och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson står och knackar i dörröppningen berättar Rickard Dahan något som imponerat på honom, långt bortom Zlatans fysik.

– Det som kanske ändå sticker ut allra mest när det gäller honom är hans utveckling som ledargestalt. Från att ha varit en ganska självcentrerad spelare som haft fullt upp att tänka på sitt och sin prestation, till att faktiskt bli en stor ledaregestalt både på och utanför planen. Det finns många minnen jag har där han stannar upp och lattjar boll med en förskoleklass utanför hotellet.

– Eller när en liten kille hade stått och väntat med sin pappa klockan tre på natten efter en förlust borta, vi ska flyga hem och alla är helt slut. Killen är inte mer än tio år, Zlatan såg honom inte och jag går in sist. Jag ser hur killen börjar gråta och går in och säger till Zlatan och Zlatan säger ”men ta med honom in”. Så fick killen ta bilder och autografer, och Zlatans matchtröja. Jag har aldrig varit med om att Zlatan inte ställt upp. Det är en stark bild av hur Zlatan är som person för mig.