Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det pratas om Italien som ett rasistiskt land”

Giorgio Chiellini
Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kalidou Koulibaly
Foto: FRANCO ROMANO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / FRANCO ROMANO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Mike Maignan.
Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA

Spelare i Serie A vittnar om rasism på fotbollsläktare. 

Det rör upp känslor hos Italiens landslagskapten Giorgio Chiellini. 

– Ute i Europa pratar folk om Italien som ett rasistiskt land, säger han vilket bland annat Football Italia skrivit om.

Italiensk fotboll har skakats av flera fall av rasism från läktarplats. 

För två veckor sedan fick Milans målvakt Mike Maignan utstå rasistiska tillmälen under matchen mot Juventus vilket ledde till att en Juventussupporter senare anhölls. Det Italienska fotbollsförbundet utreder även ett fall av rasism från Laziosupportrar som ska utryckt sig Rasistiskt mot Milans Tiemoué Bakayoko.  

Den gångna helgen hände det igen då flera Napolispelare, däribland Victor Osimhen och Kalidou Koulibaly, berättade om hur de utsattes för rasism från läktarna i Florens. 

”Pratat med era barn, era föräldrar och få dem att förstå hur äckligt det är att hata en person på grund av deras hudfärg. NEJTILLRASISM”, skrev Osimhen på Twitter efter matchen mot Fiorentina. 

”Det är skamfyllt”

Händelserna väcker starka reaktioner hos Juventus-försvararen Giogio Chiellini, som i somras ledde Italien till ett EM-guld som lagkapten. När han mötte pressen inför det italienska landslagets match mot Spanien sa han så här:

– Det är oacceptabelt. Som italienare och som toskan så skäms jag, säger Chiellini 

Om sommarens EM-guld var bra publicitet för Italien så är det här det motsatta. 

– Det är skamfyllt för ute i Europa pratar folk om Italien som ett rasistiskt land och för mig är Italien inte det Det är fruktansvärd publicitet för Italien. Vi alla måste göra mer men vi behöver lagar som tillämpas. Det är det viktigaste. 

Under tisdagen skrev den italienska tidningen La Repubblica att Napoli kan komma att vägra fullfölja sina matcher om inte rasismen upphör.