Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Derbyt som kan avgöra storklubbarnas framtid

Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA
Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA

Både Milan och Inter har famlat i mörkret det senaste decenniet.

Nu är båda klubbarna på väg ut på andra sidan, men det är Inter som än så länge sitter i förarsätet.

Är det på väg att förändras? Och hur stor betydelse kommer utgången av söndagens derby ha för framtiden? 

Inter bildades ur meningsskiljaktigheter i Milan 1908. Sedan dess har den starka rivaliteten mellan klubbarna varit ständig. Den handlar om politik, om prestige, om sportslig framgång och om det som derbyn handlar om – att vara bäst i stan. 

Men de senaste tio åren har varit en sorglig tid i båda klubbarnas historia. 

Det har varit blekt, det har varit svagt, och säsongen 2015/16 kulminerade det hela när inget av Milanolagen fanns med i någon av Uefas stora klubblagsturneringar - för första gången någonsin. Samma säsong anordnades komiskt nog Champions League-finalen på San Siro.

Men banter-eran ser för tillfället ut att vara på väg att ta slut, och mot alla odds är det de här två klubbarna som huvudsakligen slåss om Scudetton i år. 

Eller? 

– Juventus lurar där bakom, så alldeles oavsett vilka som vinner derbyt kommer vägen till Scudetton att vara extremt komplicerad, säger Matteo Calcagni, journalist på Milannews.it.


EXKLUSIVT: Stefano Pioli till SportExpressen: ”Zlatan borde fortsätta spela” 


Milan hade konkurshot hängande över sig

Ända sedan början av 10-talet, då Inter först vann sin osannolika trippel 2010 och Milan vann ligan 2011 har en märklig nedmontering av klubbarnas status och anseende varit huvudsaklig samtalspunkt i anslutning till de här två klubbarna snarare än framgångar och titlar. Den ena märkliga värvningen har avlöst den andra, tränare som har försökt men misslyckats har kommit och gått, oklara klubbförsäljningar har ägt rum.

När Milan slutade tvåa 2012 hittade man Inter på en sjätteplats, säsongen därefter slutade Inter nia medan Milan klamrade sig kvar i toppen och slutade trea. Bara två år senare slutade dock Milan på en förödmjukande tiondeplats och Inter var åtta när säsongen var färdigspelad. 

De senaste åren har Inter ansetts ligga före Milan i sitt projekt. Med två fjärdeplatser och en andraplats de senaste tre åren, och kanske framför allt i och med återkomsten till Champions League. Där har Milan inte varit sedan säsongen 13/14.

– Inter bytte ägare tidigare än Milan, och där förlorade Milan värdefull tid gentemot sina rivaler, säger Matteo Calcagni.

Milans ekonomi var katastrofal 2017/18, när de nya kinesiska ägarna spenderade mängder av pengar och klubben var nära konkurs. Sedan kom nuvarande ägarna, hedgefondbolaget Elliot Management in och styrde upp. Den nya sportsliga ledningen har stått för flera bra investeringar, fått utveckling på många av spelarna man värvat och gjort sig av med spelare som klubben inte har vare sig lust eller råd att lägga pengar på.

– Men Inter ligger fortfarande lite före, konstaterar Calcagni.

Han menar också att Inters problem aldrig har varit lika stora som Milans, men att Milan kommer starkt nu och är redo att ta upp kampen. 

– Jag tror att det är på väg att jämnas ut, för Milan är verkligen på rätt spår. Om man dessutom tar nästa steg och bygger en ny arena som man kan tjäna mer pengar på kommer man kunna slåss ekonomiskt med till exempel Juventus och andra starka europeiska klubbar på sikt. 

Tabellplaceringarna sedan 2010

09/10: Inter 1, Milan 3

10/11: Milan 1, Inter 2

11/12: Milan 2, Inter 6

12/13: Milan 3, Inter 9

13/14: Inter 5, Milan 8

14/15: Inter 8, Milan 10

15/16: Inter 4, Milan 7

16/17: Milan 6, Inter 7

17/18: Inter 4, Milan 6

18/19: Inter 4, Milan 5

19/20: Inter 2, Milan 6

Den här säsongen har Milan legat i toppen av Serie A i stort sett hela vägen fram till förra omgången. Efter en 2018-doftande insats mot Spezia inkasserades säsongens tredje förlust, och man gav Inter möjligheten att gå om.

Romelu Lukaku var återigen huvudrollsinnehavare när Inter vann med 3-1, och inför helgens möte mellan stadsrivalerna skiljer det en ynka poäng – men med Inter som serieledare i stället för Milan.

– Inter är den stora titelfavoriten. Contes lag är starkare, och de har bara Serie A att fokusera på resten av våren. Men jag tror absolut att Milan kan reagera och stå för en väldigt bra insats i derbyt, säger Calcagni.

”Milan är tillbaka för att stanna”

Rent sportsligt, på planen, kan många av det senaste årets fina prestationer och resultat härledas till att Zlatan Ibrahimovic värvades. Men vad händer om han försvinner när hans kontrakt går ut i sommar?

– Jag är ganska säker på att Milan är tillbaka och kommer att slåss i toppen av Serie A och slåss om titlar igen nu och framöver. En Scudetto i år hade varit otroligt, men det primära målet är fortfarande att kvalificera sig till Champions League. Det kommer att generera intäkter och på sikt mer konsekvent investerande. 

– Det man ska ha med sig är att det här Milan-laget är ungt, man ska inte glömma bort det. De kommer att växa säsong för säsong och bli starkare och starkare. Det finns anledning att vara orolig för vad som händer om Zlatan plötsligt rycks bort, med tanke på det stora inflytandet han haft, men jag tror att det är ganska stor sannolikhet att han stannar i minst ett år till.

En sak är säker, och det är att han kommer att finnas på planen när Milan möter Inter på San Siro på söndag eftermiddag, och efter att ha vunnit höstens derby söker de nu att vinna båda säsongens ligaderbyn - för första gången sedan Scudettosäsongen 2010/2011.

– Hans närvaro är en nyckelfaktor för Milan, han är den som kan och ska guida laget genom den här typen av matcher och utmaningar, säger Calcagni.