Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den ende som kan bedöma är han själv”

Zlatans agent avstängd i hela världen
Mino Raiola berättar vad han tycker om kritiken som han får.
Foto: ITALY PHOTO PRESS / ZUMA PRESS/IBL
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: DANIELE MASCOLO / REUTERS BILDBYRÅN

Mino Raiola bryr sig bara om sina spelares åsikter.

Det slår den omdiskuterade agenten fast, även om han erkänner att han besväras av den ständiga kritiken som riktas mot honom.

– Hur kan man avgöra om jag är en bra agent för ”Ibra”? Den ende som kan bedöma det är han själv, säger Raiola till BBC.

Mino Raiola, 53, är en av världens mest uppmärksammade fotbollsagenter och representerar spelare som Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Erling Braut Haaland och Gianluigi Donnarumma.

Fotbollsvärldens agenter tjänar stora summor pengar, vilket är ett ständigt ämne för debatt och kritik. I höstas kallade exempelvis den tidigare storspelaren Gary Lineker agenternas makt inom fotbollsvärlden för ett ”allvarligt problem”.

I en intervju med BBC berättar Mino Raiola nu själv hur han ser på kritiken mot honom själv och de andra agenterna.

– Självklart besvärar det mig. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte besvärade mig. Men för 25 år sedan lärde jag mig att säga ”lyssna, det enda som spelar roll för mig är personerna som verkligen kan döma mig”, säger Raiola.

Mino Raiola ger sin syn på kritiken

I Sverige är Raiola framför känd för att ha representerat Zlatan Ibrahimovic under större delen av svenskens karriär. Raiola använder också ”Ibra” som ett exempel när pratar om vilka som kan ”döma honom”.

– De som kan döma mig är personerna som jag jobbar med, jobbar för, och som vet vad jag gör eller inte gör för dem varje dag. Hur kan man avgöra om jag är en bra agent för ”Ibra”? Den ende som kan bedöma det är han själv. Alla mina spelare är fria att lämna mig varje dag, de skriver inte på något kontrakt. Om de är nöjda vill de fortsätta jobba med mig och om de inte vill det är jag glad att de lämnar, säger Raiola.

Agenten är nöjd så länge hans spelare är nöjda.

– Det är inte så trevligt att alltid höra samma förutfattade meningar. Folk pratar om diskriminering. ”Vi är diskriminerade i fotbollsvärlden”. Men kanske kan den stora publiken också tänka att ”om den här mannen är så girig, så dålig – jag känner inte till allt jag blir kallad – hur kan alla de här spelarna vara nöjda och stanna hos honom?”. Det är det verkliga testet för mig, säger Raiola till BBC.