Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”På träningarna har de väldigt hög intensitet”

Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN
Foto: FABRIZIO ANDREA BERTANI/PACIFIC PRESS/SH / FABRIZIO ANDREA BERTANI/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK
Foto: GIUSEPPE COTTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / GIUSEPPE COTTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Efter en fyra månader lång skadefrånvaro är Zlatan Ibrahimovic, 39, redo för spel igen. 

Den svenske stjärnanfallaren väntas göra comeback i kvällens stormatch mot Lazio. 

Men trots det råder det stor ovisshet kring anfallarens skadestatus. 

Kommer han orka en hel säsong med Serie A, Champions League och dessutom svenska herrlandslaget? 

– Ibrahimovic vill och siktar på att spela VM. Han ville till och med spela EM, trots att han inte var 100 procent, säger den italienske fotbollsjournalisten Vito Angelè till SportExpressen. 

Zlatan Ibrahimovic drömde. Svenska folket drömde. Det var upplagt för mäktig mästerskapscomeback för Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna. ”Ibra” gjorde en smått osannolik comeback i Janne Anderssons landslag i mars och var en nyckelfigur när Blågult tog två steg närmare VM 2022. Storstjärnan spelade fram till tre mål när Sverige besegrade Georgien och Kosovo, vilket betydde en drömstart på VM-kvalet. 

Samtidigt ledde Ibrahimovic AC Milan mot efterlängtat Champions League-spel och faktum var att de även ledde Serie A stora delar av förra säsongen. Ibrahimovic spelade förstås en stor roll i de framgångarna. 

Men i maj, i samband med stormatchen mot Juventus i Turin, tog han emot bollen och vände snabbt. Foten fastnade i gräset, men knät vreds. Ibrahimovic föll och vred sig i smärtor. Det var där alla insåg att det inte kommer bli ett mästerskap för den svenske anfallaren. Först pratades det om tre veckor skadefrånvaro. 

Men så blev det inte. 

Stefano Pioli tvingades kasta om planerna

Ibrahimovic tog en säkerhetsåtgärd, främst för att skadan var värre än befarat. Efter många omständigheter stod det klart att Ibra skulle inleda den här säsongen på sidlinjen. 

Men nu är det dags. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Milans trupp, drygt fyra månader efter den tuffa knäskadan. Efter landslagsuppehållet börjar klubblagsfotbollen igen – och det med ett stormöte i Serie A. 

Milan, som inlett den här säsongen strålande med två segrar, ställs mot Lazio, som har en ny tränare i form av Maurizio Sarri. Det har länge varit oklart om Zlatan kommer att medverka i matchen, men nu tyder det mesta på att han kommer att göra det. Enligt flera italienska medier kommer han åtminstone få ett par minuter – och kanske till och med starta eftersom Olivier Giroud har testat positivt för covid-19. 

”Han har tränat på den här veckan och ökat intensiteten. Det ser bra ut, men vi får se om han är redo till helgen”, skriver Milans presschef Nicola Pozzi i ett sms till SportExpressen. 

Samtidigt måste Stefano Pioli ha i åtanke att de möter Liverpool på onsdag i Champions League. Pioli hade tänkt ge Ibra en halvtimme mot Lazio för att sedan starta honom mot Liverpool. Men i och med Girouds bakslag har Pioli fått kasta om i sina planer.

Experten: ”Har byggt en stark relation med Giroud”

SportExpressen har varit i kontakt med den italienske fotbollsjournalisten Vito Angelè som bevakar AC Milan dagligen och som har god insyn i klubben. Han säger att laget och Ibra mår ”jättebra”. Angelè berättar vidare att Zlatan Ibrahimovic inte kommer spela lika många matcher som han gjorde förra säsongen. 

– Ibrahimovic har gjort det bra. Han har tränat med laget i många dagar nu och är redo för match igen. Han kan spela minst 45 minuter mot Lazio. Nu tror jag också att han faktiskt startar eftersom Giroud saknas. Milan och Pioli behöver Ibra nu. 

– Jag tror att det blir en match i veckan. Giroud kommer spela i den andra matchen. De två har byggt en stark relation. De har samma karaktär, och under träningspassen har båda väldigt hög intensitet. De vill vinna varenda duell. 

”Han förstod att han måste ta det lugnare”

Många lag har inför den här säsongen bytt tränare. Juventus, Inter, Lazio och Roma. Alltså klubbar som är direkta konkurrenter till Milan. Det kan bli en fördel för Piolis lag, menar Angelè. 

– De kan vinna Scudetton. Förra året slutade de tvåa men i år är många lag svagare, som Inter och Juventus. Milan måste tro på att de kan vinna titeln för de har ett bättre lag med en bättre bänk. 

Med förutsättningen att Ibrahimovic håller sig skadefri så finns det stora chanser att vi får se honom i det svenska landslaget igen. Förbundskapten Janne Andersson har flera gånger tidigare sagt att dörren är öppen för 39-åringen och att de två har haft dialog. Zlatan kan därför vara aktuell i nästa landslagsamling som är i oktober. 

– Han vill spela i VM. Han siktar på det i alla fall. Zlatan ville spela EM trots att han inte var 100 procent, men stoppades av läkarna. Han förstod att han måste ta det lugnare och bara tänka på Milan. Om han är frisk så kommer han spela för Sverige igen. Men det är ingen brådska. Sverige gör det bra även utan honom.