Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då har han gjort sin sista match i Milan”

Allt om Zlatans karriär på två minuter.
Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Han har ett utgående kontrakt och ingen vet när eller om Serie A-säsongen kommer att spelas klart.

Vad händer nu med Zlatan Ibrahimovics spelarkarriär?

– Om Serie A inte återupptas har han gjort sin sista match för Milan, säger Corriere della Sera-journalisten Monica Colombo. 

Viasats expert Martin Åslund tror dock inte att vi har sett det sista av Zlatan.

– Man gör fel om man avskriver någonting överhuvudtaget, säger han.

Det är i början på mars. Stämningen är minst sagt konstig. Coronavirusets spridning har tagit fart på allvar i norra Italien och inga fotbollsmatcher får spelas inför publik. Milan tar emot Genoa på ett ekande tomt San Siro och Goran Pandev gör 0-1 till gästerna efter bara sex minuter. 

Zlatan Ibrahimovic får friläge och nickar rakt på målvakten tio minuter senare. Han suckar, knäcker med nacken och vandrar därifrån efter missen. Han har gjort tre mål på nio matcher sedan återkomsten, bevisat att han fortfarande besitter förmågan att göra skillnad i Serie A efter att han haft en allvarlig knäskada, efter att han spenderat två säsonger i MLS och efter att han har fyllt 38 år.

Även här ska han göra mål, men Genoa hinner göra sitt andra innan Zlatan får reducera. 

På nära avstånd från mål får han en boll på sig, kan vända runt och sätta 1-2 till Milan. Målet möts av tystnad. I normala fall hade arenan exploderat, supportrarna hade vrålat sig hesa till följd av reduceringen som sedan svenskens återkomst i klubben hade ingjutit hopp om att matchen kan vändas.

Men det är ingenting som är normalt med den här matchen, och den kan ha varit Zlatan Ibrahimovics sista någonsin. 

Ingen fortsättning i Milan

– Jag skulle säga att utan Boban, och förmodligen utan Maldini också nästa säsong så stannar inte Zlatan i Milan, säger Corriere della Sera-journalisten Monica Colombo. 

Det var före detta fotbollschefen Zvonimir Boban och sportchefen Paolo Maldini som tog Zlatan till Milan i januari, men bara två månader senare har Boban lämnat sin post efter oenigheter med ledningen, och Maldini rapporteras följa efter.  

Kvar är då Ivan Gazidis, Milans vd som vare sig Zlatan själv eller hans agent Mino Raiola sägs ha någon särskilt bra relation till. Han vill bygga ett nytt Milan av unga talanger och ryktas plocka in Ralf Rangnick som manager till nästa säsong, någonting som inte heller talar för att Zlatan ska skriva på ett nytt kontrakt.

Och även om förhoppningen på många håll i Italien är att säsongen ska återupptas så råder stor osäkerhet kring när det kommer att vara möjligt, och spelarfackets ordförande Damiano Tommasi har flera gånger uttryckt sig skeptisk till om det överhuvudtaget går att spela klart säsongen.

– Om Serie A inte återupptas har Zlatan gjort sin sista match för Milan, är Monica Colombo säker på.

Men var ska han spela om han inte ska spela i Milan nästa säsong?

Tror inte att karriären är slut

– Han kommer inte skriva på för någon annan italiensk klubb. Det spelar inte ens någon roll att Silvio Berlusconi och Adriano Galliani vill ha honom till Monza, säger Monica Colombo. 

Då finns det i teorin en massa andra alternativ kvar. Till exempel hela övriga Europa, eller varför inte Asien? Men i praktiken fyller Zlatan 39 år i höst, och det faktum att det blev Milan den här våren är svårt att tolka på något annat sätt än att det var här han skulle avsluta. Det skulle vara ett sista kontrakt eller två innan han var klar som spelare.

– Att han har spelat på den nivån han gjort för Milan i år är bara ytterligare ett bevis på hur bra han har varit, säger Viasats expert Martin Åslund. 

Han tror inte att den här säsongen är slutet på Zlatans karriär, oavsett om den spelas klart eller inte - och oavsett om det blir Milan nästa säsong eller inte.

– Man har ju hört rykten om att många andra klubbar än Milan var aktuella i januari, och det kan man ta för vad det är, men jag tror inte att Milan är den enda klubben som är aktuell för honom, säger Åslund. 

Han resonerar kring hur de kommande transferfönstren kommer att se ut, med ett förändrat ekonomiskt läge för många klubbar.

– Det är troligt att det görs färre affärer kommande fönster för att säljare och köpare inte kan enas om priser, och då blir det ännu mer attraktivt med spelare som kan komma gratis. Så möjligheter kommer att finnas, och jag tror och hoppas att han kommer att vilja fortsätta, säger Åslund och lägger till: 

– Allt annat kan man göra sen, men spela kan man inte göra hela livet, därför ska man göra det så jävla länge man bara kan.

Här kommer ytterligare en fråga in. Skulle Sverige kunna vara ett alternativ?

Åslund: ”Jag hoppas att jag har fel”

Bara dagar efter Milans match mot Genoa har den italienska regeringen försatt hela landet i karantän och Zlatan Ibrahimovic har flugit hem till Stockholm. På sociala medier visar han upp att han sitter och grillar ute i naturen och han startar en insamling till sjukhusen i norra Italien. 

Kan det vara här hans framtid finns? Trots att hans staty i Malmö har vandaliserats och fraktats bort. Trots att det har kastats surströmming och klottrats på hans lägenhetsdörr? Han har trots allt gått på Hammarby-match på Tele 2 när han har varit ledig, och tagit bilder med supportrar till klubben som han har investerat i. Kan de drömma om att Zlatan spelar en säsong i allsvenskan?

– Det håller jag som nästan osannolikt, jag hoppas att jag har fel, säger Martin Åslund och utvecklar sitt resonemang: 

– Han har visat i Milan att han är tillräckligt bra för att spela matcher på högsta nivå fortfarande. Jag såg Inter-Milan live och klasskillnaden som vi pratade om mellan honom och Lukaku efter den matchen var att Lukaku är inte ens nära Zlatan i kvalitet. 

– Men i det här läget gör man fel om man avskriver någonting överhuvudtaget, och man kan konstatera att han har bevisat att han håller. Vill han så kommer det finnas möjligheter i alla fem toppligorna, kanske inte de klubbarna han i första hand tänker sig, men ändå bra lag.

Åslund håller alltså allsvenskan som ett i stort sett osannolikt val, och Milan håller han inte heller som det mest troliga alternativet med tanke på hur situationen i klubben ser ut i dagsläget. Men det finns ändå ett drömscenario, som inte överhuvudtaget innebär att vi har sett det sista av Zlatan.

– Att spela ett år till i Milan och sedan ett år i allsvenskan efter det, kan det bli bättre för alla oss som vill se honom? Man måste bedöma spelare för vad de var när de var på topp, inte vad de var när de slutade, och i det avseendet är det bara kul om han spelar så länge som möjligt.