Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attackerades av huliganer – nu straffas jättetalangen

Leão jublar efter ett mål i Milan-tröjan.Foto: FABIO MURRU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Zlatan har hjälpt honom mycket, förklarar han.Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Leão tvingas nu betala 187 miljoner kronor till sin tidigare klubb.Foto: MANUEL BLONDEAU / ICON SPORT BILDBYRÅN

Zlatans lagkompis Rafael Leão tvingas böta 187 miljoner kronor.

Anledningen? Hans agerande efter att 50 huliganer stormat Sportings träningsanläggning och attackerat spelarna.

”Beslutet kommer att överklagas”, skriver tidningen Abola.

Portugisen Rafael Leão, 20, är en av Milans mest talangfulla spelare.

Han värvades från franska Lille inför den här säsongen och har fått en hel del beröm för sina insatser. Leão själv har också njutit över att få spela ihop med Zlatan Ibrahimovic.

– Han är som en storebror för mig. Direkt när han kom in i laget så började han prata med mig och försökte hjälpa mig att utvecklas, säger Rafael Leão i en intervju med Milan TV.

Efter att ha spelat fram Zlatan till ett mål mot Torino skrev han på Instagram: ”Förut brukade jag spela med Zlatan Ibrahimovic på Playstation. Nu passade jag fram honom till ett mål. Sluta aldrig drömma!”

Två mål på 21 matcher har det blivit för Leão den här säsongen. Men nu får han alltså rubriker för något som hänt utanför fotbollsplanen.

Attackerades av huliganer

Det handlar om skandalen som fick honom att fly den portugisiska storklubben Sporting sommaren 2018.

Sporting slutade trea i Liga Nos den säsongen och efter den sista ligamatchen rök lagkaptenen Rui Patrício (nu i Wolves) ihop med de egna supportrarna. Enligt uppgift mellan laget och klubbpresidenten Bruno de Carvalho.

Några dagar senare stormades träningsanläggningen av 50 maskerade huliganer. De gick attack mot spelarna och den holländske anfallaren Bas Dost fick bland annat blodiga jack i huvudet.

https://twitter.com/Sport_Witness/status/996442332017852424

Tvingas betala jättesumma

Rafael Leão valde då att bryta sitt kontrakt. Han gick gratis till Lille och kunde sen värvas av Milan för 400 miljoner kronor.

Problemet: Sporting hade inte godkänt att kontraktet skulle brytas.

”Det var en ensidig uppsägning av kontraktet, utan orsak”, skriver klubben i sin anmälan till den portugisiska skiljedomstolen (TAD).

Ärendet har legat hos TAD ända sen november 2018, men nu har det alltså kommit ett beslut. Rafael Leão döms att betala 187 miljoner kronor till Sporting. Det anses vara den summa som Sporting hade kunnat få om de sålt honom där och då.

Enligt Abola kommer beslutet att överklagas av Leão och hans advokater.