Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Idrottare enar världen – politik delar världen”

Foto: FEDERICO PROIETTI/AGF/SHUTTERSTOCK / FEDERICO PROIETTI/AGF/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic är på plats för att uppträda på italienska melodifestivalen.

På en presskonferens inför detta fick han en fråga om den kontrovers som uppstått efter att han kritiserat LeBron James sätt att engagera sig politiskt vid sidan om sin idrott.

– Rasism och politik är två olika saker. Idrottare ska vara idrottare, politiker ska vara politiker, säger han.

Under förra veckan sände Discovery+ en intervju med Zlatan. Där fick han bland annat en fråga om den amerikanske basketspelaren LeBron James, och menade att han inte tycker att idrottsmän ska engagera sig politiskt.  

– Jag gillar att se på basket väldigt mycket och LeBron (James) är ett fenomen i det han gör. Men jag gillar inte när personer som har någon slags status samtidigt sysslar med politik, sade han bland annat.

LeBron James svarade några dagar senare.

– Det är ju roligt att just han skulle säga det, för jag tror att det var 2018 när han var i Sverige som han pratade om exakt samma saker. Eftersom hans efternamn inte var likadant som alla andras upplevde han att det pågick rasism ute på planen.

Zlatan svarar LeBron James

På en presskonferens under tisdagen, inför Zlatans kommande uppdrag på italienska melodifestivalen fick svensken frågor om den kontrovers som uppstått.

– Rasism och politik är två olika saker. Vi idrottare enar världen, politik delar världen. Alla är välkomna, det har ingenting att göra med var du kommer ifrån, vi gör det vi gör för att ena folk. Vi gör inte andra saker eftersom vi inte är bra på det, annars hade jag varit politiker. Det är det som är mitt meddelande. Idrottare ska vara idrottare, politiker ska vara politiker, säger han.

Han fick också frågor om den skada han ådrog sig i matchen mot Roma i söndags, som gör att han nu ser ut att missa minst tre matcher för Milan. Två av dem spelas under samma period som Sanremo-festivalen pågår, men skadan påverkar inte hans medverkan där.

– Jag hade otur som fick en mindre skada, men jag kan göra allt. Festivalschemat kommer inte att ändras på grund av det, jag är alltid tillgänglig för Amadeus.

– Jag har ingen aning om vad som väntar, men jag är inte orolig. Om jag gör det dåligt kan ingen döma mig, och om jag gör det bra har jag en annan karriär att satsa på när jag slutar spela fotboll.