Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är Zlatan lösningen på Milans problem?

Kaká efter att Milan vunnit CL 2007Foto: - / - BILDBYRÅN
Zlatan på bänken inför comebacken i serie AFoto: JONATHAN MOSCROP VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE

Milans fall från toppen var högt och landningen blev hård.

Det är en historia innehållandes ekonomiska problem, tränare som inte fungerat och medelmåttiga spelare.

Nu har den eviga drömmen om Zlatan Ibrahimovics återkomst blivit sann.

Men finns det överhuvudtaget någon som vet vad Milan egentligen behöver just nu?

Filippo Inzaghi har gjort två mål, Ricardo Kaká går ned på knä med texten ”I belong to Jesus” på linnet som uppenbarar sig efter att han slitit av matchtröjan. Milan har fått revansch. De är kungar av Europa igen och lyfter Champions League-pokalen för sjunde gången i klubbens historia. 

Det är en av många lyckliga stunder för en av världens mest framgångsrika fotbollsklubbar.

Mer än ett decennium har passerat sedan 2007, och frågan har aldrig varit mer påtaglig: var det en av de sista?

När vi lämnar 10-talet bakom oss och kliver in i 2020 känns det som att långt mer än 13 år har gått sedan Milan senast vann Champions League. Som att mer än nio år har passerat sedan de senast vann ligan. 

Det är en klubb som totalt har förfallit, försökt ta sig upp och misslyckats gång på gång. Hur blev det så? Hur kunde den segermaskin som Silvio Berlusuconi byggde bli vad den är i dag? 

Där den bästa tabellplaceringen de senaste fem åren är en femteplats och där snart sex säsonger har passerat utan Champions League-spel.

Ledningen saknade plan

På 80-talet blir Berlusconi Messias för en klubb som behöver det mer än någonsin. Han tar klubben på en resa som resulterar i totalt 29 titlar varav fem Champions League-pokaler och åtta ligatitlar. 

Det började med de tre legendariska holländarna Marco Van Basten, Ruud Gullit och Frank Rijkaard tillsammans med det taktiska geniet Arrigo Sacchi på tränarposten. Åren gick, världsstjärnorna bytte av varandra, titelvinnande tränare kom och gick. I laget som vann Champions League-titeln 2007 fanns spelare som Filippo Inzaghi, Clarence Seedorf, Paolo Maldini och Alessandro Nesta.

Problemet var att de var alla över 30 år. Totalt var bara tre spelare i hela truppen under 30, Maldini var närmre 40. Och här fanns en uppenbar ignorans över vad som skulle hända när de inte längre var på plats. 

– När Milan kommer tillbaka? Vi har frågat oss själva detta i många år, säger Zvonimir Boban, spelare i Milan under åren 1991 till 2001, numera en del av den sportsliga ledningen.

Milan firar segern i världsmästerskapet för klubblag 2007.Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP SCANPIX SWEDEN

Generationsväxlingen slog hårt

2009 lämnade Carlo Ancelotti Milan för Chelsea, och därefter har elva olika tränare haft huvudansvar för laget. Under Massimiliano Allegris år kan man argumentera för att det fortfarande gick bra. Både Serie A-titeln och supercup-pokalen bärgades, men i januari 2014, efter att han endast vunnit 29 procent av matcherna under hösten fick han gå. 

Sedan dess har det varit svängdörrar på tränarposten. 

Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi och Gennaro Gattuso som alla var mer än lyckade spelare i Milan och lämnade 2012, har varit mindre lyckade som tränare därefter. 

Inte heller Sinisa Mihajlovic, Vincenzo Montella eller Marco Giampaolo har fungerat.

Senast Milan var riktigt bra var när Zlatan Ibrahimovic fortfarande fanns i klubben. Men samma sommar som både han och Thiago Silva såldes till PSG lämnade även i stort sett hela den äldre generationen klubben.

Och ingen hade planerat för livet som skulle komma nu. 

– Det här kan inte vara vad vi har blivit. Det är fullständigt generande. Vi måste vakna upp och reagera nu, säger Boban enligt ESPN efter den totala förnedringen mot Atalanta i årets sista match 2019.

Zlatan i comebacken mot Sampdoria.Foto: JONATHAN MOSCROP VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Stökig försäljning och kaos

– Jag var tvungen att sälja Milan, säger Silvio Berlusconi i en intervju på italienska Canale 5.

Han beskriver att när oljepengarna gjorde entré i sporten kunde han, som mer eller mindre personligen finansierat klubben under sitt ägandeskap, helt enkelt inte konkurrera längre i form av löner och övergångssummor. 

2017 tar Berlusconi-eran slut och den kinesiske affärsmannen Li Yonghong köper klubben för motsvarande 7,3 miljarder kronor och lovar Berlusconi att spendera pengar och ta Milan tillbaka till toppen. Men knappt ett år senare visar det sig att Li inte har några pengar, och det amerikanska hedgefondbolaget Elliott Management som han har lånat av äger klubben kort därefter. 

En kombination av en ständigt snurrande tränarkarusell, ekonomiska problem, uteblivet Champions Leaguespel och en osäker ägarsituation har lett Milan spikrakt nedåt de senaste åren.

Men är det nu det ska vända? 

Den 27 december, fem dagar efter 5-0-förlusten mot Atalanta blir Zlatan Ibrahimovics återkomst till Milan officiell. Han och klubben har kommit överens om ett sex månader långt kontrakt med option på ett år till. För detta halvår ska han i runda slängar få 3 miljoner euro. 

Det är en övergång som innebär låg risk för klubben, med hög potential för positiv utdelning. 

Rafael Leao under Milans storförlust mot AtalantaFoto: ANDREA STACCIOLI / INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

Zlatan är inte hela lösningen

Kanske är det precis vad Milan behöver just nu, men förmodligen inte i närheten av vad som behövs i det långa loppet. Zlatan kommer till en av Europas mest vanskötta klubbar när han återigen sätter fötterna i gräset på Milanello, och hur bra han än kommer att vara kommer det inte vara lösningen på alla Milans problem.

Sportsligt är det svårt att se att samarbetet skulle misslyckas. Hans närvaro kan dessutom eventuellt bidra till att locka andra spelare som knappast väljer Milan i första hand så som situationen i övrigt ser ut i dag. Skulle han bli kvar i ytterligare ett år och hjälpa klubben tillbaka till Champions League skulle det innebära ekonomisk hjälp. 

Men oavsett om Zlatans återkomst är ett första svar på frågan hur man för Milan tillbaka till toppen eller inte kan man konstatera att en världsspelare omöjligt kan väga upp för allt annat som Milan har gjort och gör fel. 

Det är fortfarande en relativt svag trupp han kommer till, med en tränare som det råder många frågetecken kring och en ledning som bara dagar innan värvningen gjordes officiell uttryckte att de inte hade en aning om hur man ska göra för att få klubben tillbaka upp mot toppen igen.

– Vi måste göra allt för att Milan ska bli konkurrenskraftiga igen, men det är väldigt svårt att säga hur, säger Boban.