Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är tacksam att han bryr sig så mycket”

Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN
Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN
Foto: Privat.
Emil Roback med AC Milans direktör Frederic Massara.

Emil Roback har precis förlängt sitt kontrakt med AC Milan. 

Nu berättar den förre Hammarbyanfallaren om första tiden i Italien, det nya kontraktet och relationen till Zlatan. 

- Han är väldigt, väldigt hård, men det är bra. Jag lär mig mycket av honom och är tacksam att han bryr sig så mycket, säger Roback. 

Förra sommaren sålde Hammarby den unge anfallstalangen Emil Roback till AC Milan för omkring 15 miljoner kronor. Då hade Roback uppvaktas av bland annat Arsenal, Bayern München och RB Leipzig, men valde till slut att skriva på för den italienska storklubben. Där blev han lagkamrat med Zlatan Ibrahimovic. 

För några dagar sedan stod det också klart att Milan redan förlängt kontraktet med Roback, som nu berättar om första tiden i Italien. 

- Det har varit bra här första tiden sedan jag kom. Det har gått lite upp och ner, men det var ganska väntat. Jag har fått träna med A-laget mycket och om jag sammanfattar hela bilden har det varit bra. 

 - Men jag känner att det finns mycket kvar att hämta och det hoppas jag kommer, säger han. 

Du tränar rätt mycket med A-laget men spelar matcher hela tiden med Primavera?

- Ja, det är varje vecka som jag tränar med A-laget och det är inte en wow-känsla längre, det är vardag. 

- Nu är jag van med det. 

”Det går mycket snabbare”

Hur tycker du att du står dig gällande konkurrensen där på träningarna?

- Jag tycker att jag klarar mig bra och står mig bra. Ska jag vara ärlig är det lite enklare än jag trodde att komma in i det. Det går så mycket snabbare, men det gick snabbt att anpassa sig. Men sedan är det så bra spelare med på träningarna och det gör att man hittar ytor lättare och man får bättre bollar att springa på. 

Känns det surt att Inter vann ligan för er i Milan?

- Ja, det är surt så klart. Bittert. Det var en dag här när de firade rejält och då var det fullt av Inter-supportrar i stan som skrek och firade. Så klart känns det inte bra, man önskar att det var vi som fått fira i stället. 

Hur har den sociala biten varit sedan du skrev på för Milan?

- Första två månaderna var det lite jobbigt. Man saknade familjen hemma och kompisarna. Men nu känns det bra och man har kommit in i allt. Morsan och flickvännen kommer ner och hälsar på ofta. Jag har en lägenhet här i centrala Milano och det är en fantastisk stad. Det finns så mycket att göra och många bra ställen i stan. Restauranger och sånt. 

Zlatan Ibrahimovic har hjälpt dig en hel del?

- Ja, vi har en väldigt bra relation. Han bryr sig och tar hand om en. Han sa direkt när jag kom att det var viktigt att jag lärde mig språket och jag har försökt lära mig. 

- Det går okej faktiskt. När en person pratar italienska med mig förstår jag men svarar oftast på engelska. 

Hur har Zlatan hjälpt dig annars?

- Han hjälper mig med mycket. Han är väldigt, väldigt hård, men så ska det vara. Det gör en bättre. När man gör något fel på träningen får man höra det och han kan skrika åt en. Men det är bara bra och jag är väldigt tacksam för det han gjort för mig och att han bryr sig så mycket. 

Vad skulle du säga har varit den största utmaningen fotbollsmässigt hittills?

- Tempot känns det som jag kommit in ganska bra i men det är så klart en annorlunda spelstil här i Italien. Det är lite annorlunda vad det gäller spelstilen och hur de spelar taktiskt. Det är rätt fysiskt och även tufft mentalt och det gäller att vara stark på så vis.

Lagkamraterna som sticker ut

Några andra spelare än Zlatan som stuckit ut och imponerat på dig?

 - Rafael Leao och Alexis Saelemaekers. Det är två spelare som jag gillar. Det är lite ”gatan-spelare” över dem om du förstår vad jag menar. De gör det där som nästan ingen annan kan, finter, dribblingar och sånt. Det gillar jag. 

Du förlängde ditt kontrakt redan efter knappt ett år. Vad kan du säga om det?

 - Ja, när jag fyllde 18 så förlängde vi kontraktet så det blev totalt fem år. Det var nyligen, i dagarna.  Det känns underbart att skriva ett långt kontrakt med en sån fin klubb. Det går inte att beskriva den känslan. 

Vad är målet för dig nu så här i slutet av säsongen och nästa säsong?

- Vi har fyra matcher kvar med A-laget och nio med Primavera-laget. Jag hoppas vara med i någon match med A-laget. Jag har tränat mycket med dem den här veckan så jag hoppas vara med mot Juventus. Annars är det bara att jag ska fortsätta utvecklas och hoppas få spela så mycket som möjligt.