Stefan Schwarz svar efter dopingutspelet

Stefan Schwarz har inlett ett stenhårt träningsprogram för att komma i form
Foto: OLLE SPORRONG
Schwarz berättar nu om nya träningssatsningen, och sin framtid inom fotbollen
Foto: OLLE SPORRONG

Att Stefan Schwarz är på väg tillbaka mot formen han hade under VM 1994 kan knappast ha undgått någon. 

I en stor intervju berättar han nu om var träningsresan började, svarar på dopingspekulationerna och hyllar vännen Mats Magnusson för hans kamp mot alkoholismen. 

– Jag är väldigt, väldigt glad att han lyckats så bra, säger Schwarz. 

Det började med att han publicerade bilder av sina träningsframsteg på Facebook. Sen dröjde det inte länge innan Stefan Schwarz syntes över hela Sverige. 

VM 94-ikonens nya superkropp fick rubriker och blev omtalad i sociala medier. Han själv skrattar till när det kommer på tal. 

– Det hade jag ingen tanke på. Jag tänkte mer på att man kunde inspirera andra på det sättet, sen trodde jag inte att det skulle bli sådan slagkraft, säger han. 

Schwarz senaste träningsresa tog sin början efter en knäoperation för ett och ett halvt år sedan. Det i samband med att han i sitt arbete reste mycket och åt på oregelbundna tider ledde till att Schwarz inte tyckte om det han såg i spegeln. 

– Jag såg några bilder på mig själv i somras och lände: "det är inte den riktiga Stefan". 

Dopingspekulationerna om Schwarz

Tony Andersson är Schwarz personliga tränare och de träffades på en tränarutbildning 2012. Schwarz hade hört talas om hans träningsprogram ”16 weeks of hell”. 

Schwarz bestämde sig i slutet av juni för att hoppa på programmet och gick från 100 kilo till 76 kilo på bara nio veckor. I dag är han stolt över hur långt han har kommit. Han berättar att han är piggare, gladare, är mer fokuserad - och mår mycket bättre. 

– Jag känner mig välmående och känner att man får ut mer av livet. Det är väldigt stimulerande att ha hittat ett koncept som funkar. För min kropp behöver det här. 

Schwarz under ett av sina träningspass.
Foto: OLLE SPORRONG

De snabba resultaten väckte inte bara uppmärksamhet - utan även misstankar. I Kanal 5:s "Breaking News" så spekulerade Filip Hammar och Fredrik Wikingsson om att Schwarz kan ha använt sig av doping för att bli så vältränad. 

– Man blir väl ändå golvad av de senaste bilderna på Stefan Schwarz, när han plötsligt ser ut så här. Det är inte klokt, säger Wikingsson i programmet. 

Schwarz svar till Filip och Fredrik

Sen vänder han sig till gästen Patrick Ekwall och frågar. 

– Tror du att det är preparat inblandat? Går det annars?

Ekwall är säker på att Schwarz är ren, varpå Hammar bryter in. 

– Nu låter du som en tråkig sportreporter, ”det finns ingen doping i Sverige”.

https://www.instagram.com/p/BZGFNJhH2yE/?taken-by=stefan_schwarz1969

Schwarz ler när han får höra talas om spekulationerna. 

– Jag har alltid varit sån att det jag gillar att göra – det gör jag på ett ordentligt sätt. Så jag tror inte att det var illa menat från deras sida, de tyckte väl bara att det var fantastiskt. De beundrar mig nog bara. Men är man dedikerad så får man såna här resultat, säger han. 

Sen avslöjar Schwarz att det har funnits dopingmisstankar mot honom tidigare.  

– Jag var jagad av Fifa under två år. De trodde jag tog doping på grund av att jag kunde spela med skador och så, men det är bara för att jag producerar en hög nivå av testosteron naturligt. Så det är inte bara de som spekulerar... Men har man varit jagad av Fifa så kan man ta att Filip och Fredrik snackar om en.  


LÄS ÄVEN: Stefan Schwarz nya superkropp – gick ner 21 kilo

Schwarz har lagt ner agentverksamheten

Träningen har dessutom blivit mer än ett 16 veckor långt projekt för Schwarz. Han har tillsammans med Tony Andersson och två andra skapat ett bolag med mål att sprida träningskonceptet. 

Förutom det sysslar han med att anordna träningsläger för fotbollsklubbar i både Algarve och Dubai, har en ambassadörsroll i Benfica och är fotbollsexpert i portugisisk tv.  

Agentverksamheten har han lagt ner. 

– Jag tog bort agentbolaget. Jag ville syssla med något annat och då var det inte lönt att behålla företaget. Jag tycker mer om att syssla med turneringar och träningslägren med logistiken och sånt runtomkring, det tilltalar mig mer. Jag har fortfarande daglig kontakt med klubbar, men pratar mer fotboll än vad jag gjorde som agent. 

Stefan Schwarz har genomgått en förvandling på två och en halv månad
Foto: OLLE SPORRONG

Schwarz om tränarjobb: "Vi får se"

Även om Schwarz har gått tränarutbildningar i såväl Sverige som Portugal har han inte haft ett tränarjobb sedan han jobbade som assisterande tränare åt Åge Hareide i Helsingborgs IF 2012. 

Och i nuläget ser det ut att dröja innan Schwarz tar plats på en tränarbänk igen. 

– Man vet aldrig när det blir av. Under de här åren sen tiden i Helsingborg har det funnits vissa anbud, förfrågningar och projekt. Det har varit nära vissa gånger, men det har inte blivit av. Vi får se, det kanske dyker upp något.

Schwarz om "Masse": "Han själv ska ha kredd"

Vid sidan av sitt arbete har Stefan Schwarz varit vid vännen Mats "Masse" Magnussons sida under hans kamp mot alkoholism. 

Magnusson (t.v) med Schwarz till höger om sig i Benfica 1991. Med på bilden är även Jonas Thern och Henrik Larsson.
Foto: HASSE SJÖSTRÖM / OKÄND

Nyligen släppte Magnusson boken "Masse – helvetet tur och retur" om sin tid som alkoholist och Schwarz berättar hur imponerad han är av att Magnusson lyckades ta sig ur missbruket. 

– Jag var ganska involverad när han hade det som tuffast. Det är egentligen en sak mellan honom och mig, men eftersom det står i boken kan jag säga det. Och jag kan bara säga att det man gör så här om man är vänner - man hjälper varandra. Det är mitt sätt att tacksamhet, framför allt från tiden i Benfica då "Masse" tog hand om mig på ett väldigt fint sätt. Jag vill poängtera att det är "Masse" själv som ska ha kredd för att han klarade det här, för det var han som tog tag i det och jag är väldigt, väldigt glad att han lyckats så bra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.