Amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike SiegelAmerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike Siegel
Amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike Siegel
Svenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna LundbergSvenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna Lundberg
Svenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna Lundberg
Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Andreas L ErikssonSveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Andreas L Eriksson
Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.  Foto: Andreas L Eriksson

Schelins stöd: "Tråkigt när nån råkar illa ut..."

Publicerad

EERIKKILÄ. Hon är en av damfotbollens största, men nu kantas Hope Solos namn av allt svartare rubriker.

Målvaktsstjärnan finns inte med när USA VM-laddar i Europa - Solo är avstängd efter en fyllekörning.

- Det är tråkigt när någon man gillar råkar illa ut och dessutom hamnar i dåligt sällskap, säger Lotta Schelin, som spelade ett år med Solo i Göteborg.

- Jag är ändå övertygad om att hon spelar VM, menar Pia Sundhage.

I morgon spelar Sverige mot Finland i en träningslandskamp inför sommarens VM.

Kommande motståndaren i VM, USA, finslipar formen i Europa; i söndags mötte amerikanskorna Frankrike (0-2) och på fredag ställs de mot England.

I ingen av matcherna återfinns Hope Solo mellan stolparna. Den amerikanska målvaktsjätten har återigen råkat i trubbel, och är nu avstängd av USA:s fotbollsförbund.

För drygt två veckor greps Hope Solos make, förre NFL-stjärnan Jerramy Stevens, för rattfylleri. Solo, som lånat bilen av sitt förbund, satt själv i passagerarsätet. Efter arresteringen ska hon, enligt nyhetssajten TMZ, ha uppträtt aggressivt mot polisen.

Detta skedde bara en vecka efter att landslagsstjärnan friades från åtalet att hon skulle ha misshandlat sin syster och systerson.

"Hoppas det vänder"

33-åringen är en av USA:s mest meriterade spelare med 155 landskamper. Under Pia Sundhages ledning tog de tillsammans två OS-guld och ett VM-silver.

Solo spelade i Göteborg 2004 - ihop med Lotta Schelin.

- Hope är en personlighet som är starkare än vad vi är vana vid i Sverige. Nu har hon gift sig med en man som också förknippas med ett stökigt förflutet och liv, säger Schelin.

- Då är det ju lätt att man, som Hope, kastas in i den här typen av situationer när man själv har en tendens att hamna där.

Vilken bild har du av henne efter er tid i Göteborg? Sedan har ni även stött på varandra många gånger i samband med landskamper.

- En skön och go tjej som har varit med om en del tuffa grejer. Det är tråkigt när någon man gillar råkar illa ut och dessutom hamnar i dåligt sällskap. Jag hoppas att det vänder.

Hur påverkas man som spelare när detta händer gång på gång?

- Det är klart att hon är besviken på sig själv. Jag är dock helt säker på att Hope spelar i VM. Hon måste nu visa råfokus och visa att hon vill vara med i Kanada.

"Förvånad att det händer"

Vid VM i Tyskland för fyra år sedan var Sundhage Hope Solos förbundskapten.

- Detta är naturligtvis ett stressmoment för alla inblandade. Hope är världens bästa målvakt och jag är förvånad att det händer. Det krävs ett bra ledarskap för att hantera det. Jag är övertygad om att vi får se henne i Kanada. Även om hon är fladdrig, så är fotbollsplanen Hopes frizon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag