Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schelins förklaring efter nomineringen

Hedvig Lindahl kan få priset som årets målvakt av FIFA.
Foto: POOL / REUTERS BILDBYRÅN
Lotta Schelin sitter med i juryn.

Hedvig Lindahl har knappt spelat fotboll under året men kan ändå prisas som världens bästa målvakt av Fifa.

Lotta Schelin sitter med i juryn och motiverar nomineringen.

– Även om hon inte har spelat så mycket i år ser folk henne som en av de bästa, säger Schelin.

Jennifer Falk blev årets målvakt i Sverige på den digitala fotbollsgalan förra veckan men när Fifa ska dela ut priser till världens bästa spelare är det i stället Hedvig Lindahl som är en av de nominerade målvakterna.

Hon är den enda svenskan som har chansen att vinna pris som världens bästa på sin position – trots att hon knappt spelat under 2020 på grund av skadebekymmer. När coronauppehållet var över skadade hon i stället menisken och har inte spelat sedan operationen i början av september.

Lotta Schelin sitter i juryn som gett Lindahl chansen att vinna och under en digital presskonferens förklarar hon beslutet.

– Framför allt är det här en lista och man måste välja, vi var många som valde. Självklart tycker jag hon har varit en fantastisk målvakt under så lång tid så det är enkelt för folk att välja henne, säger Lotta Schelin.

Hedvig Lindahl nominerad till årets målvakt

Schelin fortsätter:

– Jag vet att hon har varit skadad så det kommer vara svårt för henne att vinna priset den här gången. Men jag tror att anledningen till att hon är med på listan är att folk och spelare runtom i världen har sett henne under så lång tid och vet hennes potential. Även om hon inte har spelat så mycket i år ser folk henne som en av de bästa.

Lotta Schelin lyfter fram Pernille Harder och Sam Kerr som favoriter till priset som världens bästa fotbollsspelare men har sin egen största favorit i Lyon där hon själv spelade fram till sommaren 2016. 

– Det är fem jättebra spelare som är nominerade från Lyon som vann Champions League igen. Wendie Renard är mittback och det är svårt för dem att vinna sådana här priser. Jag som forward vet att det är enklare för oss när vi gör mål men grejen med henne är att hon har hållit så hög nivå under så lång tid. Hon försvarar sitt mål men hon gör faktiskt också viktiga mål. Jag tycker hon måste vinna nu.

Ann-Katrin Berger, Sarah Bouhaddi, Christiane Endler, Alyssa Naeher och Ellie Roebuck är spelarna som gör upp med Lindahl om priset som årets målvakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.