Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schelin och gänget tar plats i nya Fifa 16

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

TORONTO/STOCKHOLM. I september skrivs historia.

När det populära spelet Fifa 16 släpps kan man för första gången någonsin spela med Kosovare Asllani, Lotta Schelin och de andra i det svenska landslaget.
– Jag har spelat Fifa själv sedan jag var liten, och jag har längtat efter det här ögonblicket, säger Kosovare Asllani.

Sedan 1993 har EA Sports gett ut tv-spelet som varje höst skapar hysteri hos världens fotbollsälskare.

Men inget av de 23 spelen som givits ut har inkluderat damspelare.

I den 24:e versionen bryter man barriärerna.

EA Sports har nu släppt en video där man konstaterar att det är dags att även kvinnorna får ta plats, det är deras spel också.

Det innebär att man till hösten, precis som vanligt, kan spela med det svenska landslaget.

Hoppas på ökad uppmärksamhet

Skillnaden är att man nu kan byta ut Zlatan Ibrahimovic och kompani mot de svenska stjärnorna Kosovare Asllani, Lotta Schelin, Nilla Fischer med flera.

– Det är ett stort steg för damfotbollen och det har varit något av en dröm att det ska finnas. Det har känts långt bort, men samtidigt varit uppe de senaste åren, så känslan var "yes, nu kommer det och det var på tiden, säger Asllani.
Vilka vill du spöa i spelet när du spelar själv?

Helst Frankrike, men även Tyskland och USA.

Nilla Fischer ser också positivt på nyheten:

– Det är stort att det kommer ett spel med damer nu, och det är verkligen på tiden. Det var en häftig upplevelse att se hur det gick till med tekniken när de spelade in med oss. Jag har inte sett mig själv riktigt än i releasefilmen, men det blir en häftig känsla att se sig själv och laget, säger hon.

"Viktigt med förebilder"

Charlotte Rohlin menar att det är viktigt för ungdomarna att även damerna tar plats i det populära spelet.

– Det är jättehäftigt. Fotboll är fotboll och det är bra när man inte gör skillnad. Det är viktigt för unga tjejer att få förebilder även bland damspelare, eftersom jag själv inte hade några kvinnliga förebilder när jag började spela.
–Det är jättehäftigt. Fotboll är fotboll och det är bra när man inte gör skillnad. Det är viktigt för unga tjejer att få förebilder även bland damspelare, eftersom jag själv inte hade några kvinnliga förebilder när jag började spela, säger hon.

Se traliern för det nya spelet här.