Rapporteringen kring Qatar, som arrangerar fotbolls-VM om ett år, och värdlandets bristande syn på mänskliga rättigheter har intensifierats.
Bland annat har Amnesty rapporterat att minst 6 500 migrantarbetare har dött till följd av byggena av de gigantiska arenor som ska ta emot fotbollsvärlden i november och december 2022.
Nyligen frihetsberövades två norska journalister i landet och först efter 36 inlåsta timmar fick de flyga hem, utan sin utrustning. Strax efteråt meddelade det danska journalistförbundet att de uppmanar Danmarks sportjournalister att avstå från att resa till VM.
Lotta Schelin, 37, följer rapporteringen med oro.
Lotta Schelin: ”Känns inte alls bra”
Sveriges främsta målskytt genom tiderna är sen ett par år tillbaka expertkommentator för TV4 och C More, som ska sända mästerskapet tillsammans med SVT.
– Det är så klart jätteoroväckande när man läser om de norska journalisterna. Jag tycker att det är bra att man inte släpper frågan och man behöver lyfta allt som är problematiskt med en värdnation som Qatar, säger hon.
Schelin fortsätter:
– Hela Qatar-frågan är oerhört komplex. Det är så tråkigt på alla sätt och vis. Ett sådant land, med sådana värderingar, ska inte få ett sådant mästerskap från första början. Det är min åsikt. Och den åsikten förstärks ju dessutom löpande när man nås av information om alla gästarbetares situation och en samhällsuppbyggnad som är så långt ifrån den som vi står för och vill ha.
Du är fotbollsexpert i TV4. Hur känner du inför att resa dit och bevaka VM?
– Om jag ska vara helt ärlig så känns det inte alls aktuellt av många anledningar. Jag lever med en kvinna som jag är gift med. För mig personligen är givetvis en sådan aspekt också viktig och det skulle inte kännas tryggt för fem öre. Det är bara att konstatera.
”Det går inte att undvika de frågorna”
I Qatar är homosexualitet olagligt och kan innebära flera år långa fängelsestraff. Något som Magdalena Eriksson, landslagsstjärna och Chelsea-kapten, nyligen lyfte i en kolumn.
Hon fick svar av Fifas president Gianni Infantino, som uppmanade Eriksson att resa till Qatar.
– Jag ber alla om att komma hit. Engagera er, prata, övertala. Saker förändras inte om vi bara stannar hemma och kritiserar, sa han till Fotbollskanalen.
– För mig handlar det om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar. Det kommer inte ändras oavsett vad han säger, sa Eriksson efter att ha tagit del av Infantinos svar.
Lotta Schelin är av uppfattningen att idrotten spelar en stor roll i arbetet för jämlikhet och mänskliga rättigheter världen över.
Samtidigt:
– Idrott kan vara en jättefin väg till förändring, en möjlighet att kunna påverka. Men att åka till ett land där mitt sätt att leva anses vara ett brott, där man riskerar fängelsestraff, det är klart att det inte går att undvika de frågorna. .
Hon blir tyst i några sekunder.
Sen säger hon:
– Det är synd att man ska behöva tänka på sådana saker, men i det här fallet blir det ju oundvikligt. Man måste.. Det är givetvis inte bara problematiskt för mig personligen, utan för mänskliga rättigheter i stort
Föredrar att jobba med VM hemifrån
37-åringen, som gjorde 88 mål på 185 landskamper för Sverige, känner sig i dagsläget inte trygg med att eventuellt åka till Qatar för att bevaka fotbolls-VM.
– Nej.. alltså, det är svårt. Jag hoppas ju kunna jobba med VM från hemmaplan. Sen vet jag inte hur upplägget kommer bli, men jag måste säga att det inte känns aktuellt att åka dit. Jag får en klump i magen när jag tänker på det, så är det.
– Vi får se hur upplägget blir för oss som ska jobba kring det, det är klart att jag föredrar att vara i Stockholm och sända. Absolut.
Flera länder har protesterat mot att värdskapet hamnade hos Qatar. Bland annat har Norges och Tysklands herrlandslag markerat mot nationen under VM-kvalet.
Lotta Schelin är osäker på om en bojkott av VM är rätt väg att gå för de aktiva.
– I stort är det en sjukt komplex fråga. Jag kan inte tala om för svenska fotbollförbundet vad de ska göra. Alla som drar sig ur riskerar ju väldigt mycket. Man kanske inte får vara med och kvala till nästa VM, få böter och så vidare, säger hon och avslutar:
– Men det som man kan göra, förutom mediebevakningen och att vi pratar om det, är att se till att det inte händer igen. Det är svinviktigt att vi pratar om det här och man måste lära sig av det. I det här fallet är mästerskapet fel från första början.