Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarfo: ”Önskar att det hade varit annorlunda”

Kingsley Sarfo spelade tidigare i Sirius och Mamlö FF. Sommaren 2018 dömdes han till fängelse för våldtänkt mot barn. TV4:s ”Kalla fakta” har tittat närmare på fallet.
Kingsley Sarfo. Foto: TV4
Sarfo Malmö FF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sarfo värvades från Sirius till Malmö FF under sommaren 2017.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Sommaren 2018 dömdes Kingsley Sarfo, 24, till fängelse och utvisning för våldtäkt mot barn.

Nu har TV4:s ”Kalla fakta” träffat honom i fängelset.

Den förre allsvenske fotbollsstjärnan nekar fortfarande till brott och har nyligen begärt resning.

”Kalla fakta” har tittat närmare på det uppmärksammade fallet och ställt sig frågan varför ingen inom fotbollen agerade – trots att det fanns varningssignaler.

Hösten 2017 befann sig Malmö FF mitt i en guldstrid.

I början av oktober meddelade klubben att man stängt av en av sina spelare då denne var misstänkt för brott.

Efterföljande sommar dömdes spelaren till två år och åtta månaders fängelse plus utvisning i tio år för våldtäkt mot barn. Nu, nästan 1,5 år efter att hovrätten fastställt tingsrättens dom väljer den förre stjärnspelaren Kingsley Sarfo att för första gången tala om domen mot honom i TV4:s ”Kalla Fakta”.

Det undersökande tv-programmet har tittat närmare på skandalen som skakade om fotbolls-Sverige och fokuserat på frågan: Hur kunde det gå så långt, när det fanns varningssignaler långt innan allt uppdagades?

Hösten 2016 tog Uppsalaklubben Sirius steget tillbaka till allsvenskan och man gjorde det mycket tack vare en ung anfallare från Ghana, som dessutom utsågs till hela seriens bästa spelare den säsongen.

Våren 2017 spelade Kingsley Sarfo allsvensk fotboll med Sirius och han gjorde det så pass bra att Malmö FF köpte honom för cirka 13 miljoner kronor, den högsta övergångssumman någonsin mellan två allsvenska klubbar.

Lagkamraterna i Sirius anade oråd

Svenska fotbollförbundet jobbade intensivt för att få Kingsley Sarfo, då 22 år gammal, att bli svensk medborgare. Bland annat skrev man på ett dokument där man bad myndigheter att påskynda processen, ett dokument som signerades av såväl förbundskapten Janne Andersson som förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Kingsley Sarfo var allsvenskans kanske hetaste spelare.

Men plötsligt försvann han från fotbollsplanen, misstänkt för två fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Under tiden i Sirius hade flera lagkamrater reagerat på att Kingsley Sarfo umgåtts med en ung flicka. Bland annat besökte hon lagets träningar och kom till en spelarlunch i staden.

I TV4:s ”Kalla fakta” berättar flera av lagkamraterna, bland andra lagkaptenen Niklas Busch Thor och förre anfallaren Ante Björkebaum, att de tog upp det hela med Sarfo, att de sa att flickan ”verkade vara väldigt ung” och att han ”borde vara försiktig”.

Kingsley Sarfo ska då ha svarat att hon var över 18 år.

Samtidigt fick Sirius ett samtal från en orolig mamma i Stockholmsområdet. Hon hade märkt att hennes dotter hade haft tät sms-kontakt med Kingsley Sarfo och att han gett pengar till henne för att hon skulle kunna besöka honom i Uppsala. Från skolans håll rapporterades det att flickan hade låg närvaro på lektionerna.

”Vi anser att vi gjorde det vi kunde”

Hon var då tolv år gammal och gick i årskurs sex.

Enligt Sirius ordförande Ove Sjöblom frågade man från klubbens håll om mamman ville polisanmäla händelsen, varpå mamman ska ha sagt nej.

Kingsley Sarfo, som tidigare stängts av från spel i klubben på grund av högljudda hemmafester i sin lägenhet, fick spela vidare som vanligt. Dåvarande tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, nu guldtränare i Djurgården, tog ett snack med Sarfo.

I programmet får Sjöblom frågan om det inte är klubbens ansvar att ta reda på vad deras spelare gjort.

– Vi anser att vi gjorde det vi kunde, att vi tog det på allvar. Kingsley sa att det var flickan som var påstridig och i princip förföljde honom. Vi sa åt honom att omgående avbryta kontakten med den här tjejen och Kingsley bekräftade att det skulle ske, säger Sjöblom i programmet.

Tolvåringens målsägarbiträde:

– Det stämmer inte att hon har varit påstridig och förföljt honom. Sarfo har skrivit till min klient att han älskar henne, men att han förstår om hon inte gör det då han är 21 år gammal. Jag tycker att det är tråkigt att Sirius skjuter ifrån sig skulden på en flicka som då var tolv år gammal, att Sirius inte kan ta något som helst ansvar, säger Behrang Eslami i ”Kalla fakta” i TV4.

Dömdes för våldtäkt mot barn

Sommaren 2017 anmälde en 14-årig flicka Kingsley Sarfo för våldtäkt. Han medgav att de hade haft sex vid ett tillfälle, men nekade till våldtäkt. Sarfo påstod att han inte känt till hennes ålder, men i bevisningen framkom det att hon skrivit i sms att hon bara var 14 år gammal.

Kingsley Sarfo dömdes i tingsrätten till två år och åtta månaders fängelse samt utvisning i tio år. I bevisningen hade åklagaren lagt fram material från Sarfos två mobiltelefoner som visade att han fortfarande hade kontakt med den tolvåriga flickan från Stockholmsområdet, men även med 14-åringen och ytterligare en ung flicka.

Sarfo fick i deras chattkonversation veta att hon var tolv år gammal varpå han frågade om ”hon gillade sex” och om ”hon ville pröva”. De träffades aldrig.

TV4:s ”Kalla Fakta” besöker i programmet Kingsley Sarfo i fängelset. Han har snart avtjänat sitt straff och därefter väntar utvisning.

Men nyligen kom beskedet att Kingsley Sarfo, via försvarsadvokaten Thomas Bodström, begärt resning. De menar att de har funnit dokument från Ghana, som är både Kingsley Sarfos och den då 14-åriga flickans födelseland.

Sarfo: ”Jag förstår allvaret”

Dokumentet påstås bevisa att flickan är äldre än vad hon utgivit sig för.

– Jag vill prata om fallen, vad vi har hittat om tjejen, säger Kingsley Sarfo i TV4.

Det går snart upp för TV4:s reporter vad Kingsley Sarfo har för agenda med mötet. Han vill ge sig ut på marknaden och spela fotboll igen.

– Jag förstår verkligen allvaret i det jag har dömts för. Jag önskar att det hade varit annorlunda, att jag inte hamnat i den här situationen, säger Sarfo.

Mer än så säger han inte i programmet.

Men Sarfos agent Niklas Strand bekräftar att han intensivt letar efter en ny klubbadress åt sin klient. Det är ingen hemlighet att en resning skulle innebära en betydligt lättare väg tillbaka till fotbollen.

Niklas Strand berättar att han aktivt letat klubbar i framför allt Asien och Ryssland, men att samtliga avböjt.

– Det är jättesvårt att hitta en klubb åt honom. Så fort de googlar honom får de upp registren och det låter så jävla mycket värre än vad det är. Det är illa nog som det är och det är synd om den här flickan, men så jävla synd om henne är det inte. De har haft rätt så roligt tillsammans, säger Strand i programmet.

Malmö FF har krävt Sirius på övergångssumman, men nyligen meddelade Svenska fotbollförbundets skiljenämnd att de ger Uppsalaklubben rätt i frågan.

Familjen Strand, som tog Sarfo till Sverige och som fungerat som ghananens ”extrafamilj”, skrev tidigt ett kontrakt med fotbollsspelaren som ger familjen rätt till cirka 50 procent av alla övergångssummor.

 

”Kalla fakta” sänds i TV4 måndag kväll klockan 20.00 och finns att se i sin helhet på TV4 Play/C More från klockan 06.00, måndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.