Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen bakom succén: ”Jag bestämde mig tidigt”

Stina Blackstenius tillsammans med Zecira Musovic och Magdalena Eriksson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Osäker och blyg som 20-åring satte sina spår. 

Fem år senare är Stina Blackstenius trygg både i sig själv och på fotbollsplanen. 

– Jag har lärt mig vad som är viktigt, även om det varit tufft, säger anfallsstjärnan som efter besvikelser förra året ändrade träningen och nu säger sig vara redo för Europa igen. 

2016 stegade en ung Stina Blackstenius ut på arenor runtom i Rio de Janerio. Den då blott 20 år gamla anfallsstjärnan följde upp ett framgångsrikt U19-EM med att imponera stort under de olympiska spelen. 

Hon gjorde bland annat reduceringsmålet i finalförlusten mot Tyskland. 

Och efteråt stod Europas toppklubbar på rad för att få hennes signatur. 

Flytten gick till franska Montpellier, där allt började som man kan önska sig – med mål och mycket speltid. Men med tiden vacklade självförtroendet och Stina Blackstenius fick se sig förpassad till bänken och speltiden minskade. 

I efterhand har hon berättat att det var tufft mentalt och när hon väl återvände till Sverige 2019 fick hon kämpa i uppförsbacke med tron på sig själv. Hon gick tillbaka till grunderna, la extra vikt vid att göra det hon visste att hon var bra på på fotbollsplanen. 

Det gav resultat. Från Linköping bar det 2020 av till Göteborg där fotbollskarriären återigen började peka uppåt. 

Och nu, mitt under Sveriges VM-kvalsamling reflekterar en samlad Stina Blackstenius över tiden som var i Frankrike. 

– Jag vet inte om jag var helt redo för att ta det steget. Det gick väldigt fort och det var kanske inte helt rätt miljö för mig heller, och det har jag också fått lära mig nu. Men jag har även lärt mig vad som är viktigt, så jag har fått med mig mycket även om det var tufft, säger hon. 

Blackstenius: ”Svårt att förklara”

Tankarna på en ny resa i Europa har i takt med att självförtroendet ökat bara blivit fler och fler. Och prestationerna på fotbollsplanen vittnar om att Blackstenius trivs igen.

I Japan fyllde hon på sina redan två OS-mål med ytterligare fem. Det gör att hon nu är den fotbollsspelare som gjort flest mål i olympiska sammanhang för Sverige. 

Och med de summerade hon den första halvan av 2021 på ett mäktigt sätt. I damallsvenskan har Blackstenius noterats för tolv mål på 16 matcher, lägg där till en rad assist. Tillsammans med BK Häcken blev hon i förra veckan klar för Champions Leagues gruppspel. 

– Det känns så klart jättekul med Champions League och det var hela tiden ett mål att ta oss dit. Nu är vi där och det känns otroligt spännande trots en tuff lottning, säger hon. 

Framgångarna har gett nytt eko i fotbolls-Europa och för några dagar sedan bekräftade Stina Blackstenius agent Carl Fhanger att det finns ett stort intresse kring svenskan. 

Men efter äventyret i Montpellier senast fick hon tog lära sig den hårda vägen vad som är viktigt, något hon tar med sig nu. 

– Det är svårt att förklara, men det är en trygghet jag söker nu. 

– När jag var 20 var jag väldigt blyg och tillbakadragen och där har jag verkligen utvecklats. Nu skulle jag våga ta mer plats än tidigare. Språket satte också väldigt mycket hinder för mig. 

Stina Blackstenius förklarar att mognaden utanför fotbollen, men framför allt på fotbollsplanen gör att hon är mer redo än tidigare. Hon beskriver det som att hon tagit större ansvar för sin egen utveckling. 

– Jag var väl väldigt missnöjd med säsongen jag hade förra året, men det var också en väldigt skadedrabbad säsong med tre lite större skador och jag bestämde mig tidigt för att jag vill känna mig så stark som möjligt för att klara en hel säsong, för det gjorde inte kroppen säsongen innan. 

”Klart det är positivt”

Fokus lades på att jobba upp styrkan i kroppen och det har gjort att hon gett sig själv de bästa förutsättningarna. 

– Nu har jag kunnat spela mycket matcher och det redan tidigt på säsongen. Det är något som jag känt varit väldigt värdefullt hela vägen, säger hon. 

Engagemanget hon lagt ner har gett effekt inte bara i form av assist och mål, utan hon har startat samtliga matcher under den damallsvenska säsongen så här långt. 

– Att få det förtroendet från tränarna i Häcken, det är klart att det är positivt. På något sätt har jag känt mig mycket tryggare och lugnare i mitt spel och fått spela lite av ett annat spel än jag är van vid. 

– Många kanske ser mig som en djupledsforward, och det är jag också. Men jag har också känt att jag velat utveckla mitt targetspel och inte bara kunna vara en envägsspelare och det har jag fått möjligheten att träna på i Häcken och det både i träning och under matcher, så det är också en stor utveckling där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.