Foto: HEIKO BECKER / IMAGO/HMB-MEDIA IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: HEIKO BECKER / IMAGO/HMB-MEDIA IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: HEIKO BECKER / IMAGO/HMB-MEDIA IMAGO SPORTFOTODIENST
Shanice Van de Sanden efter segern mot Norge. Foto: CHARLOTTE WILSON / CHARLOTTE WILSON / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOTShanice Van de Sanden efter segern mot Norge. Foto: CHARLOTTE WILSON / CHARLOTTE WILSON / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOT
Shanice Van de Sanden efter segern mot Norge.  Foto: CHARLOTTE WILSON / CHARLOTTE WILSON / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOT
Shanice van de Sanden. Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESShanice van de Sanden. Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Shanice van de Sanden.  Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hjältens förvandling: Spelar hårt sminkad

Publicerad

Fotbollsspelare och smink är en sällsynt blandning – i alla fall under brinnande match. 

Men Shanice van de Sanden, som blev matchhjälte när Holland slog Norge i EM-öppningen, bryter ny mark. 

– Jag bryr mig inte om vad andra tycker, säger van de Sanden till Voetbal International. 

Smink i kombination med elitidrottande har väckt debatt tidigare. DN-skribenten och bästsäljande författaren Lena Andersson tog i en krönika fasta på att bland andra Charlotte Kalla bär smink i skidspåren – något som Andersson tolkar som en eftergift till utseendehetsen. Och legendaren Pernilla Wiberg satt vintern 2013 i SVT-programmet Vinterstudion och riktade uppmärksamhet mot att även flera alpinåkare sminkar sig för att de, enligt Wiberg, "tänker att när de har gått i mål och har en kamera på sig, så vill de se bra ut". 

Men fotbollsspelare och smink är i stort en outforskad kombination. Där är Shanice van de Sanden något av en pionjär. 

När hon firade sitt 1-0-mål i Hollands skrällseger mot Norge i EM-öppningen i går kunde tv-tittarna se att hon spelade i full makeup. 

Bär makeup under matcher

Men för van de Sanden är match-makeupen inget nytt. Hon började sminka sig inför matcher för två år sedan, när hon började plugga på frisörskola. I samma veva klippte hon håret i sin karakteristiska kortklippta frisyr. 

– Jag gör det för mig själv för jag gillar det. Jag bryr mig inte om vad andra tycker, har van de Sanden sagt i en intervju med ansedda Voetbal International.  

https://www.instagram.com/p/BTMZgCzFEua/

"Varför inte?"

För van de Sanden är det ingen motsägelse mellan att vara en högpresterande idrottare och samtidigt lägga tid på att skräddarsy sin look. 

– Jag gillar att shoppa i timmar och tänka på annat. Jag älskar allt: skor, skjortor, eller en vacker hatt, har hon sagt. 

– Varför skulle jag inte kunna få ha en hatt på mig? Jag hade en hatt och en scarf på mig vid en landslagssamling, det hade aldrig nån sett förut. 

Shanice van de Sanden under sin tid i Twente - vilket var innan hennes förvandling.Foto: Wikimedia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag