Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får hård kritik: ”Nu är tilliten körd i botten”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet har anmälts till DO – men vägrar ändå att berätta om herrlandslaget fick större VM-bonusar än damspelarna.

Nu får förbundet kritik från stiftelsen Fairpay. 

– Det bästa de kan göra är att vara öppna med siffrorna och berätta varför de ser ut som de gör. Nu är tilliten i botten, när det gäller att det ska vara jämställt, säger Fairpays verksamhetschef Isabelle Widmark. 

– Uppgifter som bland annat berör personlig integritet, sekretess och affärsöverenskommelser ska stanna mellan de som ingått avtalen, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

Det var via en debattartikel i Expressen som Nina och Peter Rung meddelade att de har anmält Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen. Makarna Rung menar att förbundet betalar ut ojämställda ersättningar till dam- respektive herrlandslaget. 

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skrev de i debattartikeln.  

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, har läst debattartikeln. 

Herrarna fick tio gånger så mycket

– Jag delar uppfattningen som framförs att resultatet och prestationen vi fått se nu i sommar är fantastiskt. Att svensk fotboll utifrån sina förutsättningar, möjligheter och begränsningar kan mäta sig med nationer och förbund som omsätter 10-15 gånger mer. Det visar att vi också gör något som är rätt och bra inom svensk fotboll för vi kan helt enkelt inte mäta oss rent ekonomiskt med de största nationerna. Och det är endast tre nationer i världen som kvalificerat sig till minst kvartsfinal vid VM 2018 och 2019: England, Frankrike och Sverige.

Fifa fick under sommarens VM upprepad kritik för sitt ojämställda utbetalningssystem. De delade sammanlagt ut 300 miljoner kronor till nationsförbunden som deltog i mästerskapet i Frankrike. Herrlandslagen som spelade i Rysslands-VM 2018 fick dela på en pott på fyra miljarder kronor – alltså tio gånger så mycket. 

Svff delar sedan ut sina egna VM-bonusar till både herr- och damlandslaget. 

– Spelare i både herr- och damlandslag ska ha en rimlig och rättvis ekonomisk ersättning vilket vår uppfattning är att de har. Vår syn är dock att de starkaste motiven till att spela i landslaget inte bör vara ekonomiska utan det är stoltheten att få representera sitt land. Inför varje mästerskap når vi sedan en överenskommelse med spelarna och innehållet har vi kommit överens om ska stanna mellan dem som ingått avtalet. Och ju längre man går i ett mästerskap desto mer pengar ger det till många inom fotbollen sfär så även spelarna, säger Sjöstrand. 

”Vi lämnar inte ut uppgifter”

Varför vill ni inte kommentera avtal och hur ersättningarna ser ut mellan herrar och damer?

– Beträffande resursfördelningar i form av ledarstab, analytiker, boende, material, kockar etc för våra olika landslag så har vi i helt jämförbara resurser mellan dam/flickelit och herr/pojkelit. Det kan skilja sig när något landslag kvalificerat sig till ett mästerskap. Och när vi till exempel enbart fick betalt av Fifa för 35 spelare/ledare till VM i år gick vi SvFF in och tog övriga kostnader så vi fick med cirka 50 personer precis som på herrarnas VM förra året. Gällande våra avtal på landslagsnivå är vår uppfattning att de är rättvisa sedan har parterna kommit överens om att innehållet ska stanna mellan dem som ingått avtalet. Vi respekterar det och lämnar inte ut uppgifter om innehållet och vilket inte skiljer sig från många andra verksamheter, företag och organisationer. Uppgifter som bland annat berör personlig integritet, sekretess och affärsöverenskommelser ska stanna mellan de som ingått avtalen.

Isabelle Widmark är verksamhetsutvecklare på Fairpay, en stiftelse som arbetar för jämställd sponsring och resursfördelning inom idrotten. De vill precis som makarna Rung få tag i de exakta siffrorna kring vilka ersättningar som betalas ut till landslagen.

 ”Skjuter ifrån sig ansvaret”

– Vi vet inte, vi har inte insyn, och det är en del av grundproblemet som vi ser det. Vi jobbar ju för ökad transparens i alla dimensioner av elitidrotten. Svenska fotbollförbundet går ut och säger att det enligt deras uppfattning är rättvist och jämställt. Men det är deras uppfattning, vår uppfattning, eller DO:s uppfattning, kanske är annorlunda, säger Widmark. 

– Det bästa de kan göra är att vara öppna med siffrorna och berätta varför de ser ut som de gör. Nu är tilliten i botten, när det gäller att det ska vara jämställt. Jag tror också att spelarna inte har något emot om bonusarna är öppna för allmän beskådan. Jag vet att förbundet skulle tjäna på att ta nästa steg i frågan, vilket är att bli mer öppna. 

Hur tycker du att förbundet sköter sig i diskussionen kring de här frågorna? 

– De, och många andra, hamnar alldeles för ofta i försvarsställning och skjuter ifrån sig ansvaret på någon annan, som marknaden eller Fifa. Men vi har alla ett ansvar. Man behöver inte ha svar på hela jämställdhetsproblematiken, men man kan vara ödmjuk inför att man har makt att påverka och ett stort utvecklingsansvar över fotbollen. 

”Spelarna vill se en förändring”

Widmark tycker inte heller att förbundet fullt ut kan skylla eventuella skillnader i VM-bonusar på att Fifa betalar ut större belopp i samband med herrmästerskapen. 

– Det går inte att förändra Fifas ekonomiska ersättningsstruktur i morgon, men om man påverkar själv och försöker skapa en så pass jämställd struktur som möjligt så är man ju med och förändrar något. Och det här är ju en större fråga än dam- och herrlandslagen, säger hon. 

– De spelare jag pratar med vill så klart se ytterligare förändring, de vill kräva mer. Både nationellt och globalt. Men de känner också att det blir bättre, att opinionen kan förändra. Det känner vi också. Så som utvecklingen har sett ut de senaste åren har ju förbundet varit tvunget att vidta åtgärder – för att sponsorer ställer högre krav och för att människor i allmänhet vill se förändring. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.