Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddas 16-årige svensken efter succén

Foto: ©ANDERS KJæRBYE / ANDERS KJæRBYE BILDBYRÅN

Det pratas om 140 miljoner kronor.

För en svensk 16-åring.

Samtidigt som Roony Bardghji tar dansk fotboll med storm gör FC Köpenhamn allt för att skydda honom.

Här är historien om den unge supertalangen som jagas av såväl Chelsea som Barcelona.

– Han har egenskaper som är exceptionella, säger Roger Franzén, förbundskapten för U17-landslaget.

Roony Bardghji hade knappt hunnit blåsa ut de sexton ljusen i tårtan innan FC Köpenhamn registrerade honom för spel mot Ålborg i söndags.

En historisk dag.

Efter att ha uppfyllt ålderskravet för spel i den danska ligan blev han först FCK:s yngste debutant genom tiderna, sedan Superligans yngste målskytt någonsin.

– Det är självklart en fantastisk känsla jag har just nu, jag är otroligt glad men samtidigt väldigt glad för lagets skull också. Det var en viktig match, så att kunna hjälpa laget med att göra mål är det viktigaste för mig, sa han till TV3+ efteråt.

Det har onekligen gått väldigt snabbt från att den då 14 år unge Bardghji lämnade Malmö FF för klubben på andra sidan bron förra sommaren.

Hur det gick till? 

Enligt Ekstra Bladet ”sprängde FCK alla ramar för vad ett ungdomskontrakt på de här breddgraderna kan innehålla”. Tidningen uppger att klubben erbjöd Bardghji en sign on-bonus i miljonklassen och en årslön i samma storlek.

– Jag tänker ingenting överhuvudtaget kring det. Jag är inte insatt i det där och vet inte om det stämmer. Jag känner bara att det är synd att han inte längre spelar för oss, säger MFF:s U19-tränare Jeffrey Aubynn till SportExpressen.

MFF-profilen slår tillbaka

Roony Bardghji föddes i Kuwait, men har sina rötter i Syrien. Hans familj kom till Sverige 2012 då Roony var sju år gammal och sin tidiga fotbollsfostran fick han i Blekinge.

20 mil längre ner i landet, i sydvästlig riktning, fick Malmö FF nys om superlöftet och Bardghji flyttade till den allsvenska storklubbens akademi. Redan som 14-åring fick han spela med Jeffrey Aubynns U19-lag.

– Det man främst slogs av var hans dedikation till att vilja bli bättre och träna. Sen har han ju egenskaper i sin teknik och spelförståelse, hur han kombinerar sig fram med lagkamrater, som är på en otroligt hög nivå med tanke på hans ålder, säger Aubynn.

Nio månader innan Bardghji gjorde flytten över sundet gjorde Robin Asterhed densamma. 

Asterhed är i dag tillbaka i Malmö FF som ny chefsscout, efter att som tränare ha tagit upp IFK Värnamo i allsvenskan. Han är medveten om att det finns de som tror att det var han som lockade över Bardghji till Köpenhamn.

– Jag tror att i stort sett hela fotbolls-Europa visste vem Roony var redan när han gick till Malmö. För vissa MFF-supportrar verkar det vara som att jag tipsade FCK om honom, och att de inte kände till honom innan dess. Det kan jag med säkerhet säga att så var inte fallet, säger Asterhed till bold.dk.

Han fortsätter:

– Jag kom till FCK nio eller tio månader innan Roony, så jag förstår. Men jag tycker det nyligen blev tydligt när Ståle (Solbakken, dåvarande tränare i FCK) berättade att de, med tanke på att de hade missat Andreas Schjelderup, inte tänkte missa Roony. Då förstår man att mitt inflytande inte är så stort.

Den svenske supertalangen är nu namnet på allas läppar i den danska ligafotbollen.

Det har rapporterats om att FCK hoppas på närmare 140 miljoner kronor den dagen då de säljer anfallaren, som trots sin fina vänsterfot allra helst spelar till höger.

Så skyddas Bardghji av FCK

Jätteklubbar som Chelsea, Bayern München, Barcelona och Ajax har samtliga pekats ut som intressenter. Men tränaren Jess Thorup bedyrar att man inte har någon som helst ambition att sälja 16-åringen i januari.

– Det är inte meningen att de (klubbens unga spelare) bara ska vara här i några matcher och sen gå vidare. De ska helst vara kvar här i några år och hjälpa FCK att nå fina resultat, säger Thorup till Tipsbladet.

– Men när tiden är rätt och de riktigt stora klubbarna är där, då är det nästa språngbräda. Sen är det också lite ekonomi i det. Men just nu ska han bara spela en jäkla massa matcher för FCK och göra skillnad, och det blir förhoppningsvis det vi får se.


Roony Bardghji under matchen mot Århus.
Foto: ©ANDERS KJæRBYE / ANDERS KJæRBYE BILDBYRÅN

När SportExpressen når den danska storklubben angående fotbollslöftet är svaret tydligt.

Roony Bardghji gör inga intervjuer. Inte heller tränaren Jess Thorup eller chefsscouten Lars Höjer.

Allt för att skydda tonåringen.

”Vi har inte mer att säga om Roony för tillfället. Både tränare och sportchef har uttalat sig flera gånger. Han (Bardghji) är fortfarande en ungdomsspelare och både vi, hans familj och hans team önskar så mycket lugn och ro som möjligt. Allt för att han ska kunna fokusera på sin fotboll”, skriver presschefen Jes Mortensen i ett mejl.

Förbundskaptenen om Roony Bardghji

För ett par veckor sen spelade det svenska U17-landslaget EM-kvalmatch mot Lettland i Göteborg.

Roony Bardghji var inte med.

Anledningen? FC Köpenhamn stoppade 16-åringen från att åka, då de redan då visste att talangen skulle få speltid mot Ålborg. De ville inte få förberedelserna avbrutna.

– Han är ju FCK:s spelare och de hade ligamatch som han skulle spela i. Det var bara att acceptera att han inte var tillgänglig för oss den matchen och det var inget Uefa-datum heller, säger förbundskaptenen Roger Franzén.

Han fortsätter:

– Jag tog det inte alls negativt, det var mer väntat. Han gjorde debut i högstaligan och det är så klart jättekul, jag var inte besviken överhuvudtaget.

Roony Bardghji i den svenska landslagsdressen.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN

Överlag tycker den tidigare Hammarby- och Gif Sundsvallstränaren att den danska klubben hanterar uppståndelsen på ett bra sätt.

– Jag tycker att FCK har en sund inställning med Roony. Han är fortfarande väldigt ung. Jag förstår att intresset för honom exploderar i och med debuten i danska ligan och första målet. Samtidigt förstår jag att FCK håller låg profil med honom och det kommer jag också göra i mitt arbete. Det är en väldigt ung spelare vi pratar om.

Egenskaperna som sticker ut

Du som ser honom på nära håll i både tränings- och matchmiljö, vad sticker ut?

– Han har exceptionella egenskaper som sticker ut. Han har en spelförståelse, en bra balans och koordination, vilket gör att han får en exceptionellt fin funktionell teknik med bollen väldigt nära fötterna. Det är otroligt svårt att ta bollen av honom.

– Han är bra en mot en och har ett bra skott. Ett skott med båda fötterna även om han är vänsterfotad i grunden så kan han avsluta med högern också. Vilket gör att han blir väldigt svår att läsa för försvararna. Kommer han gå till höger eller vänster? Det gör honom svår att hantera.

Med tanke på Roonys position till höger i anfallet, hans förmåga att ständigt hålla bollen nära kroppen och den fina vänsterfoten är det kanske inte konstigt att somliga har jämfört hans spelstil med Leo Messis.

– Han är bra en mot en och har ett bra skott. Ett skott med båda fötterna även om han är vänsterfotad i grunden så kan han avsluta med högern också. Vilket gör att han blir väldigt svår att läsa för försvararna. Kommer han gå till höger eller vänster? Det gör honom svår att hantera.

Roger Franzén är dock väldigt försiktig när det kommer till jämförelser med andra spelare. Det gäller alla ungdomar han jobbar med.

– Det finns många duktiga spelare och man vet aldrig hur det kommer landa. Vår bäste genom alla tider (Zlatan Ibrahimovic) gjorde inte en pojklandskamp utan gjorde fyra matcher i U19. Emil Forsberg gjorde heller ingen landskamp förrän han kom upp till U19-nivå. Jag vill inte dra paralleller, det är inte fair. Men Roony har en väldigt stor potential, det har han. Han gör rätt saker varje dag och därför har han kommit så här långt redan nu.

Roony Bardghji kan välja landslag

Inställningen utanför planen sticker också ut, enligt Franzén.

– Jag har redan nämnt hans spetsegenskaper på planen, säger han och fortsätter:

– Men sen har han ju flera andra bra egenskaper, så klart. Han är duktig på att ta instruktioner, han är alltid koncentrerad i träningsmomenten och han tar hand om kroppen vid sidan av planen. Där har han kommit långt.


Roger Franzén, förbundskapten för P15-17-landslaget.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

– Det är inte alla 15-16-åringar som har kommit så långt i den delen, men det är otroligt viktigt. 

Vad tänker du när du hör om miljonlöner och sign on-bonusar i samma storlek för 15-åringar?

– Det här är inget vi är vana vid i svensk fotboll, så är det ju. Det är klart att det spekuleras i danska medier, men jag lägger ingen värdering i det.

När Janne Andersson nyligen presenterade sin trupp till Januariturnén fick han svara på frågor om.. Roony Bardghji.

– En spelare som så snabbt tagit sig upp på den nivån som han gjort blir ganska snabbt intressant även för oss. Så vi kommer följa honom framöver. Det är jätteroligt att en så ung spelare kan ta för sig på det sättet redan nu, sa Andersson till Fotbollskanalen. 

De senaste åren har flera svenska spelare med dubbelt medborgarskap valt bort Blågult för andra landslag. Anel Ahmedhodzic, Saman Ghoddos och Sead Haksabanovic är tre exempel.

Även Roony Bardghji har två pass.

Det har genom åren höjts röster om att det Svenska fotbollförbundet kan bli bättre på att ”säkra upp” spelare som står i valet och kvalet mellan olika landslag.

För Roger Franzén har det inte varit aktuellt än.

– Vi har inte ens diskuterat Roonys fall. Det är ganska vanligt i dag med dubbelt medborgarskap. Vi kommer ha spelare i framtiden som väljer Sverige och vi kommer ha spelare som väljer andra länder. Det kommer vi få leva med, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.