Foto: Hillergren Andreas
 Foto: Hillergren Andreas

Så ska vi ta dem

Publicerad
Uppdaterad
Lagerbäck chansar.
Det var det mest uppseendeväckande när EM-kvaltruppen presenterades i går.
Lagerbäck tar ut Zlatan, trots att
Zlatan ännu inte är fullt frisk.
Lagerbäck gör rätt i det.
Om sen Zlatan Ibrahimovic ska spela eller inte är en annan sak.
En frisk Zlatan ska alltid spela, men det är inte säkert att han hinner bli frisk till matchen mot Danmark i Köpenhamn den 2 juni.
Men det är så här också: bara Zlatans namn är med i truppen skapar det tillräcklig oro och/eller försiktighet hos den danske förbundskaptenen Morten Olsen.
Erik Edman och Kim Källström är borta på grund av skador.
Edman saknas, men det är på tiden att Fredrik Stenman visar sin förmåga.
Anders Svensson gjorde en kanonmatch – en jättematch! – mot IFK Göteborg i går, och det måste kännas lite tyket att den inte kom i ett läge där man som vanligt diskuterade och ifrågasatte vem som ska spela från start – Anders eller Kim. Med Kim skadad är det ju inget snack (det borde det inte vara annars heller).

Ljungberg stör mig

Som läget är nu sätter jag Marcus Allbäck och Johan Elmander på topp.
Blir Zlatan hundraprocentig före nästa lördag får jag tänka om.
Skador bekymrar mig föga:
- De flesta skavanker brukar alltid hinna läkas.
- Ett bra lag har bra ersättare (Brommapojkarna saknade fyra ordinarie spelare i går, men hade hugg på ett ordinarie HIF).
Men en sak stör mig: Fredrik Ljungberg.
Han kan sin bubbelpool på hotell Park i Stockholm, och han trivs i den, men även om det sägs att han är helt frisk just nu stör det mig att han har varit borta så mycket och så ofta, och att hans speltid, roll och betydelse för Arsenal blivit nästan försumbar.
Ljungberg är en typ av spelare som behöver spela mycket och ofta.Zlatan kan – i värsta fall – vara en nyttig och farlig inhoppare, han är ju en av få spelare som alldeles ensam kan avgöra en match; ”Ljungan” är en slitvarg som blir bättre ju mer och ju oftare han får slita.
Men förslitningen på Fredrik Ljungbergs kropp har varit kolossal, och det känns som om han går sönder bara några minuter efter det han börjat härja.Sverige och Danmark är rätt jämna lag för tillfället, men matcher mellan de två länderna har derbykaraktär och ett fullsatt Parken i Köpenhamn är inget man leker med.
0–0 är kanske inte en bragd, men helt klart godkänt.
Det tråkiga är att Sverige, efter förlusten mot Nordirland, inte längre har initiativet, utan får hänga med lite i kölvattnet på hur det går för de andra lagen i kvalgruppen.
Ingen kan anklaga Stadion i Stockholm för att vara fullsatt när Brommapojkarna har hemmamatch.
Det kom 2 297 i går och det är mer en provokation än en publiksiffra.Men ändå – jag kan aldrig bestämma mig: är det liv och kiv och bråk och myntkastning tycker jag det är tråkigt och är det tomma läktare är det tråkigt.

BP satsade – mot seger!

Det tycks aldrig bli nån riktig vår – sommar ska vi bara inte prata om – men även om det var en disig och lite kall kväll i Stockholm var det ändå rätt behagligt att se matchen mellan Brommapojkarna och Helsingborg, 1–1. Där var en liten klack helsingborgare och ett gäng snälla brommapojkar som nästan blir förlägna om de ropar för högt.
HIF tog ledningen när BP:s Kristoffer Björklund boxade en Henrik Larsson-frispark på McDonald Marigas fötter och HIF verkade kunna sejfa hem segern.
Det finns lag med både bättre och mer kända spelare, men det finns en gammaldags oskuldsfull syn i ett Brommapojkarna med Claes Eriksson som tränare.Med en kvart kvar vände BP på matchen, inhopparen Joakim Runnemo slog en underbar genomskärare som Arash Talebinejad mycket kallt, mycket skickligt och mycket självsäkert slog in på fel sida om Daniel Andersson.
Sen gick BP för seger!
Läs det igen: där hundra av hundra lag försökt hålla det oavgjorda resultatet gick BP för seger. Det hände inte så mycket i matchen, men den sista kvarten var underbar.
Och då – med tanke på landslaget och skadesituationen – saknade BP ändå fyra spelare som kan spela från start om de är friska: Jon Persson, Tommy Lycén, Albin Ekdal och Mikael Nilsson. Faktiskt är det fem, om man räknar Stefan Bergtoft som är borta hela säsongen.
– Vi ger aldrig upp i Brommapojkarna, sa Claes Eriksson efteråt.
Det var precis vad HIF gjorde.
Jag tippade guld åt HIF i år men det finns just nu ingenting som tyder på att det tipset ska bli verklighet.

Helsingborg kan hamna i botten

Det är märkligt – för att inte säga skandalöst! – hur lojt, ointresserat och oinspirerat HIF uppträdde i en så här viktig match. Spelare som Andreas Jakobsson, Babis Stefanidis, Erik Wahlstedt, Fredrik Björck och Henrik Larsson har varit med så länge att de vid det här laget borde fatta att en match varar i nittio minuter.
Vänsterbacken Adama Tamboura var en kämpe, det kan man inte riktigt säga om resten av HIF.
Om det sen är en mättnads- eller en läggningsfråga är jag inte riktigt klar över.
Vilken omgång som helst bryter sig ett lag ut ur klungan, och om inte HIF är med då kommer det att handla om bottenstrid istället för toppstrid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag