Så ska Sverige slå Japan: ”En fördel”

Carolie Seger.
Foto: MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK / MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kosovare Asllani.
Foto: IPA / IPA/SIPA USA SIPA USA
Magdalena Eriksson
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. VM-guld 2011 och olympiska silvermedaljörer året efter.

Fotbollslandslaget ställs mot ett meriterat Japan i kvartsfinal. 

Men de svenska spelarna ser flera nycklar som ska leda till seger. 

– Det handlar om att nyttja vår längd och fysik och ta tillvara på fasta situationer, säger Kosovare Asllani. 

För tio år sedan var Japan ett av världens bästa lag på damsidan i fotboll. 

Nationen har nu genomgått en generationsväxling och har under OS blandat och gett resultatmässigt. Bland annat förlorade de bara med 1-0 mot Storbritannien, men vann också med samma siffror mot Chile. 

– Japan är fortfarande ett tekniskt skickligt lag och har visat sig svårslagna, de kanske inte har fått i gång spelet och målskyttet. Men det har varit väldigt tajta matcher. Det blir en tuff uppgift att få hål på ett samspelt Japan, säger Magdalena Eriksson.

Det finns flera nycklar till svensk seger i kvartsfinalen. Men Magdalena Eriksson menar att Sverige ska hålla sig till sitt spel och inte göra så mycket nytt utan fortsätta på den inslagna vägen. 

– Oförutsägbarheten vill jag att vi tar med oss. Sen kommer det krävas en gedigen insats och att vi tar jobbet för varandra. 

”Hoppas vi kan ha den fördelen”

Trots målsnåla matcher imponeras förbundskapten Peter Gerhardsson av det Japanska laget och är snabb på att säga vad han anser blir viktigt mot just den här typen av motstånd. 

– Det är ett välorganiserat, kvickt lag som bygger väldigt mycket på struktur i både anfall och försvar. Det är kontringsspelet som blir viktigt för oss, att direkt kunna såra motståndare, säger Peter Gerhardsson. 

Sverige har under OS gjort nio mål. Inget det andra likt, frånsett att en del kommit på eller tillföljd av en fast situation.

– Många gånger under matcher mot tufft motstånd har fasta situationer varit en styrka hos oss, och jag hoppas vi kan ha den fördelen nu också.  

Asllani: ”Ska inte underskattas”

Att Japan tog sig till kvartsfinal som trea säger inte Kosovare Asllani så mycket. Hon minns mer åttondelsfinalen mellan Japan och Nederländerna under VM 2019, där japanskorna föll med 2-1. 

– Jag har stor respekt för dem och vi ska verkligen inte underskatta dem. 

– Jag tror att man måste vara beredd på att det kommer vara momentum i matchen där Japan kommer äga mer boll. Men jag hoppas vi kan utnyttja vår längd och fysik. Det och fasta situationer kommer bli en nyckel, säger Kosovare Asllani. 

Lagkapten Caroline Seger håller med Asllani, men flaggar även för att Sverige måste vara med på att Japan är vassa i sitt eget spel. 

– De är otroligt bollskickliga, snabba i tanken och fötterna. Det gäller att vi är väldigt smarta och kompakta i vårt försvarsspel, säger hon. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Stjärnan kastades ut - av sin egen pappa 

LÄS MER: Det har blivit deras segervapen (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.