Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lurade City och PSG fotbollsvärlden

Gianni Infantino.Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN
Neymars PSG förekommer i de nya Football Leaks-uppgifterna.Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS BILDBYRÅN
Det gör även Bernardo Silvas och Sergio Agüeros Manchester City.Foto: MAGI HAROUN/REX / MAGI HAROUN/REX/IBL REX FEATURES

Manchester City och Paris Saint-Germain bröt mot reglerna för financial fair play.

Men klubbarna undslapp straff – och nu uppger visselblåsarsajten Football Leaks att Fifa-presidenten Gianni Infantino hjälpte storklubbarna att fuska.

”På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna”, skrev en person i Citys klubbledning i ett internt mejl 2013.

Reglerna om financial fair play infördes på allvar inom fotbollen för ungefär fem år sedan. Systemet innebär kortfattat att klubbarnas utgifter måste ha en relation till intäkterna. Detta för att undvika att ägare går in och täcker upp för stora utgifter i efterhand, därmed minska den skenande spenderingen inom europeisk fotboll och göra marknaden mer rättvis.

Uefa anade trots allt oråd gällande Premier League-jätten Manchester City och den franska storklubben PSG. Klubbarna spenderade för miljarder, och enligt Football Leaks ska City ha haft ett underskott på mer än tre miljarder kronor mellan 2009-2011.

”På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna. Vi är beroende av förmildrande omständigheter för att klara oss igenom det här”, skrev en person inom Citys klubbledning i ett internt mejl 2013.

 

LÄS MER: Champions League 2018/2019 – allt du behöver veta  

City och PSG använde fejkade kontrakt

Mejlet ingår i ett material med över 70 miljoner dokument, som tyska Der Spiegel fått av visselblåsarsajten Football Leaks. Materialet publiceras nu i den tyska tidningen, och 13 andra mediekanaler i Europa.

I dokumenten framgår hur den nuvarande Fifa-presidenten Gianni Infantino, då generalsekreterare för Uefa, hjälpte PSG och City att komma lindrigt undan efter sina brott mot FFP-reglerna.

Bland annat ska Infantino ha känt till och accepterat att klubbarna använde sig av fejkade sponsorkontrakt, för att väga upp på intäktssidan.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Manchester City – direkt i Messenger 

Så hjälpte Infantino City och PSG

Klubbarna riskerade efter regelbrottet att bli avstängda från spel i Champions League, men enligt Der Spiegel jobbade Infantino för att bygga ner det financial fair play-system han själv varit med och byggt upp. Under 2013 höll Infantino flera hemliga möten och höll i det tysta kontakt med både Uefa och de berörda klubbarna, för att de skulle få vara kvar i Champions League.

”Jag vill tacka för din tilltro, och du vet att du kan lita på mig”, ska Infantino ha skrivit i ett mejl till Citys ordförande Khaldoon Al-Mubarak.

I en utredning från 2014 skrev Infantino enligt Football Leaks:

”Det är rimligt att uppnå vad vi egentligen vill uppnå med FFP. Skulle vi riskera att Champions League, den största och mest prestigefyllda turneringen i fotbollen, blev förövat på några av de största klubbarna, och bästa spelarna i världen? Det verkar rimligt att hitta lösningar som inte har någon negativ effekt på Champions Leagues kvalitet och status”.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ PSG – direkt i Messenger 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.