Så kan Benfica blåsa Västerås på miljoner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mcmanus/Bpi/Rex/Shutterstock / MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: Carlos Rodrigues / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Tvisten mellan Benfica och Västerås gör att Victor Nilsson Lindelöfs övergång till Manchester United drar ut på tiden. 

Enligt Sportbladet vill Benfica inkludera Nelson Semedo i affären.

På så sätt kan den portugisiska klubben ta ut ett högre pris för Semedo och ett lägre för Lindelöf, och därmed se till att Västerås får rätt till mindre summa via en vidareförsäljningsklausul. 

- Vi kan inte göra så mycket mer än att säga att det är skamligt, säger Västerås ordförande Bengt-Åke Nilsson till SportExpressen. 

Manchester United jagar succébacken Victor Nilsson Lindelöf från Benfica.

Såväl brittisk som portugisisk press under den gångna veckan rapporterat att affären så gott som klar, men att den försenas av en tvist mellan Nilsson Lindelöfs moderklubb Västerås och Benfica.

Västerås anser sig har rätt till en bonus på  drygt 2,5 miljoner kronor enligt en klausul i avtalet som skrevs 2012.

Pengarna skulle betalas ut när Nilsson Lindelöf spelat minst tio liga- och Champions League-matcher, vilket 22-åringen har gjort.

Benfica hävdar motsatsen, och ärendet ligger nu hos Fifa. 

Benfica kan snuva VSK på miljoner

I avtalet finns också en vidareförsäljningsklausul där Västerås får 20% av försäljningssumman när Nilsson Lindelöf säljs vidare.

Om Manchester United betalar de summor som rapporterats i brittisk och portugisisk press, 450-500 miljoner kronor, skulle det innebära 80-90 miljoner kronor till Västerås - om VSK vinner tvisten.

Enligt Sportbladet vill Benfica kringgå tvisten genom att baka in försvararen Nelson Semedo, 23, i affären, skriver Sportbladet.

I en dubbelaffär kan Benfica ta ut ett högt pris för Semedo och ett lägre för Lindelöf, och på så sätt slippa betala 80-90 miljoner till Benfica.

Om Benfica säljer båda spelarna för 650 miljoner kronor, men i avtalet skriver att Nilsson Lindelöf säljs för 50 behöver Benfica bara betala tio miljoner kronor till Västerås.

Ilskan mot uppgifterna: "Skamligt"

Nilsson Lindelöf har i dag en utköpsklausul på 300 miljoner kronor, ett avtal som Sportbladet uppger att Benfica vill förhandla om för att kunna sänka priset på den svenske försvararen.

När SportExpressen når Västerås SK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson reagerar han kraftigt på uppgifterna.

– Med tanke på hur Benfica har agerat tidigare gentemot oss är jag inte ett dugg förvånad. En stor klubb som beter sig väldigt, väldigt illa mot en liten klubb här uppe i norden. Jag är inte ett dugg förvånad att man försöker hitta vägar där man slipper stå för vad som är statuerat i avtalet, säger han.

Hur känner du inför uppgifterna?

– Jag föredrar att inte bli ledsen, det är ganska destruktivt. Jag föredrar att bli förbannad på en klubb som är så förmögen att man borde kunna står för sina riktiga avtal. Det är skamligt att man inte kan stå för sina avtal gentemot en fattig klubb i norden. En liten klubb man hela tiden har försökt skrämma till tystnad. Men vi har tagit fajten och kommer fortsätta att ta fajten med den stora klubben. 

Vad kan ni i VSK göra?

– Vi är ju inte en part i avtalet mellan Benfica och den köpande klubben. Vi kan inte göra så mycket mer än att säga att det är skamligt. De försöker bara lura oss på pengar. Det är pengar, pengar, pengar de försöker lura oss på, säger Bengt-Åke Nilsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.