Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så har Ronaldo byggt sitt miljardimperium

Foto: ISABEL INFANTES / STELLA PICTURES / PA
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ULMER IMAGO SPORTFOTODIENST

Fem gånger utsågs han till världens bästa fotbollsspelare. 

Fem gånger har han vunnit Champions League. 

Nu är Cristiano Ronaldo tillbaka där allt tog fart på riktigt. 

Men portugisen är numera både idrottare och affärsman. 

Här är Manchester United-stjärnans miljardindustri. 

Cristiano Ronaldo har som spelare vunnit allt som går att vinna. Den portugisiske världsstjärnan värvades till Manchester United från Sporting Lissabon 2003. Fram till 2009 vann han tre Premier League men framför allt var han en nyckelspelare när Manchester United senast vann Champions League, 2008. 

Ronaldo bestämde sig ett år senare för att lämna Premier League-klubben. Sommaren 2009 blev han världens dyraste fotbollsspelare när Real Madrid pungade ut närmare 930 miljoner kronor för hans signatur. Sejouren i ”Los Blancos” blev en framgångsrik sådan. Tre La Liga-titlar är bra. Men Ronaldo ledde Real Madrid till något historiskt. De är enda klubben i världen som har vunnit tre raka Champions League-titlar, 2016, 2017 och 2018. Dessförinnan hade de vunnit titeln 2014. 

Kan leva på Instagram

Något överraskande för rätt många skrev Ronaldo på för Juventus efter fotbolls-VM 2018. Huvuduppdraget var att vinna Champions League. Men det misslyckades han med efter förluster mot Ajax, Lyon och Porto i diverse slutspelsmatcher år efter år. Under portugisens sista år Turin vann Juventus inte ens Serie A. 

Med den tanken i bakhuvudet gick Ronaldo in i den här sommaren med inställningen att han ville lämna Juventus. Först kopplades han ihop med med en flytt Manchester City. Detta eftersom Pep Guardiola ville ha en anfallare då han gick miste om Harry Kane. Men efter en dramatisk vändning skrev han till slut på för Manchester United. 

”Han är hemma”, annonserades det i Uniteds sociala medier-kanaler. 

Cristiano Ronaldo kommer tillbaka som en 36-årig fotbollsspelare som börjar se slutet på karriären. Men med det sagt så kommer portugisen göra sina mål öka Uniteds chanser att vinna någon titel. 

Men den 36-årige anfallaren är numera mer än en fotbollsspelare. Hans varumärke går inte att underskatta. Ronaldo är i dag störst på sociala medier av idrottsstjärnorna. På Instagram har han närmare 340 miljoner följare och det är sedan tidigare allmänt känt att han skulle kunna leva ett lyxigt liv enbart på att lägga upp bilder på plattformen. Enligt uppgifter får han 14 miljoner kronor – per inlägg – mer än skådespelaren Dwayne Johnson och artisten Ariana Grande. 

https://www.instagram.com/p/CQ6S2TwLrZ5/

Har startat en gymkedja

De senaste åren har Ronaldo ägnat en stor del till att bygga upp sig som till framgångsrik affärsman. Han har bland annat investerat i: 

Hotellbranschen: 

Kallas för CR7 Hotels och är ett samarbete mellan Ronaldo och  Pestana Hotel Group, som ägnar sig åt turism. Han är majoritetsägare i företaget som senare bytte namn till Pestana CR7. 

Kläder och parfym: 

Cristiano Ronaldo har sedan tidigare varit intresserad av kläder och stylinglivet. Han startade ett företag för barn- och vuxenkläder. Dessutom äger han ett jeansmärke (CR7 Denim) och samarbetar med det kända jeansmärket ”Levis”. Ronaldo har även ett eget parfymmärke, ”Fragrance”. 

Restauranger: 

Ronaldo har de senaste fem åren byggt två restauranger där bland annat Rafael Nadal, Pau Gasol och sångaren Enrique Iglesias brukar äta. Det ena ligger i London och det andra på Ibiza. 

Passerade en miljard dollar 2020

Gymkedja: 

Som bekant så är Ronaldo en vältränad elitidrottare som lägger stor vikt vid vad han stoppar i sig och hur han tränar. När coronapandemin slog till våren 2020 så hade Ronaldo inga som helst problem med att hålla sig i form då hans hus i Turin var utrustat med två supergym. 

2016 tog han också beslutat att öppna en egen gymkedja. CR7 är givetvis namnet. Målet är att kunna öppna 100-150 träningsanläggningar så småningom. Hittills har han lyckats bygga två och de finns i Madrid. 

Uthyrning av privatjet: 

Det sker väldigt sällan att Cristiano Ronaldo flyger med oss ”vanliga personer”. Han gör det förstås med laget men när det exempelvis handlar om landslaguppdrag så flyger han rätt ofta med en privatjet. Det fick han tänka på att öppna ett eget företag som hyr ut sådana till privatpersoner. Det kostar runt 30 000 kronor att hyra per timme och Ronaldo uppges ha tjänat mer än tio miljoner kronor sedan han startade företaget 2018. 

Cristiano Ronaldo blev under 2020 den förste fotbollsspelaren att passera en miljard dollar i intjänad inkomst. Det är en bra bit över nio miljarder svenska kronor. 

Det är pengar det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.