Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev Jens Cajuste värd 100 000 000 kr

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Fotbollskarriären började i Kina, och via Örgryte och Midtjylland står nu Jens Cajuste som Sveriges sjätte dyraste spelare genom tiderna och som Stade de Reims dyraste värvning någonsin.

Men hur har resan egentligen sett ut?

 – Fotbollen var extremt viktig för Jens. Han var väldigt besviken när det inte gick som han ville, säger Cajustes forne ungdomstränare Johan Mattsson.

Jens Cajuste, eller Jens-Lys Michel Cajuste som är hans fullständiga namn, är numera den sjätte svenske dyraste fotbollspelaren någonsin sedan han köpts loss av franska Stade de Reims från danska FC Midtjylland. 

Övergångssumman? Cirka hundra miljoner svenska kronor, något som gör honom till den franska klubbens dyraste värvning någonsin.

Cajuste debuterade för det svenska landslaget i november 2020, och var innan dess ett relativt okänt stjärnskott på den svenska fotbollshimlen.

Men vi tar det från början.

De dyraste svenskarna

1. Zlatan Ibrahimovic, från Inter till Barcelona 2009, cirka 718 miljoner kronor.


2. Dejan Kulusevski, från Atalanta till Juventus 2020, cirka 365 miljoner kronor.


3. Victor Nilsson Lindelöf, från Benfica till Manchester United 2017, cirka 360 miljoner kronor.


4. Johan Elmander, från Toulouse till Bolton 2008, cirka 134 miljoner kronor.


5. Marcus Berg, från Groningen till Hamburg 2009, cirka 105 miljoner kronor.


6. Jens Cajuste, från Midtjylland till Stade de Reims 2022, cirka 100 miljoner kronor.

Fotbollskarriären inleddes i Kina

Året var 2005 när en då sexårig Jens Cajuste, tillsammans med sin familj, flyttade till Kina och Luoyang i provinsen Henan. Cajustes pappa, Frantz-Lys, hade fått jobb som ledde till att familjen hamnade i Asien och Kina.

Ett år senare flyttade familjen vidare, denna gång till huvudstaden Peking. Väl där inleddes fotbollskarriären för Jens Cajuste, först i Beijing Sports och senare i Yu Ye Beijing.

Några år senare var familjen tillbaka hemma i Göteborg, där Jens Cajuste först spelade i Guldhedens IK innan han den 25 maj 2010 gjorde sin första träning med Örgryte IS.

”Var en av spelarna som låg längst fram”

Någon som tidigt fick bevittna Jens Cajustes talang är Johan Mattsson, som numera är assisterande tränare i Örgryte IS a-lag. När en tioårig Cajuste gjorde sin första träning med Örgrytes pojkar födda 1999 huserade Mattsson som tränare för just det laget.

Ett lag som förutom Jens Cajuste innehöll bland annat Joel Mumbongo (som tillhör Burnley) och Pontus Dahlberg (som tillhör Watford).

 – Jag hade Jens i hans yngre år, från det att han kom till Örgryte tills det att jag lämnade ÖIS 2015, och jag hade honom upp till dåvarande U-17. Det man kan säga om Jens är ju att han var en av spelarna som låg längst fram. Han hade stor fallenhet för att spela fotboll. Han hade skalle och en verklig kraft för att träna och spela fotboll. Han var redan då extremt engagerad i sitt idrottande, säger Johan Mattsson och tillägger:

 – Fotbollen var extremt viktig för Jens. Han var väldigt besviken när det inte gick som han ville och väldigt glad när det gick åt andra hållet. Han var väldigt känslomässigt investerad i det han gjorde.

Imponerade i Gothia Cup

Gothia Cup, juli 2013. 

En 13-årig Jens Cajuste hade tillsammans med sitt Örgyte just förlorat sitt möte med Dallas Texans efter ett mål i slutsekunderna.

Ungdomsfotbollsskribenten Rudy Alvarado var på plats för att se matchen, och även han tyckte sig redan då se att det var något speciellt med Jens Cajuste.

”En spelare som gjorde en riktigt bra match i dag var nr 5, Jens-lys Michel Cajuste. Vilken fantastisk spelfördelare. Jens blev utsedd till matchens lirare av mig” , skrev Alvarado då.

Johan Mattsson är inne på samma spår:

 – Man vet ju aldrig vem av alla som ska komma längst, men Jens visade tidigt sin fallenhet för att spela fotboll. 

Första steget ut i Europa

Efter uppmärksammade insatser i ungdomslagen under de nästföljande åren kom så chansen.

I oktober 2016 debuterade Jens Cajuste för Örgrytes A-lag i superettan, och bara två matcher senare fick han spela från start.

Under 2017 och 2018 blev chanserna fler för Cajuste, och hans insatser på planen lockade till sig intresse från andra klubbar. Däribland Midtjylland, en klubb som Jens Cajuste skrev ett femårskontrakt med sommaren 2018 och som han hunnit med att representera under 79 matcher.

Och med det är vi framme vid nutid.

Sportchefen: ”En av de största talangerna”

 – Vi är oerhört stolta över att vi har tagit en ung kille från Örgryte upp i genom Midtjyllands system, där han vunnit ligan, spelat Champions League, slagit sig in i det svenska landslaget och slutligen blivit såld till en stor liga. Det är vi mycket stolta över.

Det säger Midtjyllands sportchef Svend Graversen till den danska sajten bold

För i dagarna blev det alltså klart. Jens Cajuste säljs till Stade de Reims i franska Ligue 1 för cirka 100 miljoner svenska kronor, vilket alltså är en rekordsumma för den franska klubben.

 – Att vi kan locka till oss en av de största talangerna i Europa, det markerar ett nytt skede i klubbens väg framåt, säger Stade de Reims klubbdirektör Mathieu Lacour på klubbens hemsida.

”Frankrikes första storklubb”

Vad är det då för klubb som Jens Cajuste kommer till? Frankrikes största storklubb och en sovande jätte, enligt John Cederblad, redaktionschef på SvenskaFans, som följt fransk fotboll under 20 års tid.

 – Vi pratar om Frankrikes första storklubb, även om man sällan toppar sportsidorna i dag. Reims spelade final i den första upplagan av Europacupen 1956, nuvarande Champions League. Sedan tappade klubben farten. Man sattes i konkurs två gånger om i början av 90-talet. Champagnes huvudstad har därefter kunnat jobba lugnt och metodiskt för att ta sig tillbaka, säger John Cederblad och tillägger:

 – Processen pågår fortfarande. För tio år sedan var man tillbaka i Ligue 1. Ett kort återfall i Ligue 2 senare har Stade de Reims nu två raka placeringar på den övre tabellhalvan.

Vad är det för klubb Jens Cajuste kommer till i dag?

 – Det handlar om en klubb som slipper storstädernas hets om snabba resultat. Kreativa lösningar med begränsade medel verkar vara metoden. Värvningen av Jens Cajuste ska ses som en pusselbit när Reims hoppas ta ytterligare ett steg mot toppen. Nästa utmaning blir att behålla eller ersätta de talanger man tar fram.

”Har skickat mina lyckoönskningar”

Johan Mattsson, som än i dag har kontakt med Cajuste och hans familj, är belåten över att man från Örgryte fått fram en spelare som alltså numera är den sjätte dyraste svenske spelaren någonsin.

 – Jag hörs både med hans föräldrar och med Jens själv med jämna mellanrum, lite mer sällan än vad man skulle velat. Jag hade lite kontakt med honom och hans föräldrar här i dagarna, och blev lite förberedd av dem att det var på gång. Jag har skickat mina lyckoönskningar här nu de senaste dagarna, säger Mattsson och avslutar:

 – Man är ju lite indirekt berörd också eftersom att det ramlar ner lite pengar i Örgryte också, så då blir man lite involverad på det sättet med.

Jens Cajuste kan debutera för sin nya klubb i mötet med Metz, söndagen den 16 januari. En match som visas exklusivt för dig med Expressen Premium, precis som alla övriga matcher i Ligue 1.

Spelarna hyllar Jens Cajuste

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.