Foto: Marie Lehmann/SVTFoto: Marie Lehmann/SVT
 Foto: Marie Lehmann/SVT
Foto: Pelle Sterner/SVTFoto: Pelle Sterner/SVT
 Foto: Pelle Sterner/SVT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Ryska vakter tog SVT-teamets pass

Publicerad

Marie Lehmann är på plats i Ryssland för att rapportera under Confederations cup.

Då var hon med om en märklig situation utanför den blivande VM-arenan Luzjnikistadion i Moskva.

Ryska säkerhetsvakter beslagtog nämligen SVT-profilens och fotografens pass.

– Jättekonstigt. Jag blev väldigt förvånad, säger hon.

Ett år kvar till fotbolls-VM i Ryssland.

Just nu spelas förturneringen Confederations cup och SVT är på plats för att bevaka turneringen. Sportprofilen Marie Lehmann skulle under söndagen, tillsammans med fotografen Pelle Sterner, göra ett inslag utanför Luzjnikistadion i Moskva.

Det fick de inte.

Trots att SVT är ackrediterade.

– Man behöver tillstånd för att filma vid offentliga byggnader i Ryssland och vi har varit med om det här flera gånger under tiden här i Ryssland. Men skillnaden den här gången var att vi tyckte att vi hade rätt till att filma där, eftersom vi har ackreditering, säger Lehmann.

"Det var jättekonstigt"

Enligt SVT-profilen fanns det inga avspärrningar vid arenan, som just nu genomgår en uppfräschning inför världsmästerskapet i fotboll, men de statliga säkerhetsvakterna köpte inte förklaringen med ackrediteringen.

– Då tog de våra pass. Det var aldrig obehagligt, men det var jättekonstigt. Det har hänt tidigare i Ryssland där det ofta uppstår problem, men det är väldigt ovanligt att man blir av med sitt pass så där, senast det hände mig var under hockey-VM 2007, säger Marie Lehmann och fortsätter:

– Vi var ändå klara med vårt inslag, annars vet jag inte vad som hade hänt. När vi åkte därifrån frågade en säkerhetsvakt om vi hade raderat bilderna, då sa vår chaufför ja, trots att vi inte hade det.

SVT-duon fick tillbaka sina pass och kommer inte att gå vidare med händelsen.

 

https://twitter.com/SVTSport/status/876417108325879811

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag