Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Rosengård gjorde mig till den jag är"

Foto: Christer Wahlgren

Nu berättar Zlatan Ibrahimovic om sin barndom i Malmö - och tackar stadsdelen där han växte upp. 

- Rosengård har gjort mig till den jag är, i fotbollen och i livet, säger Inter-stjärnan i en intervju med tv-kanalen Rai 3. 

Zlatan reder även ut vilken förening som är hans riktiga moderklubb.

I senaste numret av Offside beskrivs konflikten om var Zlatan Ibrahimovic började sin fotbollskarriär. FC Rosengård och FBK Balkan är kandidaterna.

 I intervjun med Rai 3-programmet "Sfide", som sänds på fredag, framgår det att Zlatan började i MBI (som senare blev Mabi, och sedan FC Rosengård) - men det är FBK Balkan som han pratar mest om.

Hyllar gamle tränaren

 - Där fanns många andra invandrarbarn som jag: chilenare, jugoslaver, araber, marockaner, säger Zlatan, som med värme minns sin tränare i Balkan, Hasib Klicic:

 - Han var som en far, han körde oss till matcherna i sin bil. Han har hjälpt mig mycket, ibland lät han mig spela med de äldre grabbarna.

 I Malmö berättas det om en match där Zlatan byts in i halvtid och sedan gör åtta mål. Historien berättas i olika versioner, och om olika lag. 

 I intervjun med Rai, som tidningen La Stampa har tagit del av, reder Zlatan ut begreppen: Matchen var mellan FBK Balkan och Vellinge. När Zlatan kom in i halvtid låg Balkan under med 0-4. Matchen slutade 8-5 till Balkan efter att Zlatan gjort åtta mål i en halvlek.

 - Jag tror tränaren bänkade mig för att jag kom för sent till matchen, men jag visade honom att han tagit ett felaktigt beslut, säger Zlatan Ibrahimovic.

"Det höjer statusen"

 FBK Balkans ordförande Ivo Milosevic spelade själv med Zlatan i Balkans pojklag. Han blir glad när han får höra om Zlatans uttalanden i italiensk TV:

 - Det höjer statusen på klubben, det är ett jättestort plus att han snackar väl om Balkan. Förhoppningsvis kan det hjälpa oss att locka hit ännu fler ungdomar, säger Ivo Milosevic.

FAKTA

I intervjun berättar Zlatan om vilka som var hans förebilder i Malmö FF:
"Gudmundur Mete, som spelar i Island nu och en kille som kallades Gagge. De försökte hela tiden hitta på nya saker, de gillade den brasilianska stilen. I A-laget gillade jag Goran Trpevski."Klubbarna som båda påstår sig vara Zlatans moderklubb

FBK BALKAN
GRUNDAD: 1962.
SPELAR I: Division 3 Södra Götaland.

FC ROSENGÅRD
GRUNDAD: 1917 (som Malmö Boll & Idrottsförening, MBI).
SPELAR I: Division 1 södra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.