Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roony Bardghji med på Goals lista över världens främsta talanger

Roony Bardghji
Foto: GASTON SZERMAN / AVALON / STELLA PICTURES/GASTON SZERMAN / AVALON AVALON
Jude Bellingham toppar listan
Foto: REVIERFOTO / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP
Gavi
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Roony Bardghji gör avtryck i fotbollsvärlden och har belönats med en plats i det svenska u21-landslaget. 

När Goal rankar världens bästa spelare under 19 år finns spelaren med på listan tillsammans med flera två år äldre spelare. 

Roony Bardghji är blott 16 år gammal men har redan gjort sig ett namn i den danska strorklubben FC Köpenhamn där han är klubbens yngste a-lagsspelare någonsin.  

Nu uppmäkrsammas svensken internationellet och då fotbollssajten Goal utser världens 50 bästa spelare födda senare än 1 januari 2003 finns Bardghji, som är född 2005, med på listan. 

Svensken placeras på plats 47 på listan, vilket är den högsta placeringen för en 16-årig spelare. Yngst på listan är den brasilianska supertalangen Endrick på en 49:onde plats. 

”Roony Bardghji blev den yngsta målskytten i Superligas historia med ett mål från 30 meter i sitt andra seniorframträdande i november 2021 vilket på ett spektakulärt sätt illustrerar varför han har blivit kallad ”den svenske Messi”, skriver Goal. 

Uttagen i u21-landslaget 

Förra veckan blev 16-åringen också uttagen i det svenska U21-landslaget, där flera av spelarna är hela fem år äldre än honom.  

– Det är välförtjänt att han är med, med tanke på att han presterar vecka ut och vecka in i ett väldigt starkt skandinaviskt lag, både i den inhemska superligan i Danmark men också ute i Europa, sa u21-landslagets förbundskapten Jens Gustafsson i samband med uttagningen.

Bardghji har tidigare representerat sverige på P17-nivå och lovordats av P17-landslagets förundskapten Franzén.

– Han har varit bra. Det är en bra spelare. Han är exceptionellt bra för sin ålder på många sätt, och han är bara i början av sin karriär. 

Plats 11 lämnas tom

Med på Goals lista finns bland annat Barcelonas Gavi (3a), Bayern Münchens Jamal Musiala (4a) och toppas av Borussia Dortmunds mittfältare Jude Bellingham.  

Däremot lämnas plats 11 tom. 

Tanken var att Dynamo Moskvas 18-åring, Arsen Zakharyan, skulle ta plats på listan men då ryska klubblag är avstängda från internationellt spel av Uefa och Fifa så vill Goal inte legitimera ryska klubblag genom att ge en spelare därifrån en plats på litsan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.