Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ronja bytte religion: ”Blivit väldigt hatad”

Ronja Andersson, 19, har konverterat till islam.
Foto: Privat
Ronja Andersson i landslagströjan under en samling med F19-landslaget.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON/BILDBYRÅN

I år har 19-åriga Ronja Andersson tagit över huvudansvaret mellan stolparna i IK Uppsala. 

Hon gör det stärkt av sin tro. 

Tidigare i år konverterade hon från kristendom till islam. 

– Jag har blivit väldigt hatad för det här, säger hon. 

Ronja Andersson är född och uppvuxen i Enköping och värvades inför förra säsongen från Fanna till IK Uppsala Fotboll. Den här säsongen har hon fått ta huvudansvaret mellan stolparna i elitettanklubben. 

Andersson, som har meriter från det svenska F19-landslaget, uppmärksammas dock inte bara för sina prestationer på planen. Den 21 februari i år konverterade hon till islam, något som först uppmärksammades i Upsala Nya Tidning. 

Andersson berättar att hon blev introducerad till religionen genom kärleken, 15 år gammal. 

– Det var då jag först började prata om och tänka på det här. Och när jag först fick höra allting så tänkte jag: "vad är det här?", säger Andersson.

Ronja Andersson om fördomarna

Men därefter började Andersson på egen hand att läsa på om religionen och kände då att hon såg islam i ett annat ljus. 

– Jag upptäckte att det fanns så mycket fina saker som tilltalade mig. Jag började då följa med på religiösa tillställningar. Jag gick till moskén, jag följde med på min pojkväns systers bröllop och var med under ramadan. Jag blev väldigt intresserad och kände att de fördomar mot islam jag hade i början var fel. 

Vad var det som fick dig att känna att du ville ta steget till att konvertera?

– Jag vet inte, kan inte säga specifikt vad det var. Jag tyckte bara allt var så fint. 

Att ta steget och konvertera har dock inte gått helt smärtfritt för Andersson. Hon berättar att hon under sin resa fått möta mycket fördomar och dessutom fått ta emot mycket hat. 

– Först och främst sa folk att jag bara ville konvertera på grund av min pojkvän, men så är det absolut inte. Jag tog det här beslutet utan honom. Sen var det många som varnade mig för hedersvåld och tog upp de terrorattentat som utförts av muslimer. Men jag känner så här: om jag väljer att göra något dumt så har det ingenting med min religion att göra. Utan det handlar om vem jag är som person, säger hon och fortsätter: 

– Sen var det släkt och vänner som frågade hur jag ens skulle kunna spela fotboll. Men det är ju precis som innan, jag har ju bara en tro? Bara för att man har en tro blir man inte en annan människa, det är det folk inte förstår. Det finns så många som tror att jag har blivit en hemsk människa bara för att jag är muslim, men så är det inte. Jag är samma person som innan. 

Fotbollmässigt är den enda skillnaden att Andersson i dag ber en bön inför varje match, vilket stärker hennes tro på att det ska gå bra för henne. 

Den 15 maj inleder hon fastan (ramadan) men kommer att spela ändå. 

Nu vill hon hjälpa andra

Andersson har under sin resa för att konvertera upplevt svårigheter och vill därför, genom att vara öppen med sin berättelse, hjälpa till att motverka de fördomar som hon upplever finns mot islam. 

– Jag vill bevisa för människor att religionen inte är något dåligt, utan något fint. Det är mitt budskap. 

Andersson upplever också att det finns ett intresse bland svenskar att konvertera, men att de fördomar som finns håller folk tillbaka. 

– Jag har varit väldigt öppen med att jag har konverterat. Både på sociala medier och nu i UNT. Och det är många tjejer som har skrivit till mig och berättat att de är intresserade av att göra samma sak. Jag har då försökt hjälpa dem att komma i kontakt med rätt moské eller föreläsare eller så. Om det finns andra vill ta steget jag har gjort så vill jag att de ska våga det. För jag är sjukt stolt över att jag har gjort det. 

Har du stött på något som fått dig att vackla i din övertygelse om att det här är rätt för dig? 

– Jag gick igenom en tuff period med nära och kära, men jag vill inte gå in i detalj på det. Men det är så här jag känner. Jag kan inte göra så mycket om folk inte respekterar mitt val. Jag tror på det här och ingen kan ändra på det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.