Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ronaldinho tillbaka i Paris - för att lyckas

Ronaldinho återvänder till Paris som världens bäste fotbollsspelare.
Världen ser honom som den främste.
Det är knappast minnet parisarna har av Ronaldinho.
Här hade han två tuffa år.
Nu är han tillbaka för att lyckas - och vinna Champions League.
Den flyfotade brasilianarens konster hade kanske aldrig fullt blommat upp i sin rätta miljö om det inte varit för Paris Saint Germains tränare Luis Fernandez. Fransmannen upptäckte inte den fulla potentialen. Och satte heller inte den tilltro till Ronaldinho, som denne hade behövt för att lyckas i sin första europeiska klubb efter den trassliga övergången från Gremio. Ronaldinho fick vänta i fem månader på speltillstånd. Fernandez irriterade sig på brasilianaren intresse för Paris nattliv och visade ofta sitt missnöje med att sätta Ronaldinho på bänken. Och där blir man inte bäst i världen. Under de två åren (2001-2003) med Paris SG på Parc des Princes visade 26-åringen glimtar av sin storhet, men PSG-fansen fick aldrig se det bästa av honom. Visserligen var nio mål under första säsongen när PSG kom fyra i ligan tillräckligt för att ge honom en plats i Brasiliens VM-trupp och guldmedalj i Japan, men efter den sommaren kom problemen på allvar.

Vassare än någonsin

Han tappade formen och kontroverserna med Fernandez kom allt tätare. Barcelona, Manchester United och Real Madrid var inte sena att reagera på Ronaldinhos önskan att söka lyckan någon annanstans. Barcelona vann dragkampen, mycket tack vare att Real valde att satsa på David Beckham. Vem som gjorde den bästa affären är ganska uppenbart. Två år i rad har Ronaldinho fått ta emot utmärkelsen som världens bäste fotbollsspelare. Den här säsongen slår ut allt, mycket tack vare hans konstant höga nivå lyckades Barcelona försvara ligatiteln och samtidigt nå Champions League-finalen. Några minnesvärda återblickar:
  • De två målen när Barcelona chockade Real Madrid och vann med 3-0 på Santiago Bernabeu i november förra året. Han och "Barca" fick stående ovationer av Real-fansen, som normalt avskyr allt vad Barcelona heter.
  • Målet som grundlade segern mot Chelsea i åttondelsfinalen i Champions League. Sällan har engelske mittbacken John Terry blivit så bortgjord.
  • Den perfekt tajmade framspelningen som Ludovic Giuly slog in det vinnande målet på i semifinalen mot Milan på San Siro.

    Tackar Rijkaard

    Ronaldinho tycker inte själv att han är mycket annorlunda som spelare nu än under PSG-tiden. - Skillnaden är att i Barcelona får jag spela. När jag var i Paris fick jag inte spela. Och när jag spelar mår jag bra, säger han och påpekar att han har tränaren Frank Rijkaards fotbollsfilosofi att tack för mycket. Kärleken till staden Paris har han inte övergivit. - Åka till Paris är som att åka hem. Det är inte mitt land, men så fort jag stigit av planet vet jag var jag är och vart jag ska, säger han till den franska tidningen L'Equipe. Barcelona tänker han bli troget. - Min framtid är där. Jag tänker inte på något annat än Barcelona. Jag har allt här jag kan önska och klubben har ansträngt sig hårt för att jag ska trivas här, säger Ronaldinho till nyhetsbyrån Reuters. HENRIK SKIÖLD