Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens plan – för att stoppa matchfixning

Ardalan Shekarabi och Håkan Sjöstrand.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Sjöstrand.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp sedan en AIK-spelare erbjudits en stor summa pengar för att underprestera i matchen.

Nu tar Svenska fotbollförbundet och regeringen krafttag mot matchfixningen.

– Matchfixning är ett hot mot fotbollen, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Nyheten om den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK väckte stor uppståndelse i fotbolls-Sverige.

– Vill en än gång betona hur exemplariskt AIK:s och IFK Göteborgs spelare och ledare har uppträtt. Vi står enade och måste slå tillbaka hårt. Det känns bra att vi har en regering som stöttar oss i det här arbetet, säger Håkan Sjöstrand på en presskonferens under onsdagsförmiddagen.

– Matchfixning är ett hot mot fotbollen. Det strider direkt mot idrottens grundläggande idé, fortsätter han.

Ska kunna ge sex års fängelse

På presskonferensen berättar Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi att regeringen nu tar i med hårdhandskarna mot matchfixning. Två förslag är uppe för diskussion.

– Utredarna har haft en dialog med idrottsrörelsen Vi har två konkreta förslag och det ena är en kriminalisering av spelfuskbrott med ett fängelsestraff upp till sex år, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Det andra förslaget är att göra lotteriinspektionen till en spelmyndighet.

– Spelmyndigheten ska ansvara för att vi ska kunna förbjuda vadhållning och på så vis får vi tydliga muskler i förhållande till spelbolag om man misstänker matchfixning. Det här är en viktig del av vår reform och vi behöver ha en reform av spelmarknaden för det är ett riktigt hot. Inte bara ett hot mot idrottsrörelsen utan också ett hot mot tilliten i vårt samhälle, säger Shekarabi.

Civilministern: "Det här ska rökas ut"

 – Det vi vill åstadkomma är att vi ska ha koll på vilka som bedriver spelverksamhet. För det har vi inte i dag. Om vi i framtiden har ett mer organiserat arbete kring det här blir det enklare att förebygga och stoppa. Det här ska rökas ut, vi ska inte ha de här problemen, säger Shekarabi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.