Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeln kan ändras – efter omtalade målet

Foto: FABRIZIO CARABELLI/SHUTTERSTOCK / FABRIZIO CARABELLI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kylian Mbappés avgörande mål i Nations Leaguefinalen var regelrätt, fast det inte såg så ut. 

Nu öppnar Uefas domarbas för att skriva om regeln. 

– Vi vill förbättra hur regeln är skriven för att förbättra offsideregeln, säger Uefas domarchef Roberto Rosetti till ESPN

Frankrike vann Nations Leaguefinalen med 2-1 mot Spanien sedan PSG-stjärnan Kylian Mbappé avgjort med ett mål i den 80:e minuten.

Trots att så gott som hela fotbollsvärlden med en röst skanderat: ”han var ju offside”. TV4-studion var inget undantag.

– När man såg den här reprisen trodde alla vi i här studion att ”det här kommer bli offside”, sa programledaren Gusten Dahlin.

Lotta Schelin fyllde i: 

– Vi var helt övertygade. Med den vinkeln och när man ser det på tv på det här sättet ser det verkligen ut som att det är offside. Men fel fick vi. 

Uefa kan ändra regeln efter förvånande bilderna på Mbappé

Så här är det. Mbappé var offside när Theo Hernández slog passningen, men då Spaniens mittback Eric Garcia kastade sig efter bollen och fick en – om än minimal – touch på den så bedömdes det som en ny spelsekvens. 

Därmed var Mbappé inte längre offside och målet var regelrätt. 

– Anthony Taylor (domaren) tog ett korrekt beslut baserat på den regeln som finns och hur den ska tolkas. Garcia försökte spela bollen och Mbappé störde inte honom, säger Uefas domarchef Roberto Rosetti till ESPN.

Men, tillägger han: 

– Det här fallet har uppmärksammat oss på att regeln är i konflikt med hur man upplever att offsideregeln bör fungera. Den finns ju där för att förhindra att någon spelare får en fördel från sin offsideposition.  

Nu öppnar Rosetti för att de ska skriva om regeln. 

– Vi vill förbättra hur regeln är skriven för att förbättra offsideregeln så att den är mer i linje med hur folk uppfattar den. 

International Football Association Board, eller IFAB, är instansen som beslutar om spelreglerna för fotboll. De har ett möte i slutet på november där Uefa ska framföra sitt förslag på en reviderad regel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.