Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar mot Strömstedt – efter orden direkt i TV4

Josefin Lustig och Elin Wass intervjuas av Jenny Strömstedt och Steffo Thörnquist
Foto: TV4
Josefin Lustig och Elin Wass.
Foto: TV4
Programledarna i Nyhetsmorgon, Steffo Törnqvist i Nyhetsmorgon.
Foto: TV4

Josefin Lustig och Elin Wass, som båda är tillsammans med svenska fotbollsstjärnor, var i Nyhetsmorgon för att lansera andra säsongen av TV4-programmet ”Playmakers”. 

Men Lustig var inte nöjd med programledaren Jenny Strömstedts frågor. 

"Det kändes verkligen som att hon förminskade oss", skriver Lustig i ett blogginlägg. 

"Vi får bakläxa. Min ingång var otydlig", skriver Jenny Strömstedt i ett sms till SportExpressen. 

”Playmakers” blev snabbt ett både populärt och omskrivet program i TV4 Play:s tablå. Konceptet var enkelt sammanfattat: tittarna fick följa ett gäng kvinnor som alla var partners till svenska NHL-stjärnor.  

Den här säsongen har programmet utökats med två kvinnor som är tillsammans med fotbollsproffs: Josefin Lustig, partner till landslagsbacken Mikael Lustig, och Elin Wass, partner till Panathinaikos-stjärnan Oscar Hiljemark. 

Båda två var gäster i Nyhetsmorgon i torsdags, intervjuade Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist. Strömstedts första fråga löd:   

– Det finns något i mig som är lite så här, Gud, att ni sitter här och är någon för att ni är någons flickvän och fru. Men det har ni inga problem med i den här rollen. Är jag fördomsfull?

Josefin Lustig och Elin Wass gästade Nyhetsmorgon i TV4. Men besöket blev inte precis som de önskade.
Foto: TV4.

"Förminskade oss"

Nu har Josefin Lustig bloggat om intervjun i Nyhetsmorgon. Hon tog illa vid sig av den inledande frågans formulering. 

"Jag vet inte riktigt vad jag känner efter vår intervju från Nyhetsmorgon i går. Jag fick ingen bra känsla alls från första början. Ni som sett intervjun vet kanske vad jag menar. Att säga 'ni sitter här för att ni är någons flickvän eller fru, det har inte ni några problem med? Är jag fördomsfull?' Det kändes verkligen som att hon förminskade oss direkt", skriver Lustig. 


LÄS MER: Mikael Lustigs könsord kritiseras av hans fru


"Det här var första intervjun live någonsin. Så känns det som att man bara får sitta och försvara sig. Det här är ett tecken på att ett program som Playmakers verkligen behövs. Så trött på alla som tycker och tänker så mycket negativt om oss."

"Skäms på er"

Maja Nilsson, som är tillsammans med landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf, reagerade också på intervjun. 


LÄS MER: Så stöttar Nilsson Lindelöf flickvännen efter kritiken


"Nej, Jenny Strömstedt, det här var inte bra. Du som en kvinnlig respekterad programledare och journalist kan göra ett bättre jobb än att inleda en intervju med den största fördomen som finns mot oss alla 'fotbollsfruar'. Josefin och Elin var inte bjudna till er soffa i egenskap av deras pojkvänner, dom var där för att dom är starka nog att våga göra något eget och visa upp det inför hela det svenska folket. Tjejer, ni är grymma och det ska bli ett sant nöje att få följa er i tv! Och TV4 - skäms på er", skriver Nilsson på Instagram. 

Victor Nilsson Lindelöf med flickvännen Maja Nilsson.
Foto: / INSTAGRAM

"Vi får bakläxa"

Jenny Strömstedt tar till sig av kritiken när hon ställs inför den. 

"Jag kan tänka mig att de studsade på min första fråga. Min första fråga handlade om svårigheterna att förhålla sig till att presentera två så i allra högsta grad egna personer som att bara vara någons fru, som i ordet 'Fotbollsfruar'. De är två sköna starka roliga och framgångsrika kvinnor som skulle kunna ha ett program som heter Josefin och Elin. Det var allt", skriver Strömstedt i ett sms. 

"Då får vi bakläxa. Det var kort om tid som det är om morgnarna och jag tror att min ingång blev otydlig. Det vore jättekul om de kom tillbaka någon gång när vi har mer tid."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.