Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranegie: "Jag såg en massa ljussken"

OVISS FRAMTID. Mathias Ranégie har gjort en godkänd säsong i Watford i den engelska andraligan men kan ändå tvingas lämna klubben i sommar.Foto: Cornelia Nordström
Här i Watfordtröjan, där han gjort en okej säsong.Foto: Dino Panato
Och här som firad målskytt i Häcken.Foto: Nils Petter Nilsson

Mathias Ranégie, 29, var nära att dö av två kulor nougatglass.

I dag har han sommarledigt efter en första säsong i The Championship med Watford.

Nu berättar den tidigare målkungen i allsvenskan första gången om en tappad landslagsplats, misshandeln i Österrike och hur allergi-chocken som var nära att släcka honom.

- Jag hade 60/20 i puls och såg massa ljussken, säger han.

SPELAT I HÄCKEN & IFK

Namn och ålder: Mathias Ranégie, 29.

Bor: London.

Familj: Sonen Noah, 7.

Klubb: Watford (League Championship, division under Premier League).

Intressen: Kläder, bilar och driver ett eget klädföretag; märket LXLS i Stockholm.

Tidigare klubbar: Masthuggets BK, Levallois (Frankrike), Majorna, Lärje/Angered, IFK Göteborg, Go Ahead Eagles (Holland) BK Häcken, Malmö FF, Udinese.

Hösten 2012 är Mathias Ranégies bästa tid i karriären.

Han ingick i kvalelvan och bildade anfallspar med Zlatan Ibrahimovic borta mot Färöarna efter en fin höst i Udinese.

Dessutom fick han plats i matchtruppen i Berlin mot Tyskland några dagar senare där Blågult mirakulöst nog fick med sig 4-4.

I november 2012 startade han mot England i invigningsmatchen på Friends arena.

Men Ranégie blev inte uttagen i Erik Hamréns trupp inför VM-kvalmatchen på Friends arena mot Irland den 22 mars förra året.

Förra året, i mars månad, anmäldes han för en misstänkt misshandel av en annan kroggäst efter ett bråk på en nattklubb i alporten Bad Gastein.

Polisen i Österrike har fortfarande inte slutfört fallet och det har heller inte hamnat hos en stadsåklagare på grund av hög arbetsbelastning.

Nu kommenterar han första gången händelsen - och bekräftar en "dispyt".

- Det var en jävligt dålig tidpunkt, när det hände. Det var landslagsuttagning precis efter. Den här grejen i Österrike gjorde att jag rök därifrån.

Ångrar du det här?

- Klart jag gör. Alla saker man gör som är mindre bra, alltså folk som säger att de inte ångrar sig, det är bara 'bullshit'. Man gör dumma saker och man tjänar inget på det. Jag borde ha undvikit att gå in i konflikt. Men jag är bara människa också. Allting är inte programmerat att man alltid gör rätt.

"Kommer målen får jag chansen"

I dag har Ranégie lagt händelsen bakom sig. Nu befinner han sig i Stockholm för semester efter en säsong med Watford i The Championship där han inlett vägen tillbaka mot en ny landslagschans.

- Kommer målen och matcherna, då får man nog chansen igen. Det är så det fungerar men inget jag tänker på.

Londonlaget misslyckades med att nå playoff till Premier League i våras - men Ranégie ger ändå sin säsong betyg: godkänt.

Nio startade matcher och fyra mål.

Flera skadeperioder och matcher på bänken gjorde att det inte blev fler chanser under italienske tränaren Giuseppe Sannino.

- På det stora hela tycker jag att säsongen var okej. Det blev lite hackigt. Det tog lite tid för mig att komma igång men jag gjorde lite mål och det tar jag med mig, berättar Ranégie.

Flytt till Sverige inte aktuell

Första säsongen i Udinese började med flera starka insatser och startplatser i serie A - men sedan kom motgångarna.

- Första året var lite se och lära. Jag fick en väldigt bra start. Man blev lite för bekväm och tränaren kände kanske, det var två matcher till där han inte fick ut det han ville ha, sen kom en anfallare tillbaka (Luis Muriel) som gjorde mål första matchen. Då var det svårt att slå sig tillbaka igen.

Var det någon gång aktuell med en återkomst i Sverige?

- Jag vet inte var Göteborgs-ryktet kom ifrån. Men jag hade nog sökt mig till Stockholm. Min son bor där nu. Kommer man hem blir det nån av storklubbarna.

Det var under transferfönstrets sista dag som målkungen Mathias Ranégie blev klar för Udinese sommaren 2012.

Malmö FF var inte hundra procent säkra på att de ville sälja honom på grund av pågående guldjakt.

- Summan var inte vad de ville ha från början och jag kände att; "det här måste gå igenom, annars orkar jag inte leva längre".

- Det var en tuff period, ångest. Men det här tackar jag Malmö för. De gjorde det mycket för min skull och inte bara för pengarna.

Någon speciell händelse under affären du minns väl?

- Ja. Det är när jag kommer in till sportchefen Per Ågrens kontorsrum och det låter som de inte ska gå vidare med affären. Jag flippar ur.

- De sa att de skulle genomföra affären men jag tolkade det tvärtom. De ville bara förklara att det inte varit lätt för dem, med den reaktionen. Då skrattade jag, sen var allt klart.

Nära att dö av nougatglass

Söndagen den 6 januari 2013 blev Mathias Ranégie inbytt i Udineses 3-0-seger - men dagen slutade med stor dramatik. Nötallergikern Ranégie var nära att dö.

Nu ger anfallaren en detaljerad beskrivning om vad som egentligen hände den där kvällen under segermiddagen i Udine.

- Det var väldigt nära att jag strök med. Jag bad om chokladglass utan nötter men fick nougatglass med nötter och proppade i mig två kulor. Kyparen missförstod.

Vad hände sen?

- Jag blev galet dålig. Först började halsmandlarna svullna upp och sedan kliade det på hela kroppen. När jag kom hem blev jag så trött. Jag kollapsade hemma och kunde inte röra mig. Jag hade 60/20 i puls, säger Ranégie som hann ringa klubbläkaren för en ambulans innan han föll ihop:

- De sa att en till två minuter till utan hjälp så så hade fått njursvikt. Jag hade inget syre kroppen. Jag kände mig som en fisk. Jag såg massa ljussken och alla ljud kom i slow-motion. Jag var så dålig. Jag var på väg att åka upp i himlen eller ner i helvetet, jag vet inte...

Vad gjorde läkarna för att rädda dig?

- Läkarna pumpade in adrenalin i blodet på mig. Kortison fick jag också för det såg ut för att jag skulle börja brinna i ansiktet. Jag har aldrig varit så dålig.

Kan lämna Watford

Hur 29-åringens fotbollssituation ser ut i höst är oklar. Ranégie avslöjar nu att han kan lämna Watford efter bara en säsong.

- Det beror på hur situationen är, värvningsmässigt. Status är att, säljs Troy Deeney blir jag troligen hans ersättare. Annars har klubben gått med på att hitta en klubb till mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.