Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilder från nattens protest hyllas stort

Spelarna bröt matchen för en protest mot de övergrepp som kommit upp till ytan den senaste veckan.
Foto: CHARLES FOX / AP TT NYHETSBYRÅN

NWSL skakas av rapporter om verbala och sexuella övergrepp. 

Under nattens matcher enades spelarna i en gemensam protest. 

– En av de mesta kraftfulla sportbilderna jag någonsin sett, skriver BCC:s reporter Jo Currie på Twitter. 

Den senaste veckan har flera tunga personer inom den amerikanska damfotbollen tvingats lämna sina jobb som följd av flera övergrepp uppdagats.

Storlaget North Carolina Courages tränare Paul Riley har tvingats avgå efter att det uppdagats att han ska ha utnyttjat sin maktställning för att begå sexuella övergrepp. Även ligachefen Lisa Baird har lämnat sin post då ligan undvikit att utreda anklagelserna mot Riley - vilket bland annat stjärnan Alex Morgan vittnat om på Twitter.  

Till följd av skandalen sköts helgens matcher i ligan upp men under natten till torsdagen rullade bollen åter på andra sidan Atlanten. 

Spelarna samlades i protest

Då genomfördes tydligt ställningstagande från spelarna i matchen mellan Gotham FC och Washington Sprit.  

I matchens sjätte minut slutade spelarna att spela och såväl spelarna på planen som på avbytarbänkarna samlades, krokade arm, och bildade en cirkel på mittplan. 

Spelarna ställer sig i solidaritet i mittcirkeln i en minut, för att hedra de sex år som det tog innan Mana (Shim), Sinead (Farrelly), och alla andra som kämpade alltför länge, blev hörda”, twittrade spelarfacket inför matchen. 

BBC:s Jo Currie har delat ett klipp från matchen på Twitter. 

Till det skriver hon: ”En av de mesta kraftfulla sportbilderna jag någonsin sett”. 

Klippet visar även hur publiken håller upp skyltar med budskap som: ”skydda våra spelare”, ”makt till spelarna”, ”lita på svarta spelare” och ”ingen mera tystnad”.

Just Washington är en av klubbarna som uppmärksammats de senaste dagarna. tränare Richie Burke tvingades lämna klubben då det förekommit verbala trakasserier och att han haft en nedbrytande ledarsil. Efter ett gemensamt uttalande från spelarna under tisdagskvällen lämnade även klubbens vd Steve Baldwin sina uppdrag.

Matchen slutade 0-0.   

Liknande protester genomfördes även i matchen mellan Portland och Houston samt North Carolina och Louiseville. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.