Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilens nya liv som flyttgubbe

Se ”Allsvenska juryn” med Expressens Philip Gadd, Noa Bachner och Mattias Larsson. Hela avsnittet finns på sportexpressen.se
Russell Mwafulirwa har börjar arbeta på en flyttfirma i Norrköping.
Foto: Privat.
Mwafulirwa under tiden i IFK Norrköping.
Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN

Han har spelat i allsvenskan med IFK Norrköping. 

Förra veckan värvades Russell Mwafulirwa till flyttfirman ”Lika som bär”. 

Hur gick det till? Och varför? SportExpressen har ringt huvudpersonen för att ta reda på mer om det oväntade karriärvalet.  

Många gamla fotbollsspelare sadlar om efter karriären. Vissa startar företag, andra ger sig in i tränarkarriär eller blir fotbollsagenter. 

Men den tidigare IFK Norrköping-spelaren Russell Mwafulirwa valde en helt annan väg. 

Han hjälper i dag människor att flytta och förra veckan ”värvades” han till flyttfirman ”Lika som bär”. Sportexpressen tyckte att det fanns en historia att berätta och för att få ett nummer till Russell Mwafulirwa ringde vi först firmans ägare Bengt Petersson. 

Hur korsades era vägar? 

– Vi är ju etablerade i Norrköping och vet vem Russel är och att han har spelat i IFK, dessutom kände vi varandra lite sedan tidigare. Han flyttade tillbaka till Malawi i Afrika där ett tag men han tyckte inte att det var så bra och han har ju barn och familj så han sökte sig tillbaka till Sverige och via den vägen tog vi in honom. 

”Gillar matte”

Innan intervjun fortsätter ber Bengt Petersson Sportexpressens reporter att svara på en matematikfråga

Vad är en halv delat på en halv? 

Reporterns svar blir: ”en halv”. 

- Fel! Rätt svar är förstås ett! En halv delat på en halv är ett. Nu kan du det. 

Brukar du ställa sådana typer av frågor innan du anställer någon? 

- Ja! Jag gillar ju matte.

Men du... berätta lite om flyttfirman.

– Jo, det var jag och min tvillingbror som startade det. Det är ju därför vi heter Lika som bär. Sen är vi ju en flyttfirma så Lika som bär är ju ett bra namn, om du förstår skämtet. 

Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

”Blev väldigt glad”

Bengt lägger på och skickar i väg ett meddelande med Russels nummer. Vi ringer upp den gamle IFK-spelaren för att ta del av hans berättelse. 

- Jag kom aldrig tillbaka efter min skada och var långt borta. Rehabiliteringsperioden var svår och när jag väl kom tillbaka ville jag göra något annat. Jag ville känna mig behövd. Bengt och hans firma är mina vänner och de pratade alltid med mig och kollade så att jag mådde bra, så när jag kom tillbaka från Afrika frågade jag om jag kunde hjälpa till på något sätt och det är så det gick till, säger Russell Mwafulirwa. 

Numera bor Mwafulirwa i Norrköping och han brukar kolla på IFK Norrköpings träningar lite då och då. Han tycker att laget ser bra ut i år och har goda chanser till SM-guld. 

– När de vann 2015 blev jag väldigt glad och det kändes som att jag vann. Jag tror det kommer gå jättebra för dem i år. De har duktiga och hungriga spelare. 

Har du några framtidsplaner? 

– Ja, jag vill bli involverad i fotbollen igen på ett eller ett annat sätt. Jag vill ge tillbaka något till Norrköping för att de har behandlat mig så bra. Det är viktigt för mig. 

Men du... jag måste fråga: fick du också svara på en matematikfråga i samband med jobbintervjun med Bengt? 

– Haha, ja! Jag tror jag svarade rätt, säger Russell Mwafulirwa. 

Det här är Russell Mwafulirwa

Ålder: 37 år

Längd: 1.86

Vikt: 78

Tidigare klubbar: 

Malawi Silver Strikers

Sydafrika Jomo Cosmos

Sydafrika Ajax Cape Town

Sverige IFK Norrköping

Sverige IK Sleipner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.